Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wanneer komt je kind in de puberteit?

Je kind ruikt anders, je ontdekt een eerste haar onder zijn oksel en hij groeit opeens zo hard. Zou het de puberteit al kunnen zijn? En wat staat je dan nog meer te wachten? Puberdeskundige Marina van der Wal praat je bij.

Advertentie

Wanneer komt je kind in de puberteit?

De meeste kinderen komen rond de leeftijd jaar van een jaar of tien in de prepuberteit. Dit houdt in dat er al veranderingen in hun lichaam gaande zijn, maar dat je die van buitenaf nog niet goed kunt zien. De prepuberteit luidt de puberteit als het ware in. In de (pre)puberteit krijgt je kind haargroei bij zijn oksels en de geslachtsorganen. Jongens krijgen een zwaardere stem en meer spiermassa, meisjes krijgen rondere vormen en worden ongesteld.

Leeftijd puberteit bij jongens

Jongens lopen vaak wat ‘achter’, soms begint de puberteit voor hen pas met dertien, veertien jaar. Het verschilt ook per kind. Hoe snel je in de (pre)puberteit komt, heeft te maken met de buurt waarin je woont, je voeding, je vrienden en vriendinnen, je temperament en je plek in de kinderrij (of je de oudste, jongste of middelste bent). De groei van meisjes gaat redelijk gelijkmatig. Met veertien/vijftien jaar zijn ze wel op lengte. Bij jongens gaat het groeien schoksgewijs. Ze kunnen bijvoorbeeld binnen een jaar tien centimeter groeien. Daardoor hebben ze meer last van groeipijn. Rond hun achttiende zijn de meeste kinderen wel ongeveer klaar met puberen.

Kenmerken puberteit

Je merkt aan je kind dat hij in de (pre)puberteit komt als de hormonen beginnen te ‘rommelen’. Na het sporten ruiken ze wat meer naar zweet, hun schaamhaar begint een beetje te groeien. Ze beginnen wat scherper uit de hoek te komen met hun woorden, ze zijn wat sneller geïrriteerd. Het meeste wat er gebeurt zie je niet, het gebeurt van binnen, in hun lijf. Er kunnen momenten zijn dat je je kind niet meer herkent. Soms zijn ze chagrijnig, soms duwen ze je weg. Dan mag je ze opeens niet meer aanraken of knuffelen.

Onhandigheid

De handen en voeten van kinderen die in de puberteit komen groeien flink. Tel daarbij op dat ze nog niet zo goed driedimensionaal kunnen kijken en je weet dat ze tegen tafels aan gaan lopen, zich gaan stoten en gaan knoeien. Daar kunnen ze niks aan doen. Laat het ze zelf oplossen en lach er samen om.

Advertentie

Bron: puberexpert Marina van der Wal.