Hoe wordt jouw kind zelfverzekerder?

Hoe wordt jouw kind zelfverzekerder?

Zelfverzekerdheid opbouwen bij een kind is belangrijk. De mate van zelfvertrouwen heeft te maken met de mate van onzekerheid. Maar hoe kan jij als ouder helpen je kind meer vertrouwen in zichzelf te hebben? Hier zes praktische tips voor een zelfverzekerd kind.

Tip 1: Waar is je kind wél goed in?

Ouders wijzen hun kinderen vaak op wat niet goed gaat of op wat ze niet kunnen. Probeer dat eens om te keren en wijs ze op wat wél goed gaat! Kijk wat je kind wél kan en wat zijn talenten zijn en ga vanuit dat uitgangspunt steeds een stapje verder. Als je kind het volgende stapje bereikt heeft geeft hem dat een goed gevoel en daardoor wordt het zelfvertrouwen groter.

Tip 2: Meer zelfverkerdheid door zelf te doen!

Als ouder wil je je kind beschermen en behoeden voor fouten en gevaren. Toch zul je als ouder je kind dingen zelf moeten laten ondernemen, want juist dit maakt je kind meer zelfverzekerdheid. Probeer je kind zelfstandig te laten zijn door zelf problemen op te lossen, zelf om hulp te vragen, zelf met anderen mensen te praten. Als je kind dingen echt zelf doet kan je hem daarvoor belonen en zeggen dat je trots bent. Jouw trots zal je kind meer zelfvertrouwen geven en zo zal hij vaker dingen zelf ondernemen en uitdagingen aangaan.

Tip 3: Onzeker zijn mag!

Iedereen is wel eens onzeker, zeker bij nieuwe ervaringen, het maken van keuzes of in onbekende situaties. Op dit soort momenten is het van belang dat je de onzekerheid benoemt en niet in de doofpot stopt. Je kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Voel je je onzeker? Dat mag hoor. Iedereen voelt zich wel eens onzeker bij nieuwe dingen, en dat gevoel gaat altijd weer snel over, dat hoort erbij en daar worden we sterker van.’

Tip 4: Complimentjes geven

Complimenten geven is belangrijk voor het zelfvertrouwen van je kind. Als je kind iets nieuws doet is het belangrijk dat je laat merken dat je gezien hebt wat je kind gedaan heeft en dat ook uitspreekt. Op deze manier laat je je kind weten dat je het knap vindt wat hij doet. Dit is een veel positievere manier dan je kind te wijzen op wat niet goed is.

Tip 5: Zelf laten beslissen en oplossen

Onzekere kinderen schuilen dikwijls achter hun ouders. Ze kunnen de neiging hebben om bij alles om een bevestiging te vragen van de ouders. Probeer de bal terug te kaatsen door je kind zelf te laten beslissen en dingen op te lossen. Vraag bijvoorbeeld: ‘Hoe zou je het zelf oplossen?’, ‘Wat vind je er zelf van?’, ‘Wat zou je zelf doen?’ Door deze vragen te stellen leert hij zelf na te denken en te vertrouwen op zijn eigen beslissing.

Tip 6: Geef je kind vertrouwen en verantwoordelijkheden

Als ouder kan je allerlei oplossingen bedenken voor de vraagstukken van je kind, maar als jij je kind het vertrouwen geeft dat hij het zelf kan neemt hij zijn eigen verantwoordelijkheid en groeit zijn zelfvertrouwen. Uiteraard kan je af en toe voorbeelden geven hoe jij het had aangepakt maar probeer dat niet te vaak te doen, want zo vertrouwt het kind meer op jouw oordeel dan zijn eigen oordeel! Stel je kind vragen als: ‘Hoe zou jij deze uitdaging aan gaan?’ of ‘Ik weet niet zo goed wat ik zou kiezen maar vertrouw op jezelf, wat zou jij kiezen?!’