
Kind 6 jaar oud
Zes jaar worden is weer zo’n mijlpaal: je kind is kleuter-af en gaat waarschijnlijk al naar groep 3. Hij of zij zal je verbaasd doen staan met de her en der opgedane wijsheden.
Jouw kind van 6 jaar in het kort
Taal is leuk. Mam, pap, kijk! Stoer én bang. Fantasiespel. Schiet nou eens op!
1. Verstandelijk
Dit jaar zal je kind leren lezen. Heel knap, want het verschil tussen al die ‘kriebeltjes’ is best moeilijk te zien voor een kind van 6 jaar. De b is een rondje met een streepje, maar de d toch ook? Je kind leert ook schrijven. Dat begint met tekenen. Golfjes, zaagtanden en boogjes zijn de voorlopers van de lusletters. Taal wordt sowieso steeds interessanter; hij ontdekt ook dat er woorden zijn die je niet mag gebruiken. Die zijn natuurlijk het interessantst! De kans is groot dat hij ineens met vieze moppen thuiskomt. De clou ontgaat hem vaak, maar hij merkt vooral dat volwassenen erop reageren en dat smaakt naar meer. Tip: Hier scoor je leuke ik-leer-schrijvenboekjes
Lees hier meer over de vieze woorden-fase.
2. Cognitieve ontwikkeling
Zit je kind in groep drie? Dan begint het ‘serieuze’ werk. De overgang van de kleutergroepen naar groep drie is erg groot en veel kinderen vinden dat best lastig. Tussen 6 jaar en 7 jaar maakt je kind een grote sprong in zijn cognitieve ontwikkeling, omdat hij concreet leert denken. Hij denkt nog wel in plaatjes: wat hij leert, moet hij voor zich kunnen zien.
Dit levens- en schooljaar leert je kind niet alleen lezen, maar ook veel met betrekking tot getallen. Je kind van 6 jaar:
- kan getallen herkennen en schrijven en heeft begrip voor ‘erbij’ en ‘eraf’.
- begrijpt de symbolen ‘+’ (optellen) en ‘-‘ (aftrekken).
- kan sommen onder de tien oplossen (door te tellen en eventueel met behulp van een telraam) en later optel- en aftreksommen onder de twintig redelijk vlot uitrekenen.
- kan op een gegeven moment tellen in stapjes van twee, vijf of tien.
- leert tellen tot honderd, splitsen, verdubbelen en halveren.
- kan op een analoge klok klokkijken (hele en halve uren).
- heeft begrip voor geld en kan een simpele som oplossen met € 1 en € 2.
- kan simpele rekensommen tot tien uit het hoofd (want die zijn inmiddels geautomatiseerd).
Lees ook: Dit leert je kind nog meer in groep 3
3. Lichamelijke/Motorische ontwikkeling
Je kleuter weegt inmiddels gemiddeld 22 kilo. Hij kan zijn evenwicht op een been goed bewaren, kan wel drie traptreden tegelijk nemen en de meeste kinderen fietsen nu ook zonder zijwieltjes.
De motoriek van kinderen van 6 jaar is nog niet helemaal ontwikkeld, maar ze zijn dol op rennen, klimmen, stoeien, gooien en vangen. Ze willen ook graag laten zien wat ze allemaal al kunnen. Ga daarom lekker veel met je kind zwemmen, voetballen en fietsen. Het voordeel is dat je hem meteen in de gaten kunt houden. Hij zegt wel heel stoer dat hij best alleen naar school kan fietsen, maar veilig fietsen is meer dan rondjes rijden om de zandbak. Je kind moet zijn fiets in evenwicht (en overeind!) houden, ook als hij een scherpe bocht neemt of de hoek om gaat. Hij moet inschatten hoe hard hij rijdt, snel op- en afstappen en hij moet rekening houden met de rest van de wereld. Dat is nog best moeilijk. Ga daarom zo vaak mogelijk met hem oefenen, dat is leerzaam en leuk. Lees hier wanneer je kind alleen naar school kan fietsen.
4. Sociaal-emotionele ontwikkeling
Je kind kan nog snel van stemming wisselen, zeker aan het begin van het schooljaar.
Kinderen van 6 jaar zijn niet meer zo bang voor monsters onder het bed, maar wel voor dingen uit de werkelijke wereld. Sommige angsten zijn reëel, zoals angst voor grote honden. Naast onze benen stellen die beesten niet zo veel voor, maar tegenover een kind zijn ze enorm. Dwing je kind niet om een hond te aaien, maar leer hem liever hoe hij op veilige afstand kan blijven – honden kunnen immers ook bijten.
Er zijn ook angsten die je kind in de weg zitten. Is je kind te bang voor een glijbaan, dan leert hij niet om te klimmen en te glijden en ervaart hij ook het plezier niet. Help je kind dan door gezellig samen te glijden. Dat blije gevoel maakt het steeds makkelijker en zo overwint je kind langzaam zijn angst. Lees hier hoe je het beste kunt omgaan met kinderangsten
Tip: je kunt zijn angst erkennen en tegelijkertijd zijn moed belonen door te zeggen: ‘Je vond het eng, maar je hebt het tóch gedaan. Dat is heel knap.’
5. Persoonlijkheid/gedrag
Jouw zesjarige kan werkelijkheid en fantasie steeds beter van elkaar onderscheiden. Bij een film klinkt het soms vol overtuiging: ‘Dat is niet echt!’ Zijn spelen ontwikkelt zich steeds meer. Zo kan hij met auto’s, bouwmaterialen, poppen en knuffels uitgebreide steden bouwen of verhalen spelen. En jij mag soms ook even meespelen in die fantasiewereld. Soms moet je je daarbij ook verkleden, net zoals je zesjarige graag doet. En net wanneer je denkt dat je kind wel erg wordt meegesleept in zijn fantasie, stapt hij weer in de gewone wereld, bijvoorbeeld omdat hij moet plassen, of zin heeft in wat lekkers.
Tip: doneer al je oude hoeden, sjaals, jurken, handschoenen en andere prulletjes aan de verkleedkist van je kind. Daarmee wordt de fantasie extra gestimuleerd.
6. Opvoeding: kind 6 jaar
Treuzelen
Je kunt je misschien enorm ergeren aan getreuzel, maar eigenlijk is treuzelen een goed teken. Het betekent namelijk dat je kind zich steeds beter op een taakje kan concentreren. Schoenen strikken bijvoorbeeld, daar gaat je kind helemaal voor. En dat is heel knap. Alleen: een zesjarige leeft nog niet met de klok. Hij heeft geen haast, ook al sta jij naast hem te rammelen met sleutels omdat hij naar school moet. Hij strikt veters! Verwacht dus niet te veel medewerking van je kind, maar hou rekening met zijn gebrek aan tijdsbesef. Maak een herkenbare structuur met vaste rituelen die voor je kind herkenbaar zijn. Hij weet dan: eerst ontbijten, dan tandenpoetsen, dan jas aan, schoenen strikken en naar school.
Hier meer tips voor een relaxed ochtendritueel.
Tip: check op een rustig moment hoeveel tijd je kind nodig heeft voor taakjes als schoenen strikken en plan die tijd ruim in. Dan ben je zeker op tijd klaar.
Qualitytime
Kinderen van 6 jaar vinden het heerlijk om samen met jou stoere klussen te doen, zoals in de tuin werken of de auto wassen. Grijp die kans! Natuurlijk hoeft je kind niet het gazon strak te maaien of de velgen van je auto te poetsen tot ze glimmen. Zie het als quality time. Laat je kind vertellen over wat hij allemaal doet en leert op school, wie z’n vriendjes zijn en wat hij van de juf of meester vindt.
Tip: vertel ook over jouw tijd op de lagere school. Dat zal je kind heel interessant vinden. Het idee alleen al dat jij ook ooit zes jaar was…
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bron: Nederlands Jeugdinstituut , Kijk op Ontwikkeling
Lees ook: Dit kan een kind van 7 jaar
Hoe ontwikkelt jouw kind zich, jaar na jaar, vanaf het moment dat hij naar de basisschool gaat? Elk kind is anders en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, dat vooropgesteld. En met die belangrijke nuance in gedachten geven wij je een algemeen overzicht van wat je zou kunnen verwachten van je 4-jarige dochter, je 5-jarige zoon, enzovoorts, tot en met je 12-jarige puber.