Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? Maak een account aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen.

Wel Of Geen Nipt

 • Auteur
  Berichten

 • Ietie
  Bijdrager
  #10139651

  Ik weet het echt niet meer, wel of niet de Nipt doen. Voorheen riep ik altijd dat ik het sowieso zou doen maar als ik op internet lees dat met een slechte uitslag je nog steeds veel kans hebt op een gezond kindje maar het wel enorm veel stress bezorgd ga ik twijfelen. Nevenbevindingen zou ik zeker niet doen daar twijfel ik niet over. Maar het kan juist geruststellen of paniek veroorzaken. Ben 28 dus behoor niet bij de risico groep. 

  Bij de andere 2 kindjes nooit onderzoek laten doen omdat er toen alleen nog de combinatietest was en aan een kansberekening heb ik niet zoveel. Wel tijd met 16 weken een pret echo waar ze de gezondheid ook al wat nakijken. Wat doen jullie? 

  #10139659 Quote

  Hier doen we het niet. Mocht er wat zijn houden wij het toch. En met de 20weken echo wordt ook veel duidelijk. 

  #10139672 Quote

  Het is belangrijk je goed in te lezen in wat de nipt test. Je test namelijk niet alleen op down, maar ook op patau en Edwards. Dat zijn twee vreselijke aandoeningen waarbij het kind tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte overlijdt. Het is dus niet een geval van “als er iets is houden we het”. Het gaat in die gevallen van de twee ziektes om een niet levensvatbaar kindje dat waarschijnlijk veel pijn lijdt voordat het overlijdt. 

  Wij hebben de nipt wel gedaan. Zonder nevenbevindingen. Ieder moet zijn eigen keuze maken, maar het is belangrijk dat je niet denkt dat er goed met de ziektes/aandoeningen te leven valt (down daarbuiten gelaten).


  Ietie
  Bijdrager
  #10139678 Quote

  Klopt daar ben ik me ook van bewust maar mocht dat uit de Nipt komen dan krijgen nog 75-77 van de 100 vrouwen een gezond kindje dus mocht je een slechte uitkomst hebben zit je sowieso al te stressen tot de 16 weken want vanaf dan mag je pas een vruchtwaterpunctie laten doen met kans op een miskraam. Voordeel van de Nipt is wel als het een goede uitslag is heb je bijna 100% kans op een kindje dat geen van die 3 syndromen heeft. Misschien vind ik het ook wel gewoon eng dat je een slechte uitslag kan krijgen.. 


  Roxxii
  Bijdrager
  #10139700 Quote

  Wij hebben t zonder twijfel wel gedaan incl de nevenbevindingen.

  mocht er wel iets zijn waren we er in ieder geval op voorbereid en ik ken mezelf als ik t ni doe zit ik me tot aan de 20 weken op te vreten en ook dat is geen fijn gevoel als je dat niet kan loslaten. Dus ik was blij dak t w gedaan had!


  Plientjuh
  Bijdrager
  #10139719 Quote

  Hai

  wij doen de nipt test wel en dan ook gelijk alles. Wij doen het niet zo zeer voor down maar de andere 2 patau en Edwards. Als je kindje dit heeft dan heeft het geen overlevingskans. Nu de mogelijkheid er is willen wij het wel graag. Het is natuurlijk heel persoonlijk. Ik denk als je twijfels hebt je nog eens goed met je verloskundige er over moet gaan praten. Ik heb dit ook gedaan en alle opkomende vragen gesteld. Bij mij zijn de twijfels weg en wil ik toch graan de test doen. 

   

  greetzzz Pien


  melissa derky
  Bijdrager
  #10139720 Quote

  NewmomL heeft echt gelijk. Onderschat de test niet! Als de berichten positief zijn heb je geluk maar wat als het niet zo is. 

  Ik heb de nipt gedaan omdat de zwangerschap daarvoor mis ging met 18 weken want de placenta was niet goed.  Vervolgens kregen we de uitslag dat er chromosoom 13 is gevonden bij onze dochter. Mijn wereld storte in want op dat moment denk je niet dat je bij die 77 % zit!  Je denkt alleen maar aan het feit dat je je kindje kwijt raakt.  Bij ons gaven de echo’s geen afwijkingen en bleven hoop houden. Doordat we veel pech hebben gehad durfden we ook geen vruchtwaterpunctie te doen en hebben gewacht tot 14 dagen voor de uitgerekende datum ( ze had nml een hartafwijking ) als we dit wel deden had ze slechte overlevingskansen.  Ik kan je vertellen dat het 1 grote nachtmerrie is geweest en je gereserveerd bent in het hechten aan je kindje,  wat het juist zo verdiend.  Je durft niks aan te schaffen want wat als je haar kwijt raakt… er zijn zoveel dingen waar je niet bij stil staat.  

  Ik gun iedereen een fijne zwangerschap.  Het is ieder voor zich maar als je geen reden hebt zal ik het niet doen en vertrouwen op de goede echo’s, je moedergevoel etc. Ik deed de test voor iets waar ik niet op verdacht was ondanks ik het had gelezen. Neem de test niet te licht! 

  Succes met het maken van je beslissing.  Je kunt niet verkeerd beslissen als je naar je gevoel luisterd. Je moet doen waar je behoefte naar hebt. 


  melissa derky
  Bijdrager
  #10139724 Quote

  Door de goede echo’s verder en haar hartafwijking ook los gezien kon worden van die chromosoom 13 hebben we vertrouwd op ons gevoel.  Ze is verder helemaal gezond geboren. Wij zaten gelukkig bij die 77 %

  Als je kind patau heeft of het edward syndroom is dat ook te zien in je echo’s. Je kindje zal vreselijke afwijkingen hebben. Daar heb je dus eigenlijk geen nipt voor nodig.  Doe het om de juiste redenen 😉


  Ietie
  Bijdrager
  #10139732 Quote

  Melissa derky gelukkig was uiteindelijk alles goed met jullie dochter wat maar wat vreselijk dat je dat hebt moeten meemaken na al een zwangerschap die mis ging.

  Voor precies wat jij eigenlijk zegt ben ik bang, ga morgen even de verloskundige bellen en ze nog wat vragen stellen maar mijn gevoel zegt steeds meer niet doen en weer op mijn gevoel vertrouwen en gewoon een pretecho met 16 weken dan kunnen ze vaak ook al het een en ander zien mocht het niet goed zijn. Bedankt allemaal voor jullie mening vind toch fijn om andermans gedachten erachter te horen!

Meepraten op het forum? Meld je aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen