Amandelen verwijderen

Amandelen verwijderen

Wat zijn de symptomen van ontstoken amandelen? En wat wordt er aan gedaan?

Ontstoken keelamandelen

Als amandelen de hoeveelheid binnenkomende ziekteverwekkers niet aankunnen, kunnen ze ontstoken raken en opzwellen. Bij de neusamandelen kan dit zorgen voor een voortdurende neusverkoudheid, slecht kunnen slapen, snurken, veel door de mond ademen en oorontstekingen. Als de keelamandelen opspelen, kan dit keelpijn en slikklachten geven. Ook moeheid, hangerigheid, slechte eetlust en slechte adem zijn klachten bij ontstoken keelamandelen. Zeer grote keelamandelen kunnen zelfs de ademhaling belemmeren.

amandelenOntstoken amandelen? Dan is het lymfeklierweefsel op een aantal plaatsen in de keel verdikt (zie gele gebieden illustratie).

Amandelen verwijderen via operatie

Het ligt aan de ernst van de klachten of een arts ervoor kiest de amandelen weg te halen. Hoe jonger een kind, hoe minder snel wordt ingegrepen, maar in principe is er geen minimumleeftijd voor de operatie. Met een speciaal instrument worden de amandelen in één beweging losgemaakt van de onderlaag. Bij volwassenen zitten de amandelen veel steviger vast. Bij hen heet de ingreep dan ook niet ‘knippen’ maar ‘pellen’. Dan worden de amandelen heel zorgvuldig losgesneden van het onderliggende weefsel.

Herstel na knippen amandelen

De neusamandel kan tot het achtste jaar weer teruggroeien en opnieuw voor klachten zorgen. De keelamandelen blijven na de ingreep meestal weg. Na de ingreep is het grootste risico een eventuele nabloeding. Daarom mag een kind ook geen pijnstillers krijgen met een bloedverdunnend effect, zoals aspirine. Verder kan de stem tijdelijk wat hoger zijn dan normaal en klinkt het in het begin alsof het kind met een volle mond praat. Na een paar dagen zijn de meeste klachten over.