Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Vruchtbaar man/vrouw

 • Auteur
  Berichten

 • SterrSter
  Bijdrager
  #10183186

  hoi Dames,

  Misschien een rare vraag voor sommige. Maar mijn man (33) en ik (27)proberen nu ongv 1 jaar een kindje te krijgen. Helaas zonder resultaat. Ik ben al een keer eerder zwanger geweest van hem, maar uiteindelijk is het geleid tot een vroege miskraam (5a6 weken zwanger ).  Ik vraag me af of sommige dit ook hebben gehad? is er een kans dat mijn man of ik niet meer vruchtbaar zijn?  Mijn cyclus is tussen 25-27 dagen, heel soms de 28ste dag. We roken allebei niet, sporten regelmatig, drinken geen alcohol, eten vrij gezond. Ik moet er wel bij zeggen, dat de afgelopen jaar een hele heftige jaar voor mij is geweest. ik had heel erg veel last van paniekaanvallen, ook in behandelingen geweest bij de GGZE. Dus vrij veel stress. Sommige zullen denken, waarom begin je dan überhaupt aan kinderen?? Maar mijn kinderwens wilde ik niet opgeven voor mijn paniekaanvallen. Het gaat nu gelukkig een stuk beter met me :)

   

  Ik hoop op reactie 🙂 ! xo


  JomieJW
  Bijdrager
  #10183220 Quote

  Aangezien je al een keer zwanger bent geweest, denk ik dat je gewoon vruchtbaar genoeg bent 😉 Je geeft zelf al aan dat je een heel heftig jaar hebt gehad. Iedere cyclus heb je 15 tot 20% kans op een zwangerschap (ondanks vruchtbaarheid, eisprong en op het juiste moment seks). Dat percentage wordt natuurlijk lager door alcohol, roken (wat bij jullie niet het geval is), maar óók door stress! Stress kan ervoor zorgen dat je hormoonhuishouding helemaal van slag raakt, je maakt te veel adrenaline en cortisonen aan en dit kan de kans op een goede bevruchting of innesteling flink tegenzitten. Dus het zou mij niet verbazen als dat je in de weg zit, om het maar zo te zeggen. Heel knap dat je aan jezelf aan het werken bent en ik wens je daar dan ook veel succes mee! Hopelijk is het toch binnenkort raak voor jullie 😉


  Jlh
  Bijdrager
  #10183226 Quote

  Hee SterrSter,

  Wat naar dat je een miskraam hebt gehad.

  Ik reageer eventjes omdat jouw vraag of jullie niet meer vruchtbaar zijn je eigenlijk al zelf kan beantwoorden! Jullie kunnen zwanger worden! Dat is bewezen. Helaas was het vruchtje niet goed en heeft je lichaam het afgestoten. Ik heb meerdere miskramen gehad en bij ons duurde het 22 maanden voordat het eindelijk lukte om zwanger te blijven (nu 37 weken). Jullie zijn hartstikke jong! (Ik ben 41…). Na een jaar “proberen” kan je naar je huisarts gaan om een doorverwijzing te krijgen naar een gynaecoloog. Hij of zij kan dan idd onderzoeken of er iets te zien is in je baarmoeder dat een zwangerschap tegenhoudt. Je vriend kan via zijn eigen huisarts zijn zaad laten checken. Hebben wij ook gedaan en alles was okee. We hadden gewoon dikke pech. De ene is binnen een half jaar zwanger en de ander moet geduld hebben. Moeder natuur bepaald. Maar je kan ook heel veel zelf doen en ik lees dat je dat al hebt gedaan en doet. (stress is idd niet bevordelijk maar ook niet allesbepalend hoor). 

  Ik hoop dat jullie snel zwanger worden en een volgende stap zou de huisarts kunnen zijn. 

  Blijf erin geloven!

  Lieve groet, susanne


  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10183239 Quote

  Is het lang geleden dat je zwanger werd? Na een miskraam (ook een vroege) kan je lijf nog een tijdje van slag zijn, maar ook met een miskraam kan het zeker geen kwaad om na een jaar na de huisarts te stappen en te kijken of er wat aan de hand is.
  Ik heb zelf een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad, en anderhalf jaar later, nadat het leek of het allemaal natuurlijk oplostte, bleek toch dat daardoor een van mijn eileiders dicht is gaan zitten. Dat heeft mijn vruchtbaarheid in elk geval significant doen afnemen, want door de troep die daardoor ophoopt in de dichte eileider is het klimaat in mijn baarmoeder minder geschikt voor innesteling en het in stand houden van een prille zwangerschap. Ik ga er binnenkort voor onder het mes. Zoiets kan overigens ook gebeuren door vrijwel alles wat een ontsteking in je buik kan veroorzaken. Maar het eerste wat de fertiliteitsarts bij ons zei, was dat het feit dat er een bevruchting plaats heeft gevonden aangeeft dat er sowieso mogelijkheden zijn. 

  Iets anders wat ik gemerkt heb is dat er een heleboel kleine dingen in je dieet een heel groot effect kunnen hebben. Ik at namelijk ook wel gezond (dacht ik), maar ongemerkt at ik toch te weinig omega 3 vetzuren, mede omdat ik vis gewoon niet zo lekker vind en me nooit echt verdiept had in waar het verder nog in zat. Mijn cyclus was onregelmatig, maar sinds ik dus meer vis ben gaan eten en extra omega 3 slik is hij veel regelmatiger en korter geworden (hij schommelde eerst tussen de 30-60 dagen en sinds het dieet is hij 29-30 dagen). Nu heb jij daar waarschijnlijk geen/minder last van gezien jij wel al een vrij regelmatige cyclus hebt, maar ook als je je netjes aan de schijf van vijf houdt kan er toch iets in je voeding zijn dat je mist of nog verbeterd kan worden. 

  Er schijnt trouwens niet veel bewijs voor te zijn dat stress daadwerkelijk de vruchtbaarheid beïnvloed (dat schrijven ze in elk geval in de infoboekjes voor vruchtbaarheidsbehandelingen), maar het is voor jou natuurlijk sowieso fijner als je niet zoveel stress en paniekaanvallen meer ervaart. Hopelijk mag het binnenkort een keertje goed raak zijn voor jullie!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct