Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Zindelijk Worden Doorgaan Of Even Pauze

 • Auteur
  Berichten

 • MamavanMenJ
  Bijdrager
  #10064789

  He medemama’s en papa’s,

  Een vraag over zindelijk worden; wat adviseren jullie om te doen?

  Mijn zoontje, bijna 2,5 jaar zetten we nu een week of 3 een paar keer per dag op een vast moment op de wc met een brilverkleiner. We hebben ook een potje en geven hem steeds de keuze of hij op de wc of op het potje wil.. Hij kiest altijd voor de wc. Tot nu toe heeft hij een keer een paar druppeltjes geplast.
  Afgelopen zomer (bijna 2) hebben we tijdens een vakantie ook tijd besteed aan zindelijk worden. Hij kon goed aangeven wanneer hij gepoept had, kwam het ook vertellen, dus we dachten; laten we het proberen. We hebben toen veel geoefend, maar hij leek er niet klaar voor. Hij vond er ook niks aan en leek het allemaal ook wel erg spannend te vinden. Hij heeft toen veel ongelukjes gehad en moest veel huilen. Niet echt een goeie ervaring voor hem, dus we zijn weer gestopt.

  Nu zijn we dus sinds een paar weken weer wat aan het proberen. We geven hem boekjes op de wc, kijken samen erin, laten hem soms eventjes alleen, doen ons eigen ding en proberen hem niet te pushen. We vragen na een paar minuutjes; moet je nog poepen of plassen? En dan zegt hij nee.
  We hebben het idee dat hij gewoon veel liever in zijn luier plast. Hij houdt niet zo van ‘het onbekende’ zullen we maar zeggen. En dat snap ik heel goed.

  Nu vraag ik mij af; zo doorgaan of weer even pauzeren? En gaat die pauze dan iets opleveren, want over een tijdje houdt hij nog steeds van zijn vertrouwde luier schat ik in.. maar ik wil hem ook niet pushen als hij er niet aan toe is.
  Het ‘op de wc zitten’ zit nu wel zo’n beetje in ons dagstructuur.

  Kom maar op met dat advies! En dank 🙂

  Groetjes


  W83
  Bijdrager
  #10064826 Quote

  Mijn dochter is 2,5 jaar. Heeft sporadisch interesse in het potje of de wc. Ze heeft een paar keer echt op het potje geplast. Ze wilt gewoon nog niet. Als ze moet poepen doet ze zich altijd afzonderen. Dan bieden we ook altijd het potje aan, maar dat wil ze niet. Wij gaan van de zomer echt aan de slag. We hopen dat haar peuterpubergedrag dan ook een stuk minder is, want als het een strijd wordt gaat het niet lukken.


  Sanngroen
  Bijdrager
  #10064830 Quote

  Wat goed dat jullie hier tijd aan besteden. Zolang ze nog geen 3.5 zijn geen zorgen over maken. Houd het zitten op de wc lekker vol. Veel complimenteren als het is gelukt geen teleurstelling als het niet lukt.

  Groetjes van een leerkracht gespecialiseerd in kinderen van 3 tot 7 jaar.

  P.s je mag ook altijd consultatie bureau om advies vragen of crèche kdv etc.


  SuSo
  Bijdrager
  #10064831 Quote

  Mijn dochter van 2,5 jaar doet zo nu en dan (al een half jaar) een plassen op de wc of potje. Haar puchen heeft geen zin, want als ze niet wil dan wil ze echt niet. Vanaf een maand of 2 geeft ze zelf aan dat ze moet plassen, maar zinderlijk is ze nog niet. Ik zou het gewoon blijven aanbieden en dan komt het vanzelf. Als hij het niet erg vind om op de wc te zitten is het geen probleem om dit te blijven doen. Succes ermee


  Ummie
  Bijdrager
  #10138793 Quote

  Hier was ik begonnen met 1.5 jaar, dit natuurlijk op een speelse wijze. Zo kreeg hij nieuwe onderbroeken en mocht hij stickers plakken op de deur en op zijn brilverkleiner. Als hij het goed deed en goed aangaf kreeg ie een high 5 en een kusje. Op deze manier leerde hij het leuk te vinden. De eerste dag gaf ik hem overigens wel de ipad mee, zo vond hij het zitten op de wc niet eng meer. De tweede dag stopte ik daarmee omdat we toen even gingen focussen op het plassen. Dit werkte door het lang oefenen op de wc met een ipad goed.

  Nu zijn we bijna een halfjaar verder en heeft ie nog weleens ongelukjes, maar hij geeft het wel altijd netjes aan en plast daarna verder in de wc.

  Moral of the story: het is niet perse pushen als je iets wilt aanleren, dit wordt namelijk 9 vd 10 keer aangepraat (ik hoor het zelf nog vaak). Het is gewoon een kwestie van aankijken en meer trucen uit de doos halen om iets leuk te maken. Het maakt niet uit als het niet lukt, maar als het lukt is het een groot feest! Zo leer je iets bij en kijk je het verder rustig aan.

  Een pauze nemen lijkt mij onhandig gezien dit ook verwarring kan veroorzaken. Dit merkte ik bij mijn kind ook op als ik 1 dag geen zin had om hem steeds naar de wc te brengen, door het erg ziek zijn. Hij raakte hierdoor in de war en erna volgde er dagen dat hij weer ongelukjes had. (En dit was dan enkel 1 dag, laat staan een langere periode) een kind heeft altijd wel baat bij aanhoudende structuur.

  Kijk aan wat je wilt, maar er zit nooit kwaad in proberen!


  gebruiker111771
  Bijdrager
  #10138797 Quote

  Hier ook een jaar lang structureel het potje/wc aangeboden, soms met succes, soms niet. Toen mijn zoontje bijna 3 was vroeg hij “mama, mag ik naar school als mijn luiers op zijn”. Ik heb toen ja gezegd en als hij alle poepjes en plasjes op de wc deed. Ik dacht dat het nog wel even zou duren. 3 dagen later dus zindelijk overdag. Hij was er dus zelf klaar voor. 

  Hetzelfde met zindelijk zijn in de nacht. Iedere nacht nog kletsnatte luiers tot hij 3,5 was en zei “ik wil niet meer in mijn luier plassen”. Ik heb gezegd dat dat niet hoefde en dat zijn luiertje uitmocht wanneer hij 3 nachtjes een droge luier had in de ochtend. Na 3 nachten mocht de luier dus uit, maar dat vond ie toch zelf toch wat te snel, “ik vind het spannend om een groot kindje te zijn”. Nog 1 extra nachtje de luier omgehad en daarna zonder. 

  Zindelijkheidstraining ken ik dus eigenlijk niet. Het kwam echt vanuit hemzelf.

  Lees ook: Peuterpuberteit, over eigenwijs zijn en nee zeggen

  Kate Ann
  Bijdrager
  #10139092 Quote

  Ik woon in een land waar de kinderen vanaf 3 jaar naar school gaan.

  Ze moeten dan zindelijk zijn. 

  Onze gastouder die vele kids voor die tijd heeft opgevangen hebben we advies gevraagd en die zei: beslist niet opgeven en zeker geen pauze, want dat geeft verwarring. 

  Wij gaan over enkele maanden starten als ik fulltime tijd heb (dan is de onze 2 jaar en 4 maanden) 

  Ze heeft al wel veel interesse en en geeft ook al aan als ze een plasje of een poepje moet. De brilverkleiner en de potjes zijn in huis en dat vindt ze al reuze interessant. De teddybeer is al ‘met succes’ op het potje geweest.  

  Fingers crossed


  Moe
  Bijdrager
  #10139173 Quote

  Mijn dochter was met 2 jaar en 1 maand zindelijk. Het was zo vet gaaf! Ze gaf zelf aan dat ze de pamper vies vond, vooral poep. Op een dag zei ze: ik wil naar de wc! Ik dacht daar ga ik op in haken..meteen op de wc met verkleiner want potjes vind ik vies en ook niet ideaal buitenshuis zijn ook geen potjes. Dit ging goed! 4 dagen om anderhalf uur gevraagd of ze naar de wc moest. In die dagen 3 plas ongelukjes op de keukenvloer..en toen was het volledig op de wc!!! Krukje ervoor zodat ze zelf erop kon. Een week later ook zindelijk snachts…pamper ook meteen af alleen celstofmatje eronder maar ook niet nodig gehad dus ook weg gelaten en ze was zindelijk dag en nacht!!! Trots♡


  Wereldwondertje
  Bijdrager
  #10144443 Quote

  Hoi!

  Onze zoon vond zijn luier met poep ook niet lekker zitten en gaf het aan. Daarentegen wilde hij niet op de ex of het potje. Je moet niet pushen, je kind geeft echt zelf aan wanneer het er klaar voor is. Dit tijd kwam gelukkig voor mij in een gunstige week dat ik vrij was en dus fulltime tijd had. Heb hem toen een plaskalender gegeven en elke keer als hij wat op de wc had gedaan, wilde niet op de pot, en het zelf aangaf, hup een sticker. Het waren 35 vakjes. Trots dat hij zelf was!

  Gewoon lekker de hele dag in zn onderbroek laten lopen. Geen punt van maken als hij nat was, gewoon hup, schone onderbroek en klaar.

  Een pauze is helemaal niet gek hoor. Als ik je verhaal zo lees, is hij gewoon nog niet zo ver.

  Mijn zusje probeert het nu ook. Echter, zij is er zoveel mee bezig, dat haar zoontje nu niet meer wil…. hij wordt in januari 3. 

  2,5 is voor jongens nog erg jong. Onze zoon was bijna 3,5. Geen punt. De een is gewoon sneller dan de ander. Mijn moeder vond het belachelijk dat wij er zo laat mee bezig gingen, want ik ging naar de peuterspeelzaal en was al zindelijk (🙄), maar wij hebben zijn tempo aangehouden en het resulteerde in 1x 100% zindelijk, dag en nacht! Op de peuterspeelzaal gaven ze ons daar helemaal gelijk in. Hij was in 1 week dus 100% droog en het aantal ongelukjes sindsdien zijn op 1 hand te tellen.

  Volg je gevoel en laat de rest van de wereld maar kletsen.

  Succes!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct