beter uit woorden leren komen

Je kind beter uit woorden leren komen

Je kind heeft moeite om woorden uit te spreken en het laatste wat je wilt is dat het verergert. Hoe kun je je kind beter uit woorden leren komen, en wat kun je beter niet doen? Zo leer je je kind duidelijker praten.

Je kind beter uit woorden leren komen

Hoe kun je je kind beter uit woorden leren komen?

 • Leg veel uit aan je kind, bijvoorbeeld wat je aan het doen bent tijdens het aankleden, de tafel dekken of het eten klaarmaken.
 • Liedjes zingen, rijmpjes voorlezen en plaatjes en verhalen bespreken is belangrijk. Bespreek wie in het verhaal of op het plaatje wat doet en waar hij dit doet, enzovoort. Zo luistert je kind niet alleen naar je verhaal, maar begrijpt hij het ook echt.
 • Herhaal wat hij zegt in je eigen woorden en vertaal wat je kind bedoelt. Als hij bijvoorbeeld voor de kast staat en iets wil, maar het niet duidelijk uitspreekt, zeg dan ‘o, wil je een snoepje?’. Als dit is wat hij wilt dan voelt hij zich begrepen. Iets herhalen van wat hij aan jou vertelt is goed. Zo voelt hij zich gehoord en dat is belangrijk.
 • Stel specifieke vragen. Vraag bijvoorbeeld niet ‘Wat heb je vandaag gedaan op school?’, want dan kan een kind veel vertellen en dan wordt het moeilijk voor hem. Vraag eerder: ‘Heb je vandaag nog met vriendjes in de zandbak gespeeld?’ bijvoorbeeld.
 • Af en toe mag je best zeggen ‘Zeg het eens opnieuw?’, maar probeer dit niet te vaak te doen. Pas ermee op dat een kind zich onbegrepen voelt en denkt dat hij het fout doet.

Wat kun je beter niet doen?

 • Boos worden
 • Zinnen aanvullen
 • Steeds verbeteren
 • Zeggen dat het fout is
 • Te vaak vragen of je kind wilt herhalen wat hij zegt

Wanneer is logopedie nodig?

 1. Praat erover met de leider van het kinderdagverblijf of de juf van school.
 2. Bezoek een consultatiebureau of de huisarts als de leidster of juf het met je eens is dat je kind meer moeite heeft dan normaal met het uitspreken en/of begrijpen van woorden. Het kan zijn dat het een lichamelijke oorzaak is en je kind voor een periode niet goed hoort door bijvoorbeeld een oorontsteking, verkoudheid of ontstoken amandelen. Hierdoor ontstaan soms problemen met praten en begrijpen.
 3. Blijkt dat je kind wel een probleem heeft met praten en begrijpen dan verwijst de arts je door naar de logopedist. Dit kan al bij kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar.

Extra: Bezoek het ‘spreekuur logopedisten van de GGD’. Dit hoeft niet per se, maar misschien vind je het fijn. Hier observeert een logopedist van de GGD in een groep.

Lees ook: Spraakontwikkeling bij kleuters

In samenwerking met logopedist Petra van Driel (www.logopedie-krimpenerwaard.nl)