Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Zwanger na radicale trachelectomie (bmhk)

 • Auteur
  Berichten

 • BibiNoah
  Bijdrager
  #10047378

  Hoi allemaal,

  Omdat ik heel weinig informatie heb kunnen vinden op sites die direct met het onderwerp trachelectomie te maken hebben, probeer ik het hier even:)

  Mijn naam is Bibi en ik ben 35 jaar.
  Ik heb in maart dit jaar de diagnose baarmoederhalskanker gekregen.
  In april dit jaar heb ik een grote operatie gekregen in het LUMC, waarbij ze gelukkig mijn baarmoeder hebben kunnen sparen (radicale trachelectomie)
  Sinds dit hele voorval is mijn kinderwens des te sterker geworden, en heb ik inmiddels groen licht gekregen van mijn behandeld arts om zwanger te raken.
  Ik ken de risico’s (vroeggeboorte ligt iets hoger, grote kans op IVF, en sowieso een keizersnede)
  Ondanks dat wil ik (wij) er toch echt voor gaan!

  Natuurlijk enorm spannend, ik heb nog geen kinderen, dus ik heb ook in die zin geen idee wat me te wachten staat natuurlijk 😉
  Toch door alles wat er het afgelopen jaar gebeurt is, en mijn leeftijd die serieus begint te vorderen wat betreft zwanger worden, is mijn kinderwens echt enorm sterk geworden.

  De operatie die ik gehad heb komt niet vaak voor, daarom is informatie vinden over vrouwen die succesvol zwanger zijn geworden na zo’n operatie nihil.
  Ik hoop dat er misschien hier dames zijn die zelf zwanger zijn geworden na een trachelectomie, of dat zij misschien iemand kennen.
  Ik zou dolgraag wat meer willen weten over jouw zwangerschap, en hoe je dit ervaren hebt na zo’n heftige diagnose/operatie.

  Ik weet dat de kans klein is dat iemand mij hiermee kan helpen, maar nooit geschoten is altijd mis!
  Ik heb wel informatie ingewonnen in het ziekenhuis bij mijn arts, alleen is ook deze informatie erg karig helaas.
  Daarom is alles welkom wat betreft ervaringen.

  Alvast bedankt voor het lezen 🙂

  Liefs Bibi


  CelineW
  Bijdrager
  #10049040 Quote

  Hoi Bibi,

  toevallig kwam ik bij je bericht terecht, wat naar om te horen dat je dit hebt mee moeten maken. Maar goed nieuws, ik heb hetzelfde meegemaakt in 2012 en heb inmiddels een dochter van ruim 3, ze is 25/10/14 geboren!

  In mei 2012 heb ik een radicale vaginale trachelectomie gehad in het Radboud Ziekenhuis. In okt 2013 met de pil gestopt en na 5 mnd was ik spontaan zwanger! Het was n spannende zwangerschap, het leek vaak n vroeggeboorte te kunnen worden door het kleine stukje wat nog over is rond de cerclage maar uiteindelijk heb ik haar 37 weken gedragen, helemaal top dus! Ze is uiteraard met keizersnede gehaald. 

  Vorig jaar ben ik in jan weer gestopt me de pil en in juni was ik weer na 5 mnd spontaan zwanger. Helaas na 10 weken een missed abortion en eind augustus ben ik in het VU gecureteerd. Heel verdrietige tijd geweest en nu alweer 5 mnd aan het proberen maar nog niet gelukt. Ik ga nu dus de medische molen in want het kan met mn voorgeschiedenis te maken hebben.

  Maar ik heb er een goed gevoel over want ik ben al 2x zelf zwanger geworden!

  Heel veel succes en laat maar weten als je nog vragen hebt!

  groet, Celine


  BibiNoah
  Bijdrager
  #10049142 Quote

  Hoi Celine,

   

  Als eerst bedankt voor je reactie!

  Het is erg lastig informatie/ervaringen te vinden over dit onderwerp. Ben blij dat het veel vrouwen bespaard blijft natuurlijk, maar het is soms wel erg frustrerend om zo weinig erover te lezen.

   

  Fijn om te lezen dat je een kindje hebt gekregen na de operatie! 5 maanden is best wel snel, en fijn dat dit gewoon op de natuurlijke manier is gegaan! Mag ik vragen hoe oud je toen was?

  Heftig dat het de laatste keer mis is gegaan, ook naar dat je een curettage hebt gekregen. Het lijkt me allemaal zo confronterend na alles wat je al mee hebt gemaakt.

  Ik hoop dat het snel weer raak mag zijn voor jullie! En dat het natuurlijk goed blijft gaan.

   

  Ik heb nog wel een aantal vragen over o.a. de controles tijdens de zwangerschap.

  Mijn gynaecoloog vertelde me dat ik controles krijg in de tweede lijn. Dus bij een gynaecoloog en niet bij een vk. Had jij dit ook? Ook hoeft dit per se in het LUMC. Heb jij jouw controles wel gehad in het Radboud? En hoe vaak had je deze controles? Waren er nog andere speciale “maatregelen” die anders zijn ten opzichte van een “normale” zwangerschap?(Voor zover je dat weet natuurlijk)

  Hebben ze verder nog wel uitstrijkjes gemaakt voor de follow-up tijdens je zwangerschap? Ik las ergens dat dit niet overal gebeurd, in het LUMC doen ze dit wel.

  Heb je afgezien van de spannende tijd vanwege de kans op complicaties wel een fijne zwangerschap gehad?

   

  Wel een hoop vragen haha. Ik vind het ook lastig aangezien het in mijn geval eerst nog moet lukken natuurlijk.

  Van mijn arts hoorde ik dat vooral de bevruchting een probleem kan zijn vanwege de verklevingen van de operatie, en natuurlijk de kans op vroeggeboorte. En anders zijn er natuurlijk altijd nog alternatieve zoals IVF mocht het bevruchtings verhaal van mij op toepassing zijn. Maar goed, de natuurlijke manier is het allerbeste natuurlijk. Ik ben nu ook pas in ronde 3 beland, maar ik vind het wel reuze spannend allemaal!

  Ik vind het wel hoopgevend dat het dus nog wel degelijk mogelijk is. Al is het natuurlijk bij iedereen weer anders.

   

  Nogmaals bedankt voor je reactie! En ik hoop dat je snel je tweede wondertje in je armen kan sluiten

   

  Liefs Bibi

  #10050205 Quote

  Beste Bibi,

  Hierbij mijn verhaal:

  In februari 2016 is er bij mij bmhk fase 1b1 geconstateerd. In maart ben ik geopereerd in het UMC Utrecht. D.m.v. een vaginale radicale trachelectomie is de baarmoederhals verwijderd. 

  Na een voorspoedig herstel van de operatie kregen we in september 2016 “groen licht” om te proberen om zwanger te worden. Hoewel de menstruatie goed en regelmatig op gang kwam, lukte het niet meteen om zwanger te worden.

  Tijdens de normale controle bij de gynaecoloog-oncoloog hebben we in januari 2017 aangegeven dat we graag het hele proces van zwanger worden wat wilden bespoedigen. Enerzijds uit angst voor eventuele terugkeer van de kanker (waarna zwanger worden ongeveer uitgesloten is) en anderzijds omdat toch wel al bekend is dat vrouwen na een trachelectomie vaak moeilijker zwanger worden. 

  Gelukkig werd dit in het UMC goed begrepen (ook omdat we voor de bmhk al 9 maanden geprobeerd hadden om in verwachting te raken) en werden we doorverwezen naar een fertiliteitsarts. Na wat onderzoeken en testjes bleek er bij mijn man geen probleem en bij mij ook niet. De arts stelde voor om inseminatie te proberen aangezien de zaadjes dan niet via het slijm dat geproduceerd zou moeten worden door de baarmoederhals, richting het eitje gaan. Bij inseminatie wordt deze hobbel overgeslagen. 

  Mei 2017 was het zover. Eigenlijk hadden we niet veel hoop dat deze relatief simpele procedure ons verder zou helpen maar niets is minder waar. De eerste poging was meteen raak!

  Op dit moment ben ik bijna 37 weken zwanger! De zwangerschap is verlopen zonder enige vorm van problemen en de keizersnede staat gepland voor over 2 weken. 

  Ik hoop dat je iets hebt aan dit verhaal. Als advies zou ik je willen aanraden om gewoon eens te vragen aan je gynaecoloog oncoloog. Nee heb je, ja kun je krijgen ;-). Deze route is echt veel korter dan die van een jaar proberen en dan naar de huisarts enz.

  Ben trouwens de hele zwangerschap onder controle geweest in het VUmc in verband met de verhoogde kans op vroeggeboorte. Een verloskundige heb ik nog niet gezien… 

  Heel veel succes en geduld toegewenst!

   


  BibiNoah
  Bijdrager
  #10050412 Quote

  Hoi!

   

  Als eerst van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap! En natuurlijk bedankt voor jouw reactie op mijn bericht.

   

  Wat fijn dat jouw gynaecoloog meteen zo adequaat reageerde op jullie kinderwens. Ik heb het met de mijne er nog niet echt over gehad, behalve dan dat ik ga proberen onze kinderwens in vervulling te laten komen.

  Hij vertelde mij dat het idd een probleem is met de bevruchting vaak, en dat “hulp” vaak wel nodig is.

  Ik ben natuurlijk nu pas 3 maanden “bezig”, maar gezien mijn leeftijd, en -zoals jij ook al zegt- als er opnieuw afwijkende cellen komen/recidief dan is het sowieso einde vruchtbaarheid.

  Ik voel daarom ook echt de haast, dus ik ga zeker jouw advies opvolgen, en dit bespreken met mijn gynaecoloog.

   

  Wat spannend dat jouw keizersnede al over 2 weken gepland staat, ik wil je alvast heel veel succes wensen!

   

  Ik had trouwens ook stadium 1b1, alleen heb ik wel de abdominale radicale trachelectomie gehad. Maar volgens mijn arts maakt dat laatste niks uit. Het LUMC is sowieso de enige die de operaties bij bmhk via buik doen. Maar de kans van slagen is niet minder dan bij de vaginale, althans dat zegt mijn arts dan.

  Gelukkig zijn mijn menstruaties ook gewoon elke maand netjes op tijd, en hebben ze met de operaties mijn eierstokken nagekeken. Dit zag er gelukkig allemaal goed uit, al zegt dat natuurlijk niet alles.

   

  Nogmaals heel erg bedankt voor je reactie, en je advies. Ik ga zeker hiermee naar mijn arts!

   

  Ik wil je via deze weg alvast heel veel geluk wensen met de komst van jullie kindje!

   

  Liefs Bianca


  SuzanneP
  Bijdrager
  #10064227 Quote

  Hoi dames!

  Buiten de omstandigheden heel fijn om een blog te vinden met dames die ongeveer hetzelfde doormaken, ik was al even opzoek!

  Ik zal me even voorstellen. Ik ben Suzanne 29 jaar. In juli 2017 werd bij mij bmhk 1b1 geconstateerd. Ik had pap 5 en kwam nog maar net in aanmerking voor de radicale trachelectomie in het Radboud. Gelukkig maar want door onze uitblijvende kinderwens werd de bmhk ontdekt. De operatie verliep niet vlekkeloos. Ze hadden met het verwijderen van de lymfklieren een slagader geraakt waardoor het een openbuik operatie werd. Nu is het tweede uitstrijkje goed! 28 maart hebben we onze eerste afspraak bij de fertiliteitskliniek in het UMC.

  Ik hoop uiteraard dat het middels de normale weg kan. Door bovenstaande te lezen heb ik er een hoop moed bij! 

  10054215 ben je inmiddels bevallen?! Ik hoop dat alles goed is gegaan.

  Bibi ik denk dat het geen eens een vraag hoeft te zijn of je doorverwezen kan worden naar een fertiliteiskliniek, gezien je voorgeschiedenis heb je helaas reden genoeg. Ik ben benieuwd. Wat bedoel je trouwens met ronde 3?

  Celine wat fijn om te horen dat je zo snel zwanger was. Sorry voor de miskraam, ik hoop voor je dat alles voorspoedig zal gaan!!

  Ik hoop dat we elkaar wat feedback kunnen geven aangezien er zo weinig over te vinden is!

  Liefs Suzanne

   


  BibiNoah
  Bijdrager
  #10070063 Quote

  Hoi Suzanne,

   

  Als eerst excuus voor mijn late reactie, ik heb geen melding via de mail gekregen dat ik een reactie had op mijn forumbericht.

  Ga dit gelijk even aanpassen hier.

   

  Ook jij hebt een enorm heftige tijd achter de rug zeg! Ook nog een slagader geraakt tijdens de operatie, erg naar om te lezen.

   

  Ondanks alle ellende is het toch “fijn” dat de trachelectomie gelukt is. 

  Er is immers nog eens kans op zwangerschap, en dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend in het geval van baarmoederhalskanker.

   

  Ook mijn operatie is gedaan via een open buikoperatie. In mijn geval is dit geweest omdat ik geopereerd ben in het LUMC. De trachelectomie voeren ze daar standaard uit via de buik.

   

  Ik ben ook zeer benieuwd hoe de bevalling is gegaan voor 10054215.

   

  Ik heb inderdaad gesproken over een fertiliteit kliniek met mijn gynaecoloog/oncoloog.

  In het LUMC hebben ze ook een dergelijke afdeling, dus dat is wel heel fijn.

  Ik heb afgesproken met mijn vriend en behandeld arts dat ik tot aan september wacht met een afspraak maken bij een fertiliteitsarts.

  Dit omdat ik het toch eerst via de natuurlijke weg wil proberen. Hier zit niet echt logica achter, het is meer omdat het nog te vers is om weer allerlei onderzoeken te krijgen daar beneden.

  Vandaar dat ik eerst de natuur haar gang laat gaan voor een half jaar, hopelijk lukt het via deze weg!

   

  Met ronde 3 bedoelde ik, de derde ronde dat ik zonder anticonceptie vrij. Inmiddels ben ik wat meer rondes verder. Moet er wel bij zeggen dat mijn vriend een aantal keer in het buitenland zat toen ik ovuleerde (zal je net zien haha).

   

  Het is vanaf deze maand wel anders. Ik ben begonnen met ovulatietesten, en hou mijn temperatuur in de gaten.

  Toevallig gisteren een eisprong gehad (een smiley op de cb), en heb het natuurlijk de afgelopen week gezellig gemaakt met vriendlief 😉.

  Dus wie weet.. Het is iig alvast goed om inzicht te krijgen in mijn cyclus. 

   

  Ik hoop dat jouw afspraak goed is verlopen met de fertiliteitsarts. En hoop natuurlijk dat jullie snel zwanger zijn!

   

  Wie tot schrijvens hier op het forum!

   

  Liefs Bianca


  SuzanneP
  Bijdrager
  #10077001 Quote

  Hoi Bianca,

  Hier ook een late reactie. We zijn eerst lekker een paar weekjes op vakantie geweest!

  Ik begrijp je heel goed om het eerst zelf te proberen. Ik heb daar ook wel over nagedacht. Toch hebben wij besloten om gelijk door te pakken. Dit omdat we al een tijd bezig waren voor de bmhk werd ontdekt. Dit werd tenslotte ontdekt omdat het zwanger worden niet lukte. Of het ook de rede was staat niet vast. 

  Bij de Fertiliteits kliniek willen ze altijd een goed overzicht van je cyclus. Ik zou dan ook alles vast leggen zodat je dat gelijk kan laten zien.

  Helaas was de afspraak bij de fertiliteitskliniek nogal tegen gevallen. Ik bleek ook een verstopte eileider te hebben. En ze kunnen de baarmmoedermond niet meer vinden. Dit omdat ze tijdens de operatie zoveel weefsel hebben weggehaald dat de baarmoedermond niet meer mooi in het midden/zicht is geplaatst. En ook niet meer mooi open is. Dit maakt de kans op een natuurlijke zwangerschap nihil.

  Nu gaan ze 15 mei een ”test run” doen voor ivf. Puur om te kijken of ze mijn baarmoeder in kunnen. Wanneer dit niet kan is ivf/icsi geen optie. Dat zou verschrikkelijk zijn want dat is nu mijn enige optie.

  Nu proberen we goede moed te houden. 30 mei krijgen we het behandelplan te horen. Wellicht dat wanneer dat mogelijk is dat er eerst een reconstructie van de baarmoedermond moet plaatsvinden. Maar dat is een eigen bedenksel van mij. Maar ben nogal haastig opzoek naar eventuele oplossingen. Eerst proberen rustig af te wachten en niet van het ergste uit gaan!

  Ik hoop in ieder geval voor jou dat jij in september een afspraak moet maken!!

  Liefs Suzanne


  SuzanneP
  Bijdrager
  #10077002 Quote

  Geen afspraak natuurlijk! ( onderste regel )

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct