Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De scholen en opvang gaan weer open: zo bereid je je kind daarop voor

Na Skype-sessies met de juf en veel binnenspelen, ziet je kind per 11 mei zijn vriendjes weer op school of de opvang. Dat kan een flinke overgang zijn. Hoe bereid je jouw kind daarop voor? Het Nederlands Jeugdinstituut, een non-profit kennisinstituut, geeft namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport antwoord.

Advertentie

Note: De ontwikkelingen rondom corona gaan snel en richtlijnen worden voortdurend aangepast. Als er informatie in dit artikel staat wat inmiddels achterhaald is, onze welgemeende excuses. Wij proberen onderstaande informatie zo up-to-date mogelijk te houden. 

Kinderen op de kinderopvang, in het basisonderwijs en het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd mogen vanaf maandag weer een paar (halve) dagen naar school. Dat kan vragen oproepen. En terecht, want het is met alle constante veranderingen een verwarrende periode. Daarom is het belangrijk om dat met je kind te bespreken als hij met vragen zit.

1. Stel vragen aan je kind

Praten begint met vragen stellen aan je kind. Bijvoorbeeld: ‘Hoe vind je het om weer naar school te gaan?’ ‘Heb je er zin in?’ ‘Vind je het spannend?’ Stel open vragen waar je kind meer op kan antwoorden dan alleen ja of nee. Zo kom je erachter waar jouw kind over nadenkt en met welke vragen hij wel of niet zit.

2. Leg uit waarom hij nu weer naar school mag

Na weken van thuis zitten, mag hij ‘ineens’ weer naar school. Dat kun je uitleggen door te vertellen dat uit onderzoeken blijkt dat kinderen minder snel en minder ernstig ziek worden van het virus. Experts hebben hier goed over nagedacht en vinden het veilig om kinderen weer naar school en de opvang te laten gaan.

Advertentie

Nog meer informatie? 9x de meest gestelde vragen van ouders over heropening scholen en opvang

3. Bereid hem voor op veranderingen

Je kind mag weer naar school of de opvang, maar het zal daar niet als vanouds zijn. Het is belangrijk om met je kind over deze veranderingen te praten. Basisscholen halveren bijvoorbeeld de groepsgrootte in de klas en hij gaat nog niet vijf dagen per week naar school. Hij zal dus niet al zijn vriendjes tegelijk zien en zal ook nog thuis les krijgen. Leg op een rustige manier uit dat deze aanpassingen er zijn voor zijn veiligheid en die van anderen.

4. Vertel dat de maatregelen nog steeds gelden

Handen wassen, afstand houden: het zit er bij je kind inmiddels waarschijnlijk goed in. Deze maatregelen gelden nog steeds, ook als hij weer naar school of de opvang gaat. Het is fijn om dit voor de duidelijkheid aan je kind uit te leggen.

5. Bespreek dat veel leuke dingen nog steeds niet doorgaan

Het is voor kinderen ingewikkeld om te begrijpen waarom het één wel mag en het ander nog niet. Ze mogen weer naar school, en tegelijkertijd blijven er ook nog veel dingen dicht of zijn anders. Denk bijvoorbeeld aan het bezoek aan opa en oma of het verjaardagsfeestje. Het is belangrijk met je kinderen over deze veranderingen te praten.

Advertentie

Mag je nu wel of niet op bezoek bij opa en oma? 7x de meest gestelde vragen over de versoepelde maatregelen

6. Blijf erover praten

Blijf in gesprek met je kind. Als hij straks weer naar school of de opvang gaat, vraag daarna dan hoe het was. En kijk hoe hij zich gedraagt. Het kan zijn dat hij nu ineens met nieuwe of andere vragen zit? Hij heeft vast gemerkt dat het er op school of de opvang anders aan toegaat dan hij gewend is. Kies een spontaan moment, bijvoorbeeld als jullie samen de tafel dekken. Of knoop een gesprekje aan als je kind jou een vraag stelt.

Coronavirus bespreken met je kind? Zo pak je dat aan

Volg het NJi op Facebook en Instagram voor de meest recente informatie rondom de maatregelen tegen het coronavirus voor kinderen en hun opvoeders. 

Bron: NJi – Beeld: Shutterstock