Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kleuterverliefdheid

Kleuterverliefdheid is niet te vergelijken met de verliefdheid die volwassenen ervaren, maar je moet er als ouder wel serieus mee omgaan.

Advertentie

Ook kleuters kunnen verliefd zijn. Al heel jong kunnen kinderen vriendschappen aangaan en na een tijdje krijgen ze vaak een voorkeur voor één of twee vriendjes.

Hoe ontstaat kleuterverliefdheid?

Wanneer een jongen en een meisje vaak met elkaar spelen, vragen ouders al snel plagend of ze verliefd zijn en of ze later gaan trouwen. Zo leren kinderen dat verliefdheid betekent dat je iemand speciaal vindt. Bij kleuters is er nog geen associatie met seksualiteit of intimiteit, en betekent verliefd zijn uiteindelijk niet meer dan samen spelen. Maar van een verliefd gevoel kan al wel echt sprake zijn.

Dingen als handjes vasthouden, knuffelen en kusjes geven doen kleuters vaak niet uit zichzelf, maar na aanmoediging uit de omgeving. Gek genoeg zijn lang niet alle kleuters ook altijd even aardig tegen het kind op wie ze verliefd zijn. Pas als je kind ouder wordt, leert hij de sociale regels van vriendschap en dat je rekening met elkaar moet houden als je vrienden bent. Je doet dan ook aardig tegen elkaar en deelt dingen.

Verliefd van 0 tot 12: gevoelens per leeftijdsfase

  • 0 – 4 jaar: de band tussen een kind en zijn ouders (de hechtingsrelatie) legt de basis voor hoe hij zal omgaan met intimiteit, affectie en lichamelijkheid. Gevoelig zijn voor de signalen van een kind, affectie tonen, knuffelen en troosten is hierbij heel belangrijk.
  • 4 – 6 jaar: een kind is in staat tot empathie, begrijpt gevoelens van anderen (verdriet en blijdschap) en begint te leren hier rekening mee te houden. Een kind is in staat tot vriendschap en verliefdheid. De verliefdheden zijn nog niet ‘objectgericht’ en gaan vooral over iemand ‘heel lief’ vinden.
  • 6 – 10 jaar: een kind kan (soms heftige en langdurige) gevoelens van verliefdheid op één persoon hebben.
  • 10 – 12 jaar: de groeispurt begint onder invloed van hormonen en beïnvloedt het fysieke en gevoelsleven van een kind. In de pubertijd wordt de basis van een seksuele identiteit gelegd en verkent een kind stapsgewijs de volwassen seksualiteit.

Wat als de verliefdheid niet wederzijds is?

Als kleuters voor het eerst verliefd worden, worden zij zich ook voor het eerst bewust van de mening van anderen over henzelf. Verliefdheid kan ook een kleuter confronteren met afwijzing en dit maakt hem of haar kwetsbaar. Dit kan zorgen voor onzekerheid.

Advertentie

De ene kleuter uit dit in verlegenheid, de andere juist in stoer gedrag. Het beste is om dit een tijdje op zijn beloop te laten, zodat je kind leert dat hij niet altijd verder komt met dit verlegen of stoere gedrag.

Neem je kind serieus

Het is belangrijk om de gevoelens van je kind serieus te nemen, en er zeker niet om te lachen of het belachelijk te maken. Hoe grappig, schattig of onbenullig de gevoelens van je kleuter ook kunnen lijken, voor hem zijn het heftige gevoelens, waar hij door overdonderd kan zijn en echt mee kan worstelen.