Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Weer een vroeg wakker topic

 • Auteur
  Berichten

 • Carpincho
  Bijdrager
  #10219959

  Vast niet het eerste en ook niet het laatste topic op dit forum over vroeg wakker worden….

  Onze jongste zoon van nu 5,5 maanden wordt sinds een maand zo rond 5.00 uur 5.30 wakker. Hij is dan echt wakker en lijkt geen trek te hebben. Soms valt hij na een klein flesje weer in slaap maar geregeld ook niet. 

  Hij krijgt flessen rond 7-11-15-19 uur en om 22.30 geven we hem half slapend een fles. Nu krijgt hij vaak dus ook nog om 5.00 klein beetje

  Hij gaat om 19.30 zijn nacht in en is daar dan ook echt aan toe. Overdag doet hij meestal 3 slaapjes van totaal 3 a 4 uur.

  Hij heeft deze maand 3 nachten achter elkaar wel ineens tot 6.30 geslapen, maar dat was helaas van korte duur

  Ik weet dat we niet alles in de hand hebben, maar alle tips en herkenning zijn welkom :)

  #10219983 Quote

  Heel herkenbaar en ontzettend vermoeiend. Wij hebben eergister bij het cb toch de tip gekregen om een drie dagen lang haar dan geen fles te geven. Het is na 6 mnd ook een gewoonte geworden. Haar ritme overdag is ook al weken een puinhoop. Door haar op gezette tijden toch wakker te maken voor haar eten en uitstellen als het dus nog geen tijd is, zou het met drie dagen goed moeten gaan. Die drie dagen blijken een bepaald omslagpunt te zijn. Ze heeft ons verzekerd dat dit even drie dagen zwaar wordt. En ja, zij wist ook wel dat dit best een harde aanpak is, echter totaal geen ritme en iedere dag anders werkt ook niet meer nu ze vaste voeding gaat krijgen. Mocht er na drie dagen geen verandering zijn opgetreden, dan is onze dochter er echt nog niet aan toe en mogen we weer terugvallen op de nachtvoeding e.d.

  Ik ben pro natuurlijk ritme, echter maakt ze nu een puinhoop van en gaan wij vanaf vandaag het toch proberen. 

  Ons schema gaat er zo uitzien:

  tussen 7-8 pap

  Tussen 10-11 fruit/water

  Rond 12/12.30 lunch met brood en aanvullen met fles

  Tussen 15-16 water of lauwe kruidenthee speciaal voor baby’s en tussendoortje zoals maisvingers

  Tussen 17-18 avond eten 

  20.00 papfles en dan naar bed.

  Er is ons verzekerd dat als ze met honger ‘s avonds haar hoofdmaaltijd eet, het er echt wel in gaat en dat ze met dit schema waarschijnlijk ook langer zal gaan slapen. Ze slaap al lang door, begint de nacht alleen erg vroeg rond 18u al. Mocht ze ‘s ochtends vroeg wakker zijn dan mogen we wel even laten weten dat we het gezien hebben en luier verschonen. Die zit altijd er vol dan. En daarna terug naar bed. Onze dochter heeft haar momenten dat ze ook gewoon lekker in haar bed kan spelen. Ik hoop dat ze dat gaat doen en vanzelf weer in slaap valt. En bij echt drama starten we dus om 7u. 

  Sterkte!

   


  Carpincho
  Bijdrager
  #10219994 Quote

  Succes. !Laat je even weten of het verschil heeft gemaakt?

  Trouwens nog een kleine aanvulling. Als ik niet hem halfslaoend de fles van 22.30 gwef, wordt hij zelf ergens rond 23.00/23.30 wakker. Voordat daar tips over komen 😉

  #10220182 Quote

  Zal ik doen.

  #10221448 Quote

  Hey Carpincho,

  Ik had beloofd onze ervaringen te delen. Nou, het viel reuze mee om haar in de vroege ochtend te laten liggen. En ik geloof dat ze het nu ook door heeft dat het niet de bedoeling is om al om 5.30 klaar wakker te zijn hihi

  1e ochtend werd ze rond kwart over 5 wakker, heb ik haar luier verschoond en weer terug in bed gelegd. Dit zonder extra contact te maken. Dus geen oogcontact of babbelen op de commode. Na een kwartiertje spelen ging ze toch huilen. Ik ben om de 10 minuten naar haar toe gegaan om te laten weten dat ik er nog ben en dat ze gehoord wordt. Bij de derde keer was ze zo overstuur dat ik haar er even uit heb gehaald. Fysieke troost waarbij ik alleen in haar oor fluisterde dat het echt nog geen tijd was voor de fles. Na een minuut was ze gekalmeerd en heb ik haar terug gelegd. Uiteraard direct weer brullen. Ik had niet anders verwacht. Binnen 5 minuten sliep ze. Tot 8 uur.

  Overdag was het best zwaar. Sprong, oefenen met vaste voeding en nieuw ritme was eigenlijk allemaal teveel. En ineens viel bij mij ook het kwartje dat het cb in het nieuwe schema 2 flessen eraf had gehaald. Dat is veel te veel voor een baby die nog kleine hapjes eet. We hebben ook ontdekt dat ze veel te hongerig is om meteen met een lepel vaste voeding te eten. Dus we stillen de ernstige trek met een gedeeltelijke fles en geven daarna de vaste voeding en sluiten af met de rest van de fles, zodat ze zelf kan aanvullen hoeveel ze nodig heeft. Uiteraard is het de bedoeling, hoe meer vast voeding, hoe minder de fles. Ik vertrouw erop dat dit op een natuurlijke wijze vanzelf zal gaan.  

  2e ochtend zelfde ritueel, alleen duurde het nu maar 20 minuten voordat ze weer sliep. 

  3e ochtend sliep ze tot half 8 door 🙂

  Vanochtend werd ze om half 6 wakker. Na het verschonen lag ze binnen 10 minuten weer te slapen. 

  Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik een stilte koptelefoon in huis heb. Ben namelijk best prikkelgevoelig en gebruik deze op momenten dat geluid te hard binnen komt. Dit was ideaal in de ochtend. Ik hoor haar dan wel ergens, maar het denderd niet zo hard binnen in het moederhart…

  Ons schema ziet er nu zo uit (wat een hoop structuur en rust de laatste twee dagen geeft):

  Tussen 7-8 start met 120 ml fles en daarna 60 ml bambix 6+

  Na ander half uur slapen

  Tussen 10-10.30 fruit hapje met water

  12 uur spelen met broodkorst of andere fingerfood en daarna de fles 180 ml

  Slapen tot ze weer wakker wordt of wakker maken om kwart voor vier. Ons kleintje heeft nog behoorlijk wat slaap nodig…

  16.00 start met de helft van de fles (90 ml), daarna avondmaaltijd en afsluiten met de fles. Wij hebben ervoor gekozen om op dit tijdstip warm met haar te eten, omdat ze na ander half uur vaak moe is en weer naar bed wil. Of nog wakker is rond zes uur, maar dan veel te moe is om te eten met een lepel. Op deze manier kunnen we toch oefenen en krijgt ze wat binnen.

  Na ander half a twee uur weer terug naar bed.

  20.00 papfles (180 ml + 2 scheppen rijstebloem)

  Daarna naar bed. 

  Je geeft aan dat jullie uk nog rond 23.00/23.30 wakker wordt en de fles krijgt. Wordt hij wakker vanwege honger of is dit zijn ritme en lukt het niet om door te slapen. Als hij zo laat nog de fles krijgt, lijkt het mij niet nodig om hem ’s ochtend ubervroeg alweer de fles te geven. 

  Ieder kind blijft anders. Ons kind valt nog steeds niet in een schema te zetten. We moeten haar minimaal 2x per dag wakker maken, anders komt ze zelf niet. Toch ben ik blij dat we dit nu doen, want het loont uiteindelijk wel. En het zal op langer termijn minder problemen gaan geven. 

  Zie het als een avontuurlijke ontdekkingsreis. Je uk is nog maar 5,5 maand. Iets jonger dan die van ons. Kijk eens hoe het gaat als je hem ’s ochtends als hij zo vroeg wakker is, alleen verschoont en probeert nog even te laten slapen. Je weet nu dat je wel even een grote dosis geduld en watten nodig hebt 😉 Het is met een paar dagen waarschijnlijk voorbij. 

  Daarna zou je langzaam kunnen gaan kijken hoe het overdag gaat. Met de voeding (krijg hij al vaste voeding?) en slaapjes. 

  Ik wens je veel moederliefde toe (en geluk/sterkte/kracht). Luister goed naar je hart, want alleen jij weet wat het beste voor je kind is. Dat is mijn ervaring de afgelopen dagen.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct