Zwaaien is juist goed, omdat het een vast ritueel wordt van het weg gaan en het weer terug keren. Een kind snapt niet dat jij opeens weg bent. Bij het zwaaien kunnen pm,ers vertellen wat mama of papa gaat doen b.v papa loopt nu naar de auto, stapt in de auto en rijd naar het werk, als papa klaar is met werken dan stapt papa weer in de auto, rijd dan naar jou of naar de supermarkt of gaat naar huis om te koken . Als een kind weet wat een ouder die dag aan het doen is (visualiseren) geeft dat vertrouwen. Vertel ook altijd wie vandaag komt ophalen.
Erbij blijven hangen kan voor een kind verwarrend zijn, je bent lekker aan het spelen met mama, dan ineens als je leuk aan het spelen bent gaat ze weg. Dus je doet als kind wat er van je verwacht wordt en dan is de beloning dat mama weg gaat.
Het beste is je afscheid kort maar krachtig houden. Knuffel, mama houd van je, ik kom je weer ophalen, ik ga nu naar de supermarkt, we gaan nog zwaaien tot straks! Je kind erop voorbereiden (zoals Mandy zei) met een kalender is een goed idee, maar vertel er wel positief over. Anders wordt het een happening die spanning opbouwt. B.v; dinsdag ga je naar de psz dan ga je leuke dingen doen met juf…? liedjes zingen, buiten spelen.
Vindt agressief gedrag of sowieso gedragsverandering bij een kind wel zorgelijk. Zou dit dus ook zeker bespreekbaar maken.
Mocht je kind nu angstig blijven en moeite houden dan zou ik een gesprek aanvragen. Bespreek de dag indeling, zijn er momenten dat je kind het moeilijk heeft of dat het juist beter gaat, is er continu een vast gezicht op de groep, wat doet de leidster als hij huilt, stel samen met de leidsters een plan van aanpak op en kijk of dit werkt. Blijf zelf ook observeren en kritische vragen stellen, niet alle kindercentra`s en kinder dag verblijven zijn even sterk in hun omgang met kinderen.
Succes!