Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe leer je je kind omgaan met e-mail?

Er komt een moment dat je kind een e-mailadres wil. Met deze tips van mediapedagoog Frederike Lems leer je hem alles wat hij moet weten.

Wanneer een e-mailadres voor je kind?

Er zijn ouders die bij de geboorte van hun kind al een e-mailadres aanmaken. Maar er zijn ook kinderen die helemaal niet begeleid worden bij hun internetgebruik, en op een dag zelf een e-mailadres aanmaken. Het eerste is overdreven en niet nodig, maar het draagt minder risico in zich dan het tweede voorbeeld. Je kind kan namelijk met de beste bedoelingen tegen narigheden aanlopen.

Advertentie

Maak samen een e-mailadres

Het is in elk geval handig om samen met je kind een e-mailadres aan te maken. Vaak is dat gekoppeld aan het aanmaken van accounts. Bespreek elke stap. Het begint al met het kiezen van de naam van een mailaccount: gebruiken jullie daarvoor zijn volledige, echte naam? Hooguit als je dat adres gebruikt voor contact met betrouwbare mensen. Maar als het gaat om gebruik op internet, voor accounts en contact met instanties en vreemden, is het beter om een naam te verzinnen die nauwelijks informatie over je identiteit geeft. Een naam als Lisa123 geeft minder prijs dan Lisa2004.

Houd een vinger aan de pols

Bijkomend voordeel van het samen aanmaken van een e-mailadres is dat je ook het vervolg samen kunt afleggen. Bekijk voorlopig samen de inbox en bespreek of en hoe je reageert op mails die binnenkomen. Je kind is op deze manier van het begin af aan gewend aan begeleiding en openheid.

Maak gaandeweg afspraken

Leer je kind dat hij altijd vriendelijk en beleefd blijft in schriftelijk contact en dat hij geen berichten van onbekende afzenders vertrouwt. Spreek af dat hij jou erbij haalt als hij schrikt of twijfelt, en dat hij geen gegevens, zoals wachtwoorden, doorgeeft aan anderen. Ook niet aan vriendjes. Al deze afspraken maak je om ruzies via internet, ongewenst contact met vreemden en virussen te voorkomen.

Recht op privacy

Als je kind wat ouder wordt, heeft hij natuurlijk recht op privacy. Opvoeden is loslaten: je begint samen en doet steeds verder een stapje terug. Op een gegeven moment kun je de inbox aan je kind overlaten, maar hem vragen jou erbij te halen als hij een vreemd bericht krijgt. Geef aan dat je niet zomaar in zijn mail zult kijken. Eventueel kun je toevoegen dat je dat alleen zou doen als je je zorgen zou maken, maar dat die kans heel klein is als hij open en eerlijk blijft.

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu