Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De impact van het Jeugdjournaal op kinderen

Er kijken veel kinderen naar het Jeugdjournaal, hét nieuwsprogramma voor kinderen. Ze gaan daar geen onderwerp uit de weg. En dat betekent dat je kind ook nare dingen te zien krijgt. Hoe kun je je kind geruststellen? Het Jeugdjournaal geeft tips.

Advertentie

Het Jeugdjournaal

Het Jeugdjournaal kent geen taboes. Het is de manier waarop het nieuws wordt gebracht, waar heel zorgvuldig mee wordt omgegaan. Om het voor kinderen behapbaar te houden, probeert de redactie bij elk onderwerp op zoek te gaan naar iets positiefs. In het geval van een aanslag is dat lastig, maar dan wordt benadrukt dat veel mensen hulp krijgen en dat de politie er alles aan doet om de daders te pakken te krijgen om een nieuwe aanslag te voorkomen.

Geen bloedige beelden

Bij heel heftig nieuws zegt de presentator aan het begin van de uitzending welk nieuws eraan komt zodat kinderen en ouders voorbereid zijn. Daarnaast worden er geen bloedige beelden getoond. Ook worden bepaalde woorden niet genoemd. Zoals onthoofding. Dat woord is te gruwelijk. In plaats daarvan wordt gedood gezegd.

Vanaf welke leeftijd Jeugdjournaal kijken?

Het Jeugdjournaal wordt gemaakt voor kinderen van groep 6, 7 en 8. Vanaf een jaar of 9 kunnen kinderen over het algemeen prima omgaan met naar nieuws en kunnen ze het ook in een kader plaatsen. Maar wat nou als jouw kind dit niet zo goed kan? En wat als je kind in de war raakt van het nieuws? Deze tips van het Jeugdjournaal kunnen helpen je kind gerust te stellen.

Wat kun je doen als je kind onrustig is over iets dat hij heeft gehoord in het nieuws?

  • Vertel je kind dat dingen die in het nieuws komen, vaak dingen zijn die zelden of nooit gebeuren. Daarom is het nieuws. Het lijkt alsof het overal zo is, terwijl er heel veel plekken in de wereld zijn waar niks gebeurt.
  • Geef aan dat hij altijd met je over vervelende dingen mag praten. Dat hij altijd naar je toe mag komen als hij iets naars hoort of ziet. Stel hem gerust door te zeggen dat er meer mensen zijn die geschrokken zijn van het nieuws. Hij is niet de enige.
  • Vertel hem dat hij ook altijd naar de juf of meester mag gaan als hij iets vervelends hoort of ziet. Of dat hij het mag opnoemen als ze in de kring zitten. Er over praten zorgt ervoor dat hij het nieuws beter begrijpt.

Wat kun je doen als je kind slecht slaapt door het Jeugdjournaal?

  • Geef aan dat je kind altijd over nare dromen mag vertellen en dat hij naar je toe mag komen als hij een nachtmerrie heeft. Probeer ze daarna samen te tekenen. Op deze manier wordt hij minder bang voor enge dromen.
  • Zorg dat je kind iets mee naar bed heeft waar hij een veilig gevoel van krijgt, zijn lievelingsknuffel bijvoorbeeld.
  • Heeft je kind nare dingen in het nieuws gezien, kijk dan ook een leuke film. Of als hij een naar bericht heeft gelezen, lees dan samen een vrolijk verhaal voor het slapen gaan.
  • Als je kind echt last heeft van het nieuws, omdat hij er veel aan denkt en er vaak op terugkomt, probeer er dan voor te zorgen dat hij minder naar het nieuws kijkt.