Bij mijn zoontje woog ik alles af. 100 gram groenten, 75 gram aardappelen, rijst of pasta met 25 gram vlees, vis of kip.
Ik kookte in grotere hoeveelheden, dus bijvoorbeeld 500 gram bloemkool, 375 gram aardappelen met 125 gram mager rundergehakt. Dan een scheut margarine of olie met evt wat kerriepoeder erbij en stampen maar. En vroor dat in in porties van 200 gram met een beschreven plakbandje wat het was.
Een stamppot wordt in de vriezer wat dunner. Pasta en rijst dikt wat meer in.
Bij mijn dochtertje doe ik makkelijker, dan gok ik de verhouding een beetje. Voor haar vries ik kleinere porties in. 150 gram ongeveer, meer eet ze niet op.
Ik baseer wat ik kook zoveel mogelijk op wat we zelf graag eten. Zo raakt ze gewend aan ons gewone eten. Ik gebruik daarom ook geen kinderkookboek.
Qua structuur pas ik het aan aan hoe ze het graag eet, maar steeds iets grover.
Ik maak een babyversie van mexicaanse chili, gado gado, Indiase curry’s, Italiaanse pastagerechten, Hollandse stamppot.
Als vlees/vis/kip bak ik kipfilet, mager rundergehakt, zalm, kabeljauw, garnalen of soms een gebakken eitje.
Alles zonder zout, bonen gedroogd, niets uit blik of pot en diepvries (zoals doperwten) zonder toevoegingen. Diepvriesdoperwten mogen gewoon opnieuw worden ingevroren.