Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Het goede voorbeeld geven aan je kind

Vloeken, door rood rijden of liegen, elke ouder maakt zich er wel eens schuldig aan. Soms ook in het bijzijn van de kinderen. Hoe erg is het dat je niet het goede voorbeeld geeft?

Advertentie

Het goede voorbeeld geven

Natuurlijk heeft de omgeving van een kind ook invloed op zijn gedrag. Kinderen horen bijvoorbeeld op school andere kinderen vloeken of zien hen dingen doen die niet mogen. Toch leert een kind voornamelijk van zijn ouders hoe hij of zij zich moet gedragen. Het is dus belangrijk dat jij het goede voorbeeld geeft en je daarom bewust bent van je gedrag.

Geloofwaardigheid

Het belangrijkste is dat wat je zegt en wat je doet op elkaar aansluiten. Je kunt wel tegen je kind zeggen dat vloeken niet mag, maar als je zelf regelmatig loopt te vloeken, zal je kind toch de boodschap krijgen dat het niet echt erg is. Je kind denkt: mama zegt wel dat het niet mag, maar ze doet het zelf ook dus zo belangrijk zal het wel niet zijn.

Bovendien tast het je geloofwaardigheid aan. Je kind vertellen hoe het zich moet gedragen en zelf iets anders doen, is zeker niet de manier om in de ogen van je kind respect te verdienen.

Bewuste keuzes

Natuurlijk heeft elke ouder zijn eigen normen en waarden. Jij bepaalt zelf welk gedrag je wel en niet acceptabel vindt, want dat is heel persoonlijk. Bedenk goed wat jij je kinderen mee wilt geven en wees daarbij bewust van je eigen gedrag.

Advertentie

Vind je het belangrijk dat zij verantwoord met geld leren omgaan, laat dan zien dat geld niet aan de bomen groeit door je kind tijdens het samen boodschappen doen keuzes te laten maken of te laten zien dat jij soms ook moet sparen voor dingen. Wil je niet dat je kind roddelt, ga dan niet met andere ouders op het schoolplein staan roddelen waar je kind bij is.

Uitleggen mag

Hoewel je kind vooral kijkt naar wat je doet, kun je je kind ook best uitleg geven over je gedrag. Drink je een wijntje, leg je kind dan uit dat wijn alleen voor volwassenen is en sta je kind niet toe om voor z’n 16e te drinken.

En vertel jij wel eens een leugentje om bestwil? Zeg je bijvoorbeeld tegen je kind als de telefoon gaat: neem jij even op en zeg maar dat ik er niet ben? Pas dit gedrag dan aan, want kinderen nemen dit soort gedrag, die vrij onschuldig lijkt, over. Leg je kind uit dat hij beter eerlijk kan zijn en wees dat dan in het vervolg zelf ook.

Begin bij jezelf

Geen ouder gaat perfect en foutloos door het leven en jij dus ook niet. Dat is niet erg, maar het is wel goed om af en toe stil te staan bij je gewoontes. Wat kan je kind hiervan over nemen? En wil je dat wel? Door het goede voorbeeld te geven kun je veel invloed op je kind uitoefenen.

Advertentie

Misschien is dit zelfs wel het enige wat je kunt doen om je kind goede omgangsvormen en leefregels bij te brengen. Natuurlijk maakt je kind als het groot is zijn eigen keuzes, maar dan heb jij in elk geval laten zien wat je wenselijk vindt. Opvoeden begint namelijk bij jezelf.

Zwangerbox partnerpagina Teva (sudocrem en Inoli badolie) 2022

Teva (Sudocrem)

Bekijk de website