Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Zindelijk Worden 4

 • Auteur
  Berichten

 • Izzy
  Bijdrager
  #10477555

  Hoi,

  Sinds maandag (nu al 6 dagen) ben ik bezig met zindelijkheidstraining bij mijn zoontje van 2 jaar en 7 maanden oud nu. Hij vond het interessant, benoemt poepen en plassen en zit zonder moeite op t potje of wc met verkleiner. Ik begon eerst vanaf maandag met elk uur op de wc met luier aan. Dag 2 luier uit, 4x ongeluk gehad. Daarna oefenbroekjes besteld en sindsdien geen luier meer om. Echter moet ik hem steeds op t potje zetten en goed inschatten wanneer hij moet plassen, elke keer als hij erop zit komt er wel een plasje. Poepen doet hij nog wel in t oefenbroekje.. en gisteren maar 1x geplast in t oefenbroekje, dag daarvoor ook. Hoe pak ik dit verder het beste aan? Nacht wel een luier om. Hij benoemd het dus niet, en elke keer als ik hem vraag of hij moet plassen is het ‘nee’ als ik hem op t potje zet is t wel plassen

  #10477560 Quote

  Je bent nog maar 6 dagen bezig! Geduld! Zo’n kindje moet dat echt nog leren aanvoelen. Je kan niet verwachten dat je kindje dat al bij 6 dagen helemaal zelf aan geeft. Hoe langer hij zonder luier loopt, hoe beter hij het uiteindelijk aan zal geven. Als ze spelen dan vergeten ze het vaak ook of ze hebben gewoon geen tijd om te gaan. Ons zoontje is net 2 en we zijn al maanden bezig met zindelijkheid. Hij wilt zelf geen luier meer aan dus doen we het zonder. De ene dag gaat het heel goed en de andere dag wat minder. Nu begint hij steeds vaker zelf aan te geven dat hij naar de wc moet. Dus geduld is de tip denk ik


  RomyVM
  Bijdrager
  #10477561 Quote

  Oefenbroekje ? Das toch gewoon een luierbroekje en dus ook gewoon een luier? 😉

  Luier helemaal uit! Gewoon een onderbroek aan. En nog veel naar de wc sturen, maar elke dag een plasje in de onderbroek is nog heel normaal. Ik zou hem naar de wc sturen zo’n 5x per dag, niet meer elk uur maar elke 3 uur ongeveer. Zo krijgt hij ook de kans om het zelf aan te geven en te voelen wanneer hij moet.

  Geduld, verwacht niet binnen een week een zindelijk kind. Maar binnen 2 a 4 weken zal het ongetwijfeld heel goed gaan. En af en toe een ongelukje hoort er toch bij. Mijn oudste is bijna 4 jaar en heeft ongeveer nog eens per maand een ongelukje.


  Izzy
  Bijdrager
  #10477566 Quote

  @levb nou nee eerst even googelen wat een oefenbroekje is!


  JannekeN
  Bijdrager
  #10477575 Quote

  Een oefenbroekje absorbeert veel meer dan een gewone onderbroek. Hij zal het dus moeilijker voelen met een plasje. Dus wil je echt dat hij leert om te voelen wanneer het mis gegaan is, is een onderbroekje handiger.
  Mijn eerste gedachte is dat hij er nog niet aan toe is, omdat hij ‘nee’ zegt als hij toch moet plassen. Ik ben meer van mening dat je het meer los moet laten. Potje zichtbaar neerzetten en hem zelf laten gaan als het nodig is! Hij moet het leren voelen…


  Rcl
  Bijdrager
  #10477584 Quote

  Uhm heel goed maar zindelijk is als kind zelf aan geef mama ik moet plassen en niet sat jij ziet of zegt o nu moet je naar wc zoals om het uur. Dan krijg je soms dat kinderen niet leren plas ophouden kleine plasjes per keer en kind niet zal aangeven ik moet plassen. Wij doen dit na opstaan potjes wc voor fruit eten na de lunch en na het opstaan en voor avond eten en voor naar bed gaan zo train je dit het beste heb ik van het kdv. En ik zei moetnniet om het uur en hun zien heel vaak dat ouders zeggen mij kind is zindelijk maar je moet wel elk uur kind op wc zetten dat is niet zindelijk

  Lees ook: Peuterpuberteit, over eigenwijs zijn en nee zeggen

  Izzy
  Bijdrager
  #10477585 Quote

  @with love oefenbroekje is niet meer dan een aantal laagjes ‘katoen’ en als hij een klein drupje plast voelt hij dit wel en komt naar ons toe dus voelt degelijk wel wat hij moet doen daarna! Ook bij poepen. 

  @rcl ja maar je hebt meerdere methodes. Zo ook een methode met elk kwartier een keer gaan. Dit deed ik op dag 2 en nu zitten we op 1 a anderhalf uur. En zo steeds opbouwen natuurlijk. Klopt mn titel was ook zindelijk worden en niet ‘zijn’ 😊 

   

  en dames natuurlijk ben ik bewust dat het niet in een week lukt maar hij is er echt klaar voor, ik vind 1 ongelukje per dag echt wel kunnen terwijl de luier er wel 7x af ging om te verschonen. Dus geen luiers meer hier. 


  Rcl
  Bijdrager
  #10477586 Quote

  Oke je vraagt tips maar heb bijna overal weer woord op waarom vraag je tips bedoel een gewoon onderbroekje indd is beter of lekker zonder laten lopen.


  Izzy
  Bijdrager
  #10477595 Quote

  @rcl omdat er antwoorden komen die een beetje ‘oordelend’ zijn. Ik weet natuurlijk dat een kind niet zindelijk is als je hem zelf op t potje zet en niet aangeeft. En er zijn een tal methodes daar vraag ik niet om, ik vraag meer hoe ik t beste verder kan aanpakken zodat hij het wél aangeeft als hij moet plassen (misschien is daar een tip voor?). Van een kwartier ophouden tot anderhalf uur vind ik geen slechte vordering voor ‘maar’ 6 dagen. Ik lees dat sommigen wel 16 ongelukjes hadden op een dag. 

  En een oefenbroekje is een broekje met iets meer katoen erin zodat je niet meteen de dweil erbij moet pakken, vind het een beetje jammer dat ik meer antwoorden moet geven op wat een oefenbroekje is dan dat er daadwerkelijk tips komen!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct