Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Ziek Thuis

 • Auteur
  Berichten

 • Sofie R
  Bijdrager
  #5729188

  Lieve dames,

   

  Sinds vorige week zit ik ziek thuis. Dit in verband met extreme misselijkheid en braken. De huisarts heeft mij Emesafene voorgeschreven, dit haalt bij mij de “scherpe randjes” van de misselijkheid af maar hierdoor heb ik wel last van één van de bijwerkingen: extreme vermoeidheid. (Sufheid) wazig zien.

  Op mijn werk zijn ze nog niet op de hoogte van mijn zwangerschap en denken ze dat ik maandag weer aan de bak ga. Ik ben op dit moment 7 weken zwanger. Toch moet ik het gaan vertellen. Ik kan zo niet werken en buiten dat kan ik door de Emesafene geen autorijden.

  Ik ben erg bang voor de reactie van mijn collega’s. Ik werk bij een autobedrijf en werk dus alleen met mannen. Ook ben ik bang dat ze me ontslaan als ik me nu langer ziek ga melden. Ik werk hier nu een jaar en mijn contract moet in juni verlengd worden.

  Weet één van jullie misschien hoe ik dit moet aanpakken? Ik wil mijn baan graag houden. Maar kan op deze manier niet werken.

  Groetjes.


  Lyn V
  Bijdrager
  #5729197 Quote

  Hoi Rachel,

  Lastige situatie en nog vervelender dat je zo misselijk bent. Ikben 38 wk zwanger en ook al 9 maanden misselijk.

  Daarnaast had en heb ik nog meer kwaaltjes waardoor ik ook echt niet kon werken.

  Wat mij heel erg hielp was om te weten sat de overheid een speciaal ‘potje’ hiervoor heeft. Als jij je ziek meldt met als reden de zwangerschap krijgt jouw werkgever dat volledig vergoed en het kost hem dus niks. Hij kan iemand anders tijdelijk aannemen en als hij dat niet doet wordt hij er ook nog beter van. Dus schuldgevoel is niet nodig.

  Dat je bang bent dat je contract niet verlengd wordt snap ik ook heel goed. En uit ervaring weet ik dat het vaak zo gaat jammergenoeg. Maar jouw lichaam, gezondheid en het kindje dat in je groeit is belangrijker dan een baan hoor. Je hebt juist je energie nodig nu.

  (En ziektewetuitkering vanwege zwangerschapsklachten is 100% en geen 70% zoals ww, dus financieel verandert er eerst niets)

  Als ik jou was zou ik gewoon open kaart spelen en ook direct aangeven dat je je zorgen maakt om je contract. En voor nu naar je lichaam luisteren en aansterken.

  Sterkte


  JomieJW
  Bijdrager
  #5729211 Quote

  Hoi Rachel,

  Klinkt heel herkenbaar. Ik zit zelf sinds week 6 van mijn zwangerschap thuis (gelukkig was 1 week vakantie hier), ook wegens braken en misselijkheid. Ik had ook emesafene gekregen, maar uiteindelijk overgestapt op primperan, omdat ik van het eerste medicijn nog meer ging overgeven. Primperan neemt voor mij ook alleen de scherpe randjes eraf, het zorgt ervoor dat ik niet overgeef maar de misselijkheid blijft.

  Ik heb het vrij snel tegen mijn werkgeefsters verteld, omdat ik ook niet meer kon werken. Ben nu 12 weken en het ziet er naar uit dat ik nog een paar weken thuis moet blijven, ik heb vrijwel geen energie. Het overgeven is veel minder, maar ik eet en drink nog te weinig. Mijn werkgevers hebben me ziek gemeld bij het UWV, vanuit daar krijg je een uitkering van 100% omdat je ziek bent vanwege zwangerschapsklachten. Je werkgever heeft hier geen enkele kosten aan en kan hierdoor een tijdelijke kracht aannemen. Wat betreft het vervolg van je baan: ze mogen je niet ontslaan wegens zwangerschap. Als dit uiteindelijk wel gebeurt, zou je ze hiervoor kunnen aanklagen wegens discriminatie geloof ik.

  Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat je snel weer op de been bent!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct