
Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen?
Voor veel ouders is het best spannend als je kind voor het eerst alleen naar school fietst. Maar wanneer kan je kind dat en hoe kun jij je kind hierop voorbereiden?
Eigen tempo
Ieder kind heeft zijn eigen tempo. Ook in het alleen naar school fietsen. De meeste kinderen kunnen tussen de 8 en 9 jaar alleen naar school fietsen. Maar is jouw kind 9 jaar en wil hij nog niet in zijn eentje naar school fietsen? Dwing hem dan niet. Als hij van jou alleen over straat mag, terwijl hij zich nog onzeker voelt in het verkeer, is dat niet goed voor zijn zelfvertrouwen. Laat je kind op het juiste moment een succeservaring opdoen, dan is dat juist goed voor zijn zelfbeeld. Kijk dus vooral goed naar wat je kind zelf kan en wil.
Tip! De leukste schooltassen vind je hier.
Oefenen
Om je kind deel te laten nemen aan het verkeer is het belangrijk dat je hem de tijd geeft. Je kind moet veel dingen leren en dat is best even wennen. Denk bijvoorbeeld aan het leren van de verkeersregels, omkijken en op tijd je hand uitsteken. Dit leert je kind het beste door het veel te oefenen. Ga samen met je kind naar buiten. Pak de fiets, oefen en leg hem rustig het uit waar hij op moet letten. Misschien kun je zelfs al enkele verkeersregels oefenen. Als jij het goede voorbeeld geeft, doet hij je vanzelf na.
Fiets eens achter je kind
Je kind leert goed te fietsen door dit dagelijks te doen. Je kunt gezellig naast hem fietsen, maar fiets ook eens achter je kind. Op die manier kan je goed zien wat hij al kan en zo kun je hem ook makkelijk corrigeren.
Laat de auto staan
Het is voor jou misschien heel makkelijk om je kind elke ochtend met de auto naar school te brengen, zodat jij meteen door kunt rijden naar je werk. Maar op de achterbank mist je kind belangrijke verkeerslessen. Ga dus (vaker) samen fietsen of lopen. Daardoor leert je kind verkeerssituaties beter inschatten. Bovendien is fietsen of lopen ook beter voor zijn gezondheid en motoriek.
Lees ook: Veilig Verkeer Nederland: ‘Breng je kind niet met de auto naar school’
Wel of geen fietshelm
Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zou het per jaar honderd ziekenhuisopnames schelen als alle kinderen tot tien jaar een goede fietshelm zouden dragen. De Fietsersbond denkt daar anders over. In gebieden waar fietshelmen verplicht zijn, daalt het risico op hoofdletsel niet, maar wel het fietsgebruik.
Vind je het een veilig idee om je kind een helm te laten dragen op de fiets? Let dan bij het kopen van een helm op deze 6 punten.
Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen?
Eigenlijk is er geen duidelijk antwoord te geven op de vraag wanneer je je kind alleen naar school kunt laten fietsen. Vaak kunnen kinderen dit tussen de 8 en 9 jaar, maar het verschilt per kind en vooral ook per (woon)situatie. Woon je in een klein dorp zonder grote kruisingen en is de school dichtbij? Of is de school een stuk verder van huis en moet je kind alleen het centrum van een stad door? Ook op die rustige weg kun je het eng vinden om je kind alleen naar school te laten fietsen. Misschien is je kind een dromer en heeft hij nog weinig overzicht in het verkeer. Of misschien vergeet hij steeds om achterom te kijken of zijn hand uit te steken.
Het ene kind vindt het makkelijker om te fietsen dan het andere kind. Het karakter van je kind kan hierbij een rol spelen. Ook speelt de ervaring van je kind een rol. Breng jij je kind regelmatig met de auto naar school, omdat jij dan sneller door kunt rijden naar je werk? Dan doet je kind minder ervaring op in het verkeer. Om veilig deel te nemen aan het verkeer is het vooral belangrijk om veel te oefenen.
Lees meer: Zo fiets je veilig met je kind naar school
Je kind in het verkeer per leeftijd
Wat jouw kind in het verkeer (aan) kan, is afhankelijk van zijn leeftijd. De Fietsersbond heeft een handig overzicht gemaakt wat een kind gemiddeld per leeftijd kan in het verkeer. Natuurlijk kan het zijn dat jouw kind al meer vertrouwd is op de fiets en dus meer aan kan (of juist minder).
- Vanaf 4 jaar: Je kind begint nu echt met fietsen. Veel kinderen hebben op deze leeftijd al een fiets met zijwieltjes. En dat is maar goed ook, want omkijken of afleiding zorgt ervoor dat je kind nog veel slingert.
- Vanaf 5 jaar: Je kind kan ‘los’ fietsen, dus zonder zijwieltjes. Hij begrijpt dat de weg bestaat uit een stoep, het fietspad en de weg waar auto’s mogen rijden. Ook weet een kind op deze leeftijd wat een zebrapad is, dat hij moet stoppen voor het stoplicht en begrijpt hij het idee van rechts houden.
- Vanaf 9 jaar: Je kind kent de belangrijkste voorrangsregels en weet wat de meeste verkeersborden betekenen. Je kind herkent een ‘eenvoudige’ gevaarlijke situatie en ziet deze nu ook aankomen. Meisjes kunnen dit vaak beter inschatten dan jongens.
- Vanaf 10 jaar: Nu je kind al wat groter (en langer) is, kan hij het verkeer goed overzien en wordt zijn inschattingsvermogen steeds beter. Ook kan hij vanuit zijn ooghoeken zien of er nog verkeer komt.
- Vanaf 11 jaar: Je kind is minder snel afgeleid en kan zijn aandacht goed bij het verkeer houden.
- Vanaf 12 jaar: Een drukke rotonde of een groot kruispunt? Je kind heeft goed inzicht in complexere verkeerssituaties.
- Vanaf 14 jaar: Je kind heeft nu echt goed inzicht in gevaarlijke verkeerssituaties.
16 jaar: de gevaarlijkste leeftijd
Jaarlijks neemt het aantal ongelukken onder jonge fietsers af. Dit komt onder andere door het scheiden van de weg door aparte fietsstroken en -paden, veiligere kruisingen en rotonde en meer 30-kilometerzones in wijken waar veel kinderen wonen. Wel is er een gevarenpiek te zien rond 16 jaar. Waarschijnlijk komt dit door het kijken naar mobieltjes (ook al is dit inmiddels verboden), het overmoedige puberbrein en nieuwe routes met drukkere wegen.
Lees meer: Kinderfiets kopen: waar moet je op letten?
Eigen tempo
Ieder kind heeft zijn eigen tempo. Ook in het alleen naar school fietsen. De meeste kinderen kunnen tussen de 8 en 9 jaar alleen naar school fietsen. Maar is jouw kind 9 jaar en wil hij nog niet in zijn eentje naar school fietsen? Dwing hem dan niet. Als hij van jou alleen over straat mag, terwijl hij zich nog onzeker voelt in het verkeer, is dat niet goed voor zijn zelfvertrouwen. Laat je kind op het juiste moment een succeservaring opdoen, dan is dat juist goed voor zijn zelfbeeld. Kijk dus vooral goed naar wat je kind zelf kan en wil.
Bron: Fietsersbond
Lees meer: Zo oefen je het verkeersexamen met je kind