Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7x de meest gestelde vragen over opa’s en oma’s en de versoepelde maatregelen

Na een paar weken van zoveel mogelijk thuisblijven, zijn de maatregelen in Nederland versoepeld. Scholen en opvang gaan per 11 mei weer open, kinderen onder de 12 jaar mogen weer sporten. Maar hoe zit dat met opa’s en oma’s? Mogen zij weer oppassen? Het Nederlands Jeugdinstituut, een non-profit kennisinstituut, beantwoordt namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de meest gestelde vragen rondom opa’s en oma’s en de versoepelde maatregelen.

Note: De ontwikkelingen rondom gaan snel en richtlijnen worden steeds aangepast. Als er informatie in dit artikel staat wat inmiddels achterhaald is, onze welgemeende excuses. Wij werken hard om onderstaande informatie up-to-date te houden. 

Advertentie

1. Behoren opa’s en oma’s altijd tot de risicogroep?

Dat hoeft niet. Ouderen boven de 70 jaar behoren tot de risicogroep. Maar ook mensen boven de 18 jaar met:

  • Chronische hart- of luchtwegenaandoeningen waarvoor behandeling door de specialist nodig is.
  • Ernstige nieraandoeningen waarvoor dialyse of niertransplantatie nodig is.
  • Ernstig leverlijden.
  • Verminderde weerstand door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaan- of stamceltransplantatie, bij bloedziekten, het ontbreken van de milt, bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane ernstige afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is, of na chemotherapie of bestraling tegen kanker in de afgelopen 3 maanden.
  • Ernstig overgewicht.
  • Een ernstige hiv-infectie.
  • Slecht ingestelde diabetes of diabetes met secundaire complicaties.

Zijn je opa en oma onder de 70 jaar en in goede gezondheid, dan behoren ze dus niet tot de risicogroep.

Leestip! 9x de meest gestelde vragen van ouders over heropening scholen en opvang

2. Kunnen kinderen zonder symptomen opa en oma besmetten?

Kinderen lijken minder klachten te hebben van het virus en op basis van de beschikbare gegevens lijken ze een kleine rol te spelen bij de verspreiding van het virus. In theorie is het wel mogelijk dat mensen zonder klachten het virus doorgeven aan anderen. Kinderen spelen daar een kleine rol in, maar er is altijd een kans dat ze besmet zijn en het virus doorgeven aan opa en oma. De vraag is of dat risico genomen moet worden.

3. Mogen opa en oma weer oppassen op de kinderen?

Het is niet verboden dat opa en oma oppassen op hun kleinkinderen. Wel is het belangrijk om samen goed te overleggen of dat voor de gezondheid van opa en oma verstandig is, of dat een andere oplossing beter is. Oppassen door opa’s en oma’s, die behoren tot de risicogroep voor een ernstiger ziekteverloop, wordt dan ook afgeraden.

4. Wordt oppassen ook afgeraden als de regels worden gevolgd?

Afstand houden tijdens het oppassen is lastig. Al helemaal voor jonge kinderen. Zij reageren vast enthousiast als ze opa of oma zien. Ze vergeten dan om 1,5 meter afstand te houden, of snappen niet waarom ze opa en oma niet mogen knuffelen. Houd er ook rekening mee dat het verbieden van lichamelijk contact zoals knuffelen of op schoot zitten kan leiden tot onnodige spanning en angst bij kinderen. In zo’n geval kan het beter zijn contact te beperken tot digitaal contact zolang de maatregelen gelden.

5. De kinderen ophalen of brengen naar school of opvang: mag dat wel?

Ook dit is niet verboden, maar bij het wegbrengen of ophalen zijn er altijd meer mensen op straat, die opa en oma dan ook tegenkomen. Voor de gezondheid van opa en oma, is een andere oplossing misschien beter. Mochten jullie er toch voor kiezen, houd er dan rekening mee om de kinderen zoveel mogelijk alleen en lopend of op de fiets naar de school of opvang te brengen.

6. Kunnen opa en oma op bezoek komen?

Opa en oma (jonger dan 70) kunnen op bezoek komen als iedereen gezond is en 1,5 meter afstand houdt. De grens voor ouderen is weliswaar gelegd bij een leeftijd boven de 70 jaar, maar ook andere mensen zijn kwetsbaar, zoals beschreven bij vraag 1. Om deze mensen te beschermen, wordt iedereen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en 1,5 meter afstand te houden.

7. Mogen wij op bezoek gaan bij opa en oma?

Als opa of oma in een verpleeghuis zijn opgenomen, mogen ze geen bezoek meer ontvangen. Dat geldt ook voor ziekenhuizen. Thuiswonende 70-plussers mogen bezoek krijgen van één of twee vaste familieleden of vrienden, bijvoorbeeld als zij een mantelzorgrol hebben. Zijn opa en oma onder de 70? Dan gelden de gewone regels over 1,5 meter afstand en niet meer dan 3 bezoekers tegelijkertijd bij een bezoekje.

Volg het NJi op Facebook en Instagram voor de meest recente informatie rondom de maatregelen voor kinderen en hun opvoeders. 

Bron: NJi – Beeld: Shutterstock