Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Wet poortwachter

 • Auteur
  Berichten
 • #10128349

  Hoihoi allemaal,

  Ik ben nu 14 weken (3 maanden) zwanger.  28-8 t/m 9-9 had ik vakantie. 3-9 werd ik misselijk door de zwangerschap. Veel overgegeven en flauwgevallen. Ruim 13 kg afgevallen. Ik heb na die tijd dus niet meer gewerkt. Dat betekent dat ik nu al precies 2 maanden in de ziektewet zit. Arbo arts werkte goed mee en ze begrepen me. Nu kreeg ik dus een mail van mijn leidinggevende dat hij een verzuim evaluatie gesprek wil en we samen een plan van aanpak vanuit de wet poortwachter gaan opstellen. Het gaat sinds een week gelukkig weer wat beter. Ik doe zelf de boodschappen en de was. Het huishouden deels. Mijn moeder doet alles waar ik niet aan toe kom en ze kookt ook iedere avond voor mijn man en ik. 

  Heeft iemand ervaring met wet poortwachter? Wat houd het precies in en wat kan ik verwachten? 

  Ik ben bang dat ik weer volledig moet gaan werken, maar dat kan ik echt nog niet. 

  Alvast bedankt voor het meedenken!


  Littlebeeb
  Bijdrager
  #10128360 Quote

  He hoi 🙂

  Zelf zit ik op het moment ook in de zieketeweg maar dan ivm vermoeidheidsklachten. Nou heeft de bedrijfsarts en het uwv bij mij duidelijk gemaakt dag dit klachten zijn ivm mijn zwangerschap en het eigenlijk geen zin heeft om een uitgebreid een plan te maken om mij weer volledig aan het werk te krijgen.

  ik weet natuurlijk niet hoe dat in jou situatie zit maar via deze link: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/wet-verbetering-poortwachter

  lijkt het er een beetje op dat je samen met je wergever moet evalueren hoe je je werkzaamheden kan hervatten etc. Misschien is het handig om je werkgever te vragen wat het doel hiervan is?

   


  Gebruiker VL
  Bijdrager
  #10128364 Quote

  Ik heb geen ervaring, maar ik snap jouw werkgever wel. Waarschijnlijk wilt hij gewoon een plan opstellen zodat je weer aan het werk gaat, en dat hoeft dan niet perse weer volledig te zijn maar ieder beetje dat jij werkt is voor hun weer mooi meegenomen toch. En het lijkt mij ook niet dat je zelf tot aan je bevallig thuis wilt zitten? Je kan wellicht gewoon het gesprek aangaan, en wat niet gaat dat gaat niet, en wat wel gaat is mooi meegenomen. Ik ga er ook vanuit dat de arbo arts ook in dit gesprek meegenomen moet worden, want zolang zij zeggen dat het nog niet mogelijk is omdat je te zwak bent of andere problemen hebt, dan gaat het natuurlijk gewoon niet.

  Maar maak je niet te druk, praten kan altijd toch


  Jannepan
  Bijdrager
  #10128369 Quote

  Zo’n gesprek is ook vaak protocol, een soort van verplichting voor de werkgever.  Het is ook altijd goed om contract te houden met je werk, ook als je niet kan werken.  Dat maakt het terug komen ook voor jou en de werkgever veel makkelijker. Al is het maar eens in de week even mee lunchen bijvoorbeeld. 

  Overigens bepaald niet je werkgever maar de arbo arts of je kan werken.  

  Ik zou als ik jou was je dus niet te veel zorgen maken en gewoon eerlijk zijn. 

  Succes met je gesprek!


  CvdLB
  Bijdrager
  #10128387 Quote

  Het is belangrijk om tijdens arbeidsongeschiktheid in contact te blijven met elkaar zodat je weet hoe het gaat en wat je van elkaar verwacht/ wenst.

  Na een aantal weken is het verplicht om te evalueren, aan de hand van de beschikbaarheid. Ook als dat betekent dat je nog niet kan werken of maar een beetje. Wat is het laatste advies van de Arbo-arts? Waarschijnlijk wil je werkgever dat bespreken. Niks ernstigs dus! 

  #10128392 Quote

  Als je ziek bent als gevolg van je zwangerschap dan moet jouw werkgever deze melding doorgeven aan het uwv. Jullie hebben dan geen verplichtingen vanuit de wet verbetering poortwachter want dan krijg je een wazo uitkering; maw jouw werkgever krijgt het allemaal vergoedt. 

  Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool
  #10128396 Quote

  Oftewel, ik vermoed dat je werkgever je niet ziek heeft gemeld als gevolg van je zwangerschap maar een gewone ziekmelding heeft gedaan; je zou kunnen vragen of dit goed is gegaan. 

   


  Wila
  Bijdrager
  #10128425 Quote

  Even vanuit het oogpunt van de werkgever: kom je nog terug of moet hij voor de resterende 12 maanden een vervanger aannemen? Dat kan hij nu niet doen want dan zit hij straks met teveel personeel als jij ineens terugkomt. Wil je uren gaan opbouwen (na het eerste trimester wordt het voor de meeste vrouwen wel weer beter) of verwacht jezelf dat je maar 70% gaat werken? Verwacht je dat je op je eigen plek kan blijven of zullen er aanpassingen moeten worden gemaakt ? Vaak wil een werkgever ook al vroeg weten wat je gaat doen na de bevalling zoals het aantal uren dat je wil werken. Ga je ouderschapsverlof opnemen (waarbij je contract hetzelfde blijft als nu) of ga je structureel minder werken? 

  Dit zijn allemaal dingen die je werkgever het liefst zo snel mogelijk wil weten, ook met het oog op vervanging. 


  Pooh-beer
  Bijdrager
  #10128437 Quote

  Als je ziek bent, en niet kan werken, is je werkgever verplicht te kijken hoe je weer zou kunnen werken, en of dat met aanpassingen misschien eerder kan. Dat betekend niet dat jij maar gewoon weer aan het werk moet. Samen ga je kijken naar een plan van aanpak, en dat evalueer je tussentijds. De arbo arts heeft hier ook een rol in, als die aangeeft dat jij op dit moment volledig rust nodig hebt, dan moet je werk daarin mee gaan  Niemand wordt er beter op als je te vroeg begint, en er daardoor uiteindelijk langer uit ligt. Maar je werkgever wil weten waar ze aan toe zijn. Het UWV wil er uiteindelijk geen bij, en jullie moeten zo kunnen laten zien dat je samen alles hebt gedaan om dit te voorkomen.

  Ik heb zelf de ervaring dat je op een gegeven moment ook niet echt durft op te bouwen. Je bent niet meer gewend naar je werk te gaan en je weet niet of je het wel weer aan kunt. Misschien kun je 1 dag per week beginnen met naar je werk komen, maar nog niet direct taken krijgen. En rustig opbouwen naar meer, eventueel halve, dagen. Als je merkt dat het te snel gaat, kunkun je dat ook aangeven, dan bouw je even een paar weken niet op. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct