Wat bij mij werkte: letterlijk calorieën tellen. Het klinkt obsessief en in zekere zin is dat het ook, maar het werkt gewoon echt zo dat je calorie inname minder moet zijn dan wat je verbruikt. Dat wist ik ook wel, maar was er nooit mee bezig geweest want was eigenlijk nooit nodig. Maar na m’n bevalling dus wel. Persoonlijk had ik van sommige dingen totaal geen idee hoeveel calorieën erin zaten. Als je dat dan ineens wel weet is het makkelijker er niet naar te grijpen (vond ik althans).
Dingen die voor mij werkten en het makkelijker maakten waren: veel kwark eten – 0% vet dan dus en probeer eiwitrijke te eten (sowieso eiwitrijk eten krijg je een vol gevoel van); veel groente! Salade ben ik geen super fan van (vooral als het fris is niet), maar je kunt ook groente grillen of stomen; geen sauzen als mayo en áls je er dan veel zin in hebt doe dan de yoghurt versie en meng het met magere kwark + wat zout en peper; verzin iets als tussendoortje dat je wel voldoening geeft, maar niet teveel calorieën bevat (bij mij werkten kleine kwarkjes dus goed, van isey skyr of lindahl heel goed); probeer een gezonde versie te maken van iets wat je graag eet, eet je bijv graag stamppot, maak het dan met bloemkool of knolselderij ipv aardappel. En last but not least.. wees ook niet té streng! Je mag best een keer wat meer eten – het is anders ook niet vol te houden. En toegeven aan een pizza craving kan ook prima, alleen niet te vaak (en je hebt tegenwoordig ook veel ‘gezonde’ pizza’s die wél goed smaken!).