Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe leer je je kind omgaan met e-mail?

Er komt een moment dat je kind een e-mailadres wil. Met deze tips van mediapedagoog Frederike Lems leer je hem alles wat hij moet weten.

In samenwerking met expert

Frederike Lems

Mediapedagoog

Wanneer een e-mailadres voor je kind?

Er zijn ouders die bij de geboorte van hun kind al een e-mailadres aanmaken. Maar er zijn ook kinderen die helemaal niet begeleid worden bij hun internetgebruik, en op een dag zelf een e-mailadres aanmaken. Het eerste is overdreven en niet nodig, maar het draagt minder risico in zich dan het tweede voorbeeld. Je kind kan namelijk met de beste bedoelingen tegen narigheden aanlopen.

Advertentie

Maak samen een e-mailadres

Het is in elk geval handig om samen met je kind een e-mailadres aan te maken. Vaak is dat gekoppeld aan het aanmaken van accounts. Bespreek elke stap. Het begint al met het kiezen van de naam van een mailaccount: gebruiken jullie daarvoor zijn volledige, echte naam? Hooguit als je dat adres gebruikt voor contact met betrouwbare mensen. Maar als het gaat om gebruik op internet, voor accounts en contact met instanties en vreemden, is het beter om een naam te verzinnen die nauwelijks informatie over je identiteit geeft. Een naam als Lisa123 geeft minder prijs dan Lisa2004.

Houd een vinger aan de pols

Bijkomend voordeel van het samen aanmaken van een e-mailadres is dat je ook het vervolg samen kunt afleggen. Bekijk voorlopig samen de inbox en bespreek of en hoe je reageert op mails die binnenkomen. Je kind is op deze manier van het begin af aan gewend aan begeleiding en openheid.

Maak gaandeweg afspraken

Leer je kind dat hij altijd vriendelijk en beleefd blijft in schriftelijk contact en dat hij geen berichten van onbekende afzenders vertrouwt. Spreek af dat hij jou erbij haalt als hij schrikt of twijfelt, en dat hij geen gegevens, zoals wachtwoorden, doorgeeft aan anderen. Ook niet aan vriendjes. Al deze afspraken maak je om ruzies via internet, ongewenst contact met vreemden en virussen te voorkomen.

Recht op privacy

Als je kind wat ouder wordt, heeft hij natuurlijk recht op privacy. Opvoeden is loslaten: je begint samen en doet steeds verder een stapje terug. Op een gegeven moment kun je de inbox aan je kind overlaten, maar hem vragen jou erbij te halen als hij een vreemd bericht krijgt. Geef aan dat je niet zomaar in zijn mail zult kijken. Eventueel kun je toevoegen dat je dat alleen zou doen als je je zorgen zou maken, maar dat die kans heel klein is als hij open en eerlijk blijft.

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Frederike Lems

Mediapedagoog

Mediapedagoog Frederike Lems (drs.) adviseert, leidt projecten, denkt mee en gaat graag in gesprek over mediaopvoeding en digitaal leren. Ze studeerde avant la lettre in 1996 bij de Universiteit Utrecht af op de relatie media en opvoeding. Als zelfstandig ondernemer werkt(e) zij onder de naam Kind of Media voor diverse educatieve uitgevers (projectleider digitale leermiddelen), de publieke omroep (Zapp/Zappelin - opzet en doorontwikkeling Z@ppOuders destijds), Mijn Kind Online (later Bureau Jeugd en Media), Kennisnet (sites voor leerlingen destijds), Mediasmarties (recensent kindermedia).

Er verschenen publicaties van haar hand in onder andere Ouders van nu, HJK, JSW en werd geïnterviewd door onder meer RTL Nieuws, J/M, Ouders van Nu, het AD, Kiddo, Gezond thuis, Trouw, magazine MAN en de televisieprogramma´s 5op2 en Eénvandaag.

Voor meer informatie, kijk op:
RTL Nieuws
Twitter
LinkedIn
Mediasmarties
Denkwerk Reclame
Mediawijzer

Ouders van Nu product – Eten voor twee

Recepten en tips voor tijdens de zwangerschap

€20,99
Bestel nu