Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Zwangerschapsdiabetes niet onder controle.

 • Auteur
  Berichten

 • Murn
  Bijdrager
  #10099400

  Hallo allemaal,

  Inmiddels ben ik ruim 24 weken en heb ik al een hele tijd zwangerschapsdiabetes. Met een koolhydraat arm dieet krijg ik het niet onder controle en dus krijg ik nu sinds 2 weken medicatie. 

  In plaats van insuline krijg ik metformine wat standaard is in het ziekenhuis waar ik nu ben. Een paar dagen was mijn suiker prima maar vanavond was hij, zonder iets geks te eten, wederom hoog!

  Voor mijn gevoel heb ik een heel leger aan hulpverleners maar communiceren ze niet met elkaar, tenminste, ze lezen wat de ander schrijft en wat ik aangeef maar lijken hun eigen plan te trekken.

  Zijn er meer dames die hier ervaring mee hebben en dit willen delen?


  Fansastico
  Bijdrager
  #10099407 Quote

  Geen ervaring maar suikers kunnen erg schommelen. Dit kan door het weer komen maar ook bijvoorbeeld omdat je in verhouding met de suikers die je binnen hebt gekregen teveel of te weinig hebt bewogen. Suikers zijn wat dat betreft lastig onder controle te krijgen, geef het even de tijd. 

  #10099456 Quote

  Hoi,

  ik weet precies hoe jj je voelt. Mij werd verteld dat ik niet boven de 5,3 nuchter uit mocht komen en niet boven de 7,8 1u na de maaltijd. Maar mijn waardes waren dus bij de zkh test te hoog. Dus thuis kit meegkregen. Eerste keer doorgeven ik helemaal vrolijk: ik zat er niet overheen! Maar krijg ik ineens telefoon terug dat ze 2 afspraken hebben ingepland, en dat ik maar moet regelen dat ik er dan ben?! Word me niks uitgelegd, maar mijn nuchter waarde lag toch op de grens dus dat was de reden. Ik helemaal in paniek en durfde al helemaal niks meer te eten de 2 dagen tot die afspraak. Wist ik veel wat er loos was, ik had toch netjes gedaan wat ze zeiden…ook ben ik niet zo thuis in het diabetes verhaal, nog steeds niet nu, maar weet nu wel wat ik wel en niet kan eten (is voor iedereen natuurlijk koolhydraatarm, maar iedereen heeft dingen waar ze met pieken op reageren, zo was t bij mij witte broodjes uit de oven) Maar iig ik heb mn verloskundige toen gebeld voor info, en heb ook uitgelegd dat ik in de war was ervan, en dat ik het gevoel kreeg dat ze allemaal dachten dat ik precies wist wat er was, en me ook zo behandelden alsof de andere arts me alles al had verteld ofzo. Terwijl dit dus niet het geval was. Schrok ze nogal van, dat ik niet eens wist met wie en waarom ik uberhaupt een nieuwe ziekenhuis afspraak had. Vanaf toen werd er wel beter gecommuniceerd. Voor hun is t misschien dagelijks, maar niet voor ons he! Beste voor jou: heeeeel goed en eerlijk tot in de puntjes met je dietiste spreken. En erg goed opletten. In dranken zitten ook erg veel koolhydraten, moet op t etiket echt 0,0 staan. Was bij mij de grootste boosdoener 🤨 succes 🍀🍀


  Murn
  Bijdrager
  #10099467 Quote

  Hoi!

  Bedankt voor je reactie!

  Precies wat je zegt! Ik had een te hoog suiker met de eerste keer prikken in het ziekenhuis, maar ik had net een boterham met jam op een dat eet ik echt nooit dus dacht ligt daaraan. Toen hebben ze bloed afgenomen voor de lange termijn waardes en was dat ook iets verhoogd dus moest een dagcurve prikken. Dat durfde ik niet zelf dus mijn nichtje werkzaam in de thuiszorg deed en een zei nou volgend mij zijn jou waardes prima hoor! Ook bij het inleveren zei ze ziet er netjes uit. Zelf had ik gekeken naar het diabetes fonds dus ik dacht inderdaad goed te zitten maar blijkbaar mag hij nooit hoger zijn dan 7,0. Ook gek want ieder ziekenhuis en verloskundige lijkt andere waardes te hanteren. 

  Toen kreeg ik een dieet maar was mij net verteld over de 5 P’s en rijst die ik moest vermijden… dus ik kwam weer bij de internist en gaf dat aan dat het dieet mislukt was maar ik moest toch medicatie 😅 toen werd ik ziek en kocht hoestsnoepjes suikervrij maar daar zat een zoetstof in waar je lichaam wel op reageert, wist ik veel! Kreeg ik te horen, klopt je moet het gewoon uitzieken. (Lekker als je overgeeft van het hoesten omdat je er niet uit komt) 

  Inmiddels gestart met de medicatie werd het niet beter en had ik een afspraak met de diëtiste. Ik uitte mijn zorgen over het feit dat ik niet aan kom maar afval. Nog een keer mn eetpatroon bekeken blijkt dat dat kan komen doordat ik geen tussendoortjes eet… en veeeeel te weinig drink nog geen liter per dag. Ze geeft aan dat dat ook schommeling veroorzaakt.

  Ik hou precies bij wat ik eet en drink en bespreek dat met de diëtiste maar ik heb dus de indruk dat de internist er niks mee doet…

  Ben jij momenteel nog in verwachting? Heb je het onder controle? Anders ben ik benieuwd hoe het nu met je suiker is? 

  #10099493 Quote

  Ik ben nu 6 maanden, en heb nog steeds rare pieken, komende vrijdag weer een afspraak bij de diabeteszorg in het zkh. Dus echt onder controle niet nee, ben bang dat ik dus ook pillen krijg dan. Want ondanks ik me inderdaad houd aan het eet/drink schema en op ELK etiket zit te staren voor ik t pak, krijg ik het idee dat er wellicht ook flink gelogen word op die etiketten 🤔 net van een bakje muesli met melk een piek van 9,7 😨 slaat nergens op, alsof ik 5x rijst met macaroni had gegeten….terwijl mijn nuchtere dit keer voor t eerst juist onder de 5 lag. Dus ik weet t ook niet echt. Wat ik wel begrepen heb is dat ze pas sinds 2 jaar zo streng erop zijn, wegens onderzoeken naar blijvende diabetes bij vrouwen na de bevalling en eventjes lage bloedsuiker spiegels bij pasgeboren babys. (Als ze ineens geen suikers meer binnenkrijgen, maar hun lichaampje wel erop ingesteld staat nog) Daarvoór gingen ze pas bij waardes boven de 10.0 uberhaupt verder metingen houden. Dus niet al te veel zorgen maken erin lijkt me. Ze zitten er nu gewoon direct bovenop. En dat vind ik ook juist fijn, zolang ze maar duidelijk zijn tegen ons over alles! 


  Murn
  Bijdrager
  #10099498 Quote

  Oo dus jij mag ook nog even… alleen het ziekenhuis in Gouda schrijft pillen voor andere laten allemaal insuline spuiten. Ik heb morgen weer controle en prikte net 6,2 nuchter, geen idee of dat goed is.

  Ik wist niet dat ze sinds kort zo streng zijn.  Er is wel een onderzoek gaande naar medicatie tussen pillen en spuiten maar daar doe ik niet aan mee. Aan de ene kant fijn dat ze er bovenop zitten aan de andere kant geeft het ook veel zorgen. 

   

  Ik vind het zo gek dat ik de ene dag met hetzelfde eten heel hoog zit en de andere dag wel goed. We gaan het morgen wel horen haha!

  Moet je ook al verplicht in het ziekenhuis bevallen? Duurde bij mij ook weeeeken voor ik dat te horen kreeg. Al wilde ik dat zelf toch wel.


  Ivfmom
  Bijdrager
  #10099514 Quote

  Ik heb ook zwangerschapsdiabetes en ik moet insuline spuiten.

  ’s ochtends moet hij onder de 6 zijn, nuchter. 1.5 uur na ontbijt/lunch/diner onder de 7.

  Wanneer je te hoog zit kan het liggen aan de koolhydraten die de hebt gegeten (muesli bijvoorbeeld) maar kan ook te maken hebben met spanning, stress of druk. Daardoor is het soms ook lastig de suikers onder controle te krijgen.

  Bij mij werd meteen gezegd dat omdat ik insuline moet spuiten, wordt ingeleid.

   


  Murn
  Bijdrager
  #10099518 Quote

  Wow! Dus jij mag niet eens afwachten ook niet als het kindje “normaal” groeit? Ik heb geïnformeerd hoe het in zn werk gaat en of ik een geboorteplan mag schrijven maar toen kreeg ik als plat antwoord dat als het kindje te snel groeit en het te lang duurt voor ik zelf beval dat ze me gaan inleiden en proberen om mij zo te laten bevallen. Ik ga wel een plan schrijven met de verloskundige al is het voor mn eigen idee haha.

  Wat mn waarde nuchter moet zijn weet ik niet denk inderdaad onder de 6 en verder onder de 7. 

  #10099554 Quote

  Zo te zien liggen de waarde bepalingen echt overal anders 🤔

  ik moet met die thuistest prik:

  nuchter <5,3

  1 uur na elke maaltijd <7,8

  en dat schommelt echt raar inderdaad! Dan denk je dat je super goed gedaan hebt heb je ineens een piek op je apparaat 🧐 Momenteel wel wat stress, onze kat zit al 2 dagen bij de dierenarts met nierfalen dus zit niet in zo’n leuke stemming. Dus als dat een factor is, valt er weinig aan te doen. Mij werd wel gezegd (limburg) dat ik dan in eerste instantie pillen krijg, als mijn lichaam het niet zelf onder controle krijgt ondanks het dieet. 

  Er werd dan weer niet bevestigd bij mij of dit nu al een medische indicatie was die leid tot een zkh bevalling. Heb het wel gevraagd, maar arts was zeer onduidelijk erin. Nou wil ik dat zowieso al, en ik ben er zelfs voor verzekerd dus maakt me niks uit ☺️ maar precies wat jullie zeggen: het lijkt wel alsof iedereen maar wat aankloot en dat er niet onderling in hetzelfde vak gecommuniceerd word 🤨

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct