Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Muziekinstrumenten voor kinderen

Je kind op piano- of blokfluitles? Het kan al als hij vier jaar is. Maar er zijn ook instrumenten die nog niet zo geschikt zijn op jonge leeftijd. Lees hier alles over muziekinstrumenten voor kinderen.

Advertentie

Waarom een instrument bespelen?

Wetenschappers zijn het er in elk geval over eens dat muziek maken goed is voor kinderen. Het stimuleert de intelligentie, vermindert concentratieproblemen en verbetert de motoriek.

Er wordt zelfs beweerd dat kinderen die een muziekinstrument leren bespelen, minder moeite met lezen en kunnen beter luisteren in een rumoerige klas.

Naast al deze voordelen vinden veel kinderen het vooral leuk en dat is natuurlijk het allerbelangrijkst.

Geschikte muziekinstrumenten voor kinderen

Wil je kind graag een instrument gaan bespelen of vind jij het goed voor zijn of haar ontwikkeling, dan kan je kind al jong op les gaan. Welk instrument het meest geschikt voor je kind is, hangt van een aantal dingen af.

Advertentie

Om te beginnen van het type kind. Een druk en bewegelijk kind zal waarschijnlijk meer moeite hebben met een strijkinstrument, zoals een viool. Dit past over het algemeen beter bij kinderen die veel doorzettingsvermogen hebben en zich goed kunnen concentreren.

Daarnaast moet een kind ook fysiek aan een instrument toe zijn. Een contrabas is bijvoorbeeld gewoon nog te groot en voor de meeste blaasinstrumenten geldt dat je kind eerst zijn voortanden gewisseld moet hebben. Al kan een blokfluit weer wel vanaf jonge leeftijd. Andere geschikte instrumenten voor 4- en 5-jarigen zijn een viool, piano, cello, gitaar of slagwerk.

Een ander instrument

Het is aan te raden om niet meteen een instrument aan te schaffen. Muziekinstrumenten voor kinderen zijn over het algemeen duur en het kan gebeuren dat je kind al snel afhaakt, omdat hij het toch minder leuk vindt dan gedacht. Het is beter om eerst een instrument te huren of te lenen, aanschaffen kan altijd nog. Dit maakt het ook makkelijker voor je kind om over te stappen naar een ander instrument. Sommige kinderen weten in eerste instantie niet welk instrument ze willen bespelen.

Op sommige muziekscholen zijn er lessen waarbij er steeds verschillende instrumenten gebruikt mogen worden. Een goede manier om je kind kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden, zodat hij later zijn keuze kan maken.

Advertentie

Muziekles

Bijna elk stad of dorp heeft wel een muziekschool waar je terecht kunt voor lessen. Ook zijn er overal muzieklessen aan huis te volgen. Dit kan bij de leraar of lerares thuis, maar soms ook in je eigen huis. Vooral als je meerdere kinderen hebt, kan dit praktischer en ook voordeliger zijn. Dit betekent natuurlijk wel dat je het instrument ook thuis moet hebben staan.

Bedenk wel goed voordat je je kind een instrument laat bespelen, dat dit ook betekent dat je kind regelmatig zal moeten oefenen. Hoe leuk je kind het ook vindt, hij zal daar niet altijd zin in hebben en dus zal jij hem regelmatig moeten motiveren. Overdrijf dit niet. Hoe leuk kinderen muziek maken ook vinden, op jonge leeftijd is het niet altijd makkelijk om je steeds weer te moeten concentreren.

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier