Bedtijden voor kinderen

Bedtijden voor kinderen

Wat is een geschikte bedtijd voor schoolgaande kinderen? En is het slecht als je kind er een heel ander ritme op na houdt? Hier een gemiddeld slaapschema.

Iedereen weet dat genoeg slapen belangrijk is, zeker voor je kind. Bij kinderen is het van belang dat ze weer op kunnen laden na een drukke dag. Jonge kinderen ontwikkelen zich snel en dat kost een berg energie.

De eerste jaren

Een baby heeft nog heel veel slaap nodig. Hij slaapt dan ook nog wanneer het hem uitkomt en hij heeft geen vast ritme. Na het eerste jaar begint er meer een vaste structuur in te komen. Je dreumes slaapt dan het meeste ’s nachts en nog een aantal uur overdag. Wanneer je moet stoppen met het middagdutje verschilt per kind. Het ene kind doet op zijn derde nog een middagdutje van een paar uur terwijl de andere driejarige helemaal niet meer overdag slaapt.

Bedtijden: basisschool leeftijd

Op de basisschool wordt er niet meer overdag geslapen. Doet je kind nog steeds een middagdutje terwijl hij bijna naar de basisschool gaat? Probeer het dutje dan wat vaker over te slaan. Laat je kind wel in de avond eerder naar bed gaan als hij daar behoefte aan heeft. De meeste kinderen tussen de vier en de zes jaar gaan tussen 18.30 en 19.15 naar bed. Het wordt aanbevolen om kinderen van deze leeftijd ongeveer 11 uur te laten slapen. De behoefte aan slaap verschilt echter per kind. Een kind dat slaperig is overdag en zich niet zo goed kan concentreren zou weleens baat kunnen hebben bij een extra half uurtje onder de lakens, niet voor één nachtje, maar structureel.

De gemiddelde tijd dat Nederlandse kinderen tussen de vier en de zes jaar echt slapen is echter 9,5 uur. Het aantal uur slaap dat kinderen die naar school gaan gemiddeld nodig hebben:

 • 4 en 5 jaar : 12 uur per nacht
 • 6 t/m 9 jaar : 11 uur per nacht
 • 10 en 11 jaar : 10 uur per nacht
 • 12 jaar: 9 uur per nacht

Veel ouders hanteren de regel dat het kind een kwartier langer op mag blijven bij elk jaar dat hij ouder wordt. De gemiddelde bedtijd voor een kind is dan ook:

 • 4-6 jaar vanaf 18.30-19.15 uur
 • 7-8 jaar vanaf 19.30-20.00 uur
 • 9-10 jaar vanaf 20.00-20.30 uur
 • 10-12 jaar vanaf 21.00 uur

Bedtijd door cultuur bepaald

In Nederland is het gebruikelijk dat kinderen een speciale ‘kinderbedtijd’ hebben. Dit fenomeen is in de meeste culturen echter niet bekend. Naast Nederland is het alleen in de Duitstalige landen normaal dat kinderen vroeg(er) naar bed moeten. In de rest van de wereld gaan kinderen pas naar bed als ze moe zijn en zelf naar bed willen.

Dit is ook te zien aan de kinderprogramma’s op televisie. In Nederland zijn deze tot een uur of acht in de avond te zien (on demand daargelaten). In veel andere landen zijn er tot middernacht nog gewoon kinderprogramma’s te zien. Kinderen vinden het dan ook niet ‘stoer’ om lang op te blijven. In Nederland is laat naar bed gaan voor ‘grote kinderen’. Alleen is het in deze culturen vaak wel gebruikelijk dat kinderen een middagdutje of zelfs een lange siësta doen overdag. Zo komen de kinderen alsnog aan voldoende slaap.

Slaaptips

 • Zorg voor regelmaat: Stuur je kind rond de dezelfde tijd naar bed, en sta op dezelfde tijd op. Ook in de weekenden! Zeker moeilijke slapers hebben hier baat bij. Regelmaat houdt de biologische klok gezond waardoor een kind beter kan slapen.
 • Eet gevarieerd: Kinderen die gevarieerd eten, zouden een betere nachtrust hebben, blijkt uit onderzoek. Suiker zou de slaapkwaliteit juist verslechteren.
 • Lekker bewegen: Voetballen, dansen of gewoon lekker ravotten in de modder. Kinderen die regelmatig bewegen, slapen beter dan stilzitters.
 • Creëer rust in de avond: Rust en ontspanning zijn belangrijk om goed in te kunnen slapen. Flikkerende schermpjes of spannende spelletjes kun je dus beter voor ochtend of middag.