Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Wat Als Letrozol Niet Werkt Ervaringen

 • Auteur
  Berichten

 • EDB
  Bijdrager
  #10535499

  Hi, 

  Ik ben een vrouw van 27 jaar en probeer nu al een tijdje zwanger te raken. Ik ben in september gestopt met de anticonceptie pleister, waarnaar ik niet ongesteld werd. Aangezien ik dit ook al een aantal jaren geleden heb gehad na het stoppen met de pil, ben ik in november naar de dokter gegaan. Deze heeft mij doorgestuurd naar de gynaecoloog en daar kwam eigenlijk al vrij snel de diagnose PCOS uit. Ook bleek dat ik een te trage schildklier had, dus dit was eigenlijk dubbelop.

  Ik ben toen gelijk begonnen met het slikken van schildklierhormonen en een kuur Duphaston om ongesteld te worden. Dit ging allemaal prima en op cyclus dag 3 ben ik begonnen met 2,5 mg Letrozol. Na de eerste ronde bleek er geen eisprong te zijn geweest en was mijn schildklier helaas ook niet verbeterd. Deze medicatie is verhoogd en ik ben in ronde 2 gestart met 5 mg Letrozol. 

  Ik heb vanochtend bloed geprikt en verwacht woensdag de uitslag of de 5 mg wel iets in gang heeft gezet en of mijn schildklier verbeterd is. Ik merk zelf echt helemaal niets aan mijn lichaam qua verbetering, dus heb eigenlijk het vermoeden dat het beide nog niet gelukt is. Dit zou dus betekenen dat ik naar de 7,5 mg Letrozol zou moeten. 

  Mijn angst is nu een beetje dat dit ook niet gaat werken. Maar nu weet ik niet zo goed, wat dan het volgende is. Heeft iemand hier ervaring mee? Wat gebeurt er als Letrozol niet werkt? Wat is de kans dat je dan zwanger raakt?

  Ik word verder trouwens niet gemonitord tussendoor, alleen dus bloedprikken op cyclusdag 22/23.


  Smus
  Bijdrager
  #10535532 Quote

  Hoi, vervelend voor je! Bij mij werd in eerste instantie ook een te trage schildklier vastgesteld en ik mocht pas beginnen met ovulatie inductie nadat de schildklier onder controle was. Ik vind het dus bijzonder dat ze dat bij jou gelijktijdig doen! Uiteindelijk bleek ik toch geen medicatie nodig te hebben voor mijn schildklier en begonnen met clomid. Geen enkele dosis had bij mij effect en nu slik ik letrozol. Dit werkt wel, maar ook nog niet helemaal perfect! Waarom maken ze bij jou overigens geen echo’s? Dan hebben ze toch een veel beter beeld (letterlijk) van wat er wel/gebeurd? Zou dit misschien toch eens vragen, want zo levert het wel echt een hoop onzekerheid op.


  EDB
  Bijdrager
  #10535539 Quote

  Hi Smus, 

  Bedankt voor je reactie! Dat klinkt inderdaad wel tegenstrijdig, geen idee waarom ze het bij mij tegelijkertijd doen eigenlijk. Dat werd niet gezien als probleem, maar misschien omdat het qua waarden niet super hoog is. 

  Fijn dat letrozol wel een werking geeft bij jou en hopelijk wordt dit nog beter dan. 

  Bij  mijn ziekenhuis is dat niet vanzelfsprekend en houden ze het alleen in de gaten met bloed prikken. Maar ik denk inderdaad dat het goed is om het te vragen. Zeker als nu blijkt dat de 5 mg ook niet werkt. Dan wacht je toch één lange maand in spanning en blijkt er niks in je lichaam te gebeuren. 

  Op hoeveel mg letrozol zit jij nu?


  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10535545 Quote

  Wat een domper zeg, dat je lijf dan niet (genoeg) gereageerd heeft op de letrozol. Ik zou wel vragen om iets van cyclus monitoring, zodat je ook tijdig kan zien of er deze ronde een kans gaat ontstaan (misschien heb je alleen wat langer of een net andere dosis nodig om het wel te laten slagen). Soms kan er met bijsturen tijdens de cyclus nog een heleboel bereikt worden.

  Volgens mij bestaat er sowieso nog meer medicatie om een ovulatie op te wekken, clomifeencitraat (clomid) is bijvoorbeeld een ander medicijn dat hetzelfde zou kunnen doen (maar waar jouw lijf dus wel anders op kan reageren dan op letrozol). Net als letrozol moet het jouw lijf stimuleren om zelf de hormonen aan te maken voor een eisprong, maar het is dus wel echt een ander middel. Ook gonadotrofines zijn nog een optie als middel om ovulatie op te wekken, dan spuit je wel rechtstreeks de hormonen die nodig zijn om de eisprong op te wekken en omzijl je dus eventuele problemen die je lijf zou kunnen hebben bij het aanmaken van (voldoende) van die hormonen. Er bestaan dus gelukkig ook nog een paar andere opties om een eisprong te krijgen. Ik weet niet zeker of dit andere medicatie is dan die je zou krijgen als je bijvoorbeeld bij IVF je eierstokken zou stimuleren om tegelijk vrij veel eitjes te laten rijpen, of dat dit alleen een lagere dosis van hetzelfde middel is.

  Daarnaast hebben veel vrouwen met pcos wel af en toe een eisprong van zichzelf (het varieert enorm hoe vaak dit is, sommigen echt vrijwel nooit tot anderen een bijna normale, maar langere en onvoorspelbaardere cyclus), en hier kan je met dieet en leefstijl misschien nog wel wat verbetering in krijgen (wellicht dat bijvoorbeeld met je schildklier goed ingesteld zitten helpt om je hele hormoonbalans weer wat meer op orde te krijgen, daar zou ik in jouw geval als eerste op mikken want dat is iets wat duidelijk niet optimaal is nu). Voor mij hielp alleen dieetwijziging voldoende om zelfs weer een vrij normale cyclus te krijgen en heb dus geen medicatie nodig gehad om een eisprong op te wekken, maar veel vrouwen hebben daar ook minder succes mee en elk lijf is anders (en mijn uitgangspositie was waarschijnlijk ook al veel beter dan bij jou, ik werd wel ongesteld, maar had lange onvoorspelbare cycli). Naast de voedings/leefstijl tips van stichting pcos (of evt naar een gespecialiseerde dietist) zou ik ook eens kijken naar phytoestrogens en phytoprogesteron, wat ook kan helpen om je hormoonbalans te ondersteunen. Dat is wel een beetje een proces van een lange adem, het kan maanden duren voor dieetwijzigingen z’n vruchten afwerpen in de vorm van een verbeterde cyclus en het kan zomaar jaren duren voordat het raak is als je mikt op een natuurlijke eisprong (zeker als ovulatietesten ook nog eens niet blijken te werken voor jou en die kans is met pcos helaas wel behoorlijk aanwezig), maar er zijn genoeg verhalen van vrouwen die na helemaal uitbehandeld te zijn in de medische molen toch nog een keer spontaan zwanger werden, omdat echt helemaal onvruchtbaar maar zelden voorkomt, de meeste stellen zijn hooguit ((zeer) sterk) verminderd vruchtbaar (wat uiteraard nog steeds ontzettend vervelend is als het net jou overkomt). Gezien je nog jong bent heb je waarschijnlijk nog heel wat jaren voor je waarin die toevalstreffer kan gaan gebeuren, maar het liefst heb je natuurlijk dat het zo snel mogelijk en enigszins planbaar lukt.
  Hoe lang ben je destijds gestopt geweest met de pil? En had je toen wel iets van een cyclus? Of echt helemaal nooit ongesteld geworden?


  EDB
  Bijdrager
  #10535576 Quote

  Hi ElsieJoy, 

  Bedankt voor je uitgebreide antwoord op mijn bericht. 
  Ik ga inderdaad maar eens vragen om cyclus monitoring. Dan weet ik in ieder geval meer dan dat ik nu weet en dat kan ook weer helpen natuurlij.

  Fijn om te horen dat er dus nog genoeg opties zijn. Ineens vloog het me naar de keel dat ik dacht wat als het niet gaat lukken. 

  Fijn om  te horen dat jij door middel van een dieet weer een vrij normale cyclus hebt, dat geeft hoop! Ik ben daar inderdaad ook wel naar aan het kijken, maar voor nu inderdaad de focus op die schildklier. Hopelijk is dat nu wel iets aan de betere hand en kan ik vanuit hier weer verder. 

  Ik ben toen 1 jaar met de pil gestopt en nooit ongesteld geworden helaas. Daarom valt het allemaal wel erg tegen dat mijn lichaam nu ook nergens op lijkt te reageren. Maar ik probeer maar een beetje goede hoop te houden en wacht in spanning naar de uitslag af. 

  Fijn dat je zo uitgebreid antwoord heb gegeven, dat helpt mij! 


  MilouP
  Bijdrager
  #10535594 Quote

  Naast letrozol is er ook nog clomid, anders kun je ook nog over op gonal-f. Bij mij werkte 5mg letrozol wel, alleen na een paar maanden niet meer. Omdat ik veel bijwerkingen had ben ik toen overgestapt op het prikken van gonal-f (ipv 7.5mg). Volgens mij reageert zo goed als iedereen daar op, omdat ze superflexibel de dosis in kunnen stellen. En omdat het fsh is, het hormoon wat je nodig hebt om een eicel te laten rijpen werkt het ook gewoon goed. Het is alleen soms even zoeken naar de goede dosis, alleen dit passen ze tijdens de cyclus al aan dus je hoeft niet steeds een ronde te wachten. Bij mij hadden ze meteen de goede dosis te pakken, heel fijn.

  Lees ook: Ben ik onvruchtbaar?

  EDB
  Bijdrager
  #10535608 Quote

  Hi MilouP,

  Wat fijn voor je dat ze meteen de goede dosis te pakken hadden. Heb je veel last van het prikken of van bijwerkingen? 

  Dat klinkt in ieder geval hoopvol, dat zo goed als iedereen daar op reageert. Geeft mij wat meer rust dat ik weet dat er dus nog een goede andere optie is 🙂

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct