Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Wel of niet naar kd? Twijfel zo, wat zouden jullie doen?

 • Auteur
  Berichten

 • Jlh
  Bijdrager
  #10276439

  Hoi, 

  Willen jullie je visie/mening geven over het volgende, ik ben onzeker of we wel de juiste keuze maken.

  Mijn man en ik werken om en om en op vrijdag gaat onze dochter van 8 maanden naar mijn moeder. Dus ze heeft al vanaf haar geboorte (sowieso de eerste 5 maanden waren mijn man en ik fulltime thuis) altijd ons om zich heen. We gaan bij vrienden langs met kinderen maar die zijn allemaal ouder. Geen kinderen onder de 5 zeg maar.

  Nu hebben we besloten om onze dochter twee ochtenden naar een klein kinderdagverblijf te brengen (5 min van ons huis). Puur dat ze ook andere kindjes ziet en niet alleen ons. Is dit goed voor haar ontwikkeling? Want dan gaan we ervoor. Of maakt het op deze leeftijd niet uit of ze andere kindjes ziet? Het begint al in januari en ik ben erover aan het piekeren.  Ben benieuwd naar jullie reactie. 

  Lieve groet, susanne

  #10276448 Quote

  Geen idee of het goed is voor de ontwikkeling eigenlijk. Onze zoon gaat 1 dag in de week naar het kdv. Hij vindt het daar fantastisch! Als ik hem ’s ochtends breng gaat hij direct spelen en heeft amper tijd om me gedag te zwaaien. Als ik hem op kom halen, is hij nog steeds vrolijk aan het spelen. Ik breng hem zelfs als ik een dag vrij ben. Heb ik een dagje voor mezelf en hij een leuke speeldag. 

  Op het kdv doen ze ook erg leuke dingen met de kindjes. Spelletjes, zingen, dansen, knutselen, soms komt er iemand langs met een (huis) dier, buiten spelen. 

  Ik zou dus zeggen, doen! Je merkt vanzelf of je dochter het leuk vindt of niet. 


  Neusje
  Bijdrager
  #10276454 Quote

  Ik zit met dezelfde twijfel. Mijn dochter is nu 6 maanden en ik werkte tot nu 3 dagen in de week maar vanaf nieuwjaar werk ik 4 dagen in de week.. zij gaat altijd naar beide opa’s en oma’s dan.. ik zou het leuk voor haar vinden om standaard een dagje kdv te doen ipv alleen maar die opa’s en oma’s… maar vanaf wanneer gaan ze hier echt wat aan hebben? 

  Als het nog niet nodig is bespaar ik me die kosten liever nog even… en de dag verloopt bij de oma’s nu best redelijk qua voeding en slaapjes dat ik het zonde vind om dat weer op een andere plek te moeten laten wennen..


  Irene2
  Bijdrager
  #10276461 Quote

  Onze zoon is ook altijd bij ons thuis geweest of bij de opa’s en oma’s. Dit ging voor hem en voor ons zo heel goed. Wij wilden inderdaad ook dat hij ook met andere kinderen zou gaan spelen. Daarom gaat hij sinds hij 2 jaar is 1 ochtend naar het kinderdagverblijf. Enige nadeel ervaren wij dat hij moeite heeft met afscheid nemen van ons. Bijna altijd huilen, maar zodra ik uit het zicht ben is het meteen goed en speelt hij de hele ochtend leuk mee, vaak nog geen tijd om mee naar huis te gaan als ik hem weer kom halen!

  Ik denk dat het echt samen spelen pas rond de 2 jaar komt, maar ook als je je kindje op jongere leeftijd wegbrengt naar kdv steken ze er altijd wel wat van op!


  AnSanS
  Bijdrager
  #10276466 Quote

  Ons zoontje word volgende week 2 en hij heeft gister zijn wen ochtend gehad. Hij vond het fantastisch!! Vanaf januari gaat hij 1 dag per week naar het kdv, niet omdat het moet vanwege ons werk maar inderdaad voor zijn ontwikkeling en het samen spelen met andere kindjes. Wij hebben er bewust voor gekozen om dit nu pas te doen en niet al vanaf dat hij baby was. Omdat het gewoon niet nodig was en het best wel veel geld kost natuurlijk. 


  kimvanalphen
  Bijdrager
  #10276468 Quote

  Als het niet nodig is zou ik het op deze leeftijd nog niet doen. Mijn kinderen zijn tot 2/2,5 ook alleen bij opa en oma geweest. Vanaf toen gingen ze 2 ochtendjes naar de peuterspeelzaal. Dan hebben ze nog tijd genoeg om te wennen met andere kindjes te spelen voor ze naar de basisschool gaan. Ook pas vanaf die leeftijd gaan ze echt samen spelen.

  Lees ook: Alles over doorslapen

  gebruiker111771
  Bijdrager
  #10276469 Quote

  Wat ik vaak hoor is dat juffen of meesters in de kleuterklas een flink verschil merken in kindjes die op een kinderdagverblijf hebben gezeten of thuis zijn gebleven. Misschien is er hier een juf of meester op het forum die daar beter antwoord op kan geven. Ze leren functioneren in groepen en op hun beurt wachten op het kinderdagverblijf. Meer dan thuis (in elk geval bij ons thuis). 

  Ik ben een voorstander van kinderdagverblijven, zeker ook wat betreft het sociale aspect. En net zoals hierboven wordt aangegeven breng ik ook mijn kindjes op dagen dat ik vrij ben. Even tijd voor mezelf (vaak niet meer dan 3 dagen per jaar). 

  Ik zou niet anders willen. Maar dat ben ik. 

  #10276470 Quote

  Ons zoontje (7.5 maand) gaat sinds hij 4.5 maand is naar de gastouder. Hij vindt het prima daar.

  Vond het ook wel belangrijk, met andere kinderen spelen en dat hij ook leert om soms even op zijn beurt te wachten. Bij opa/oma en thuis krijgt hij natuurlijk alle aandacht, en vind dat hij moet leren dat hij dit moet delen.


  Eefje-
  Bijdrager
  #10276487 Quote

  Mijn oudste kids gingen 2 dagen per week naar het kdv en 1 dag in de week pasten de oma’s om en om op. Zij hebben echt een geweldige tijd gehad op het kdv. Of het persé goed is voor de ontwikkeling en dan vooral een specifiek aspect van de ontwikkeling..? Ik ben zelf van begin jaren 80 en toen ging niemand naar het kdv. Hebben ons geloof ik prima ontwikkeld. Wij vonden vooral ook dat ze op het kdv ontzettend leuke dingen deden met de kids, leerden op hun beurt wachten en hadden gewoon veel plezier. En ik en man moest werken dus ze moesten gewoon wel ergens heen.

  Nu met onze jongste is de situatie veranderd. Ik werk inmiddels voor mezelf en kan overdag veel voor onze dame zorgen. Ze gaat nu 1 ochtend per week naar het kdv en omdat dit een nakomertje is en de oma’s 10 jaar ouder willen we die niet meer structureel ‘belasten’ met weer een baby. Vandaar deze keuze. Als ze 2 / 2,5 is willen we haar daarbij 2 ochtenden naar de peuterspeelzaal brengen op de school waar ze later ook naar toe gaat. Dat hebben we bij de oudsten nooit gedaan, maar is ook nog een optie en past nu beter bij onze situatie.

  Van het kdv weet ik wel dat als je je kind daar pas brengt vanaf 1 tot 1,5 jaar ze het vaak wel een poos lastig hebben omdat ze dan bij papa/mama willen zijn. Als je ze brengt vanaf de babytijd is het voor hen normaal en weten ze niet beter.

  Maar of het perse beter is voor leren kruipen, lopen, praten etc. Dat kunnen echt wel alle kids als ze 4 zijn en naar de basisschool gaan. En de sociale ontwikkeling.. kleuters zijn nog helemaal niet zo sociaal en spelen nog vrij op zichzelf. Mijn ervaring is wel dat onze kids gewoon veel meer gewend waren aan prikkels & drukte/andere kids/virussen (dus weerstandsopbouw) en andere ervaringen op het kdv (de dingen die ze daar met de kids doen) dan mijn neefje en nichtje die nooit naar het kdv zijn geweest. Die hadden met 4 jaar gewoon iets minder ‘levenservaring’ 😉. Maar is ook helemaal goed gekomen. Kijk vooral naar wat jullie past en goed voelt.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct