Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
problemen oplossen kind

Zelf problemen oplossen: zo help je je kind

Het gevoel dat ze zelf iets voor elkaar kunnen krijgen, maakt kinderen zelfverzekerder. Kinderen die onzeker zijn, laten hun ouders vaak de problemen oplossen. Zo leren ze niet goed opkomen voor zichzelf. Je kunt je kind helpen bij het zelf oplossen van problemen.

Advertentie

Zelf problemen oplossen

Kinderen zijn prima in staat om zelf hun problemen op te lossen. Alleen geven we ze vaak de ruimte niet. We komen al met een idee voordat ze zelf hebben kunnen nadenken. Onbedoeld staan we daarmee hun ontwikkeling in de weg.

Stel: je kind komt uit school en zegt dat hij in de pauze geschopt is door een jongen uit de klas. Je vindt dat als ouder natuurlijk vervelend en bent misschien geneigd de klasgenoot van je zoon hierop aan te spreken. Beter is: je kind vragen wat hij kan doen om het op te lossen. Laat hem nadenken en actie ondernemen. Vul het niet voor hem in.

Stappenplan aanpak problemen

  1. Vraag je kind wat hij had kunnen doen in het geval van het probleem, bijvoorbeeld geschopt worden door een klasgenoot.
  2. Schrijf alle opties op die je kind aandraagt, help hem hier niet te veel bij, laat het hem zelf bedenken.
  3. Laat je je kind uit het lijstje de beste optie kiezen. Kinderen weten vaak instinctief wat een goede oplossing is.
  4. Laat je kind deze optie vervolgens zelf uitproberen. Werkt het niet dan kunnen jullie samen weer naar het lijstje van opties kijken en er een andere uit kiezen. Of je vult het lijstje nog wat aan.

Oefenen

Een oplossing zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je kind naar de juf of meester gaat als hij geschopt wordt. Hij zou ook rustig kunnen zeggen dat hij het niet leuk vindt tegen het kind dat hem pest. Kinderen zijn tot meer in staat dan we denken. Als je kind het eng vindt dan kun je het natuurlijk samen doen. Wat ook kan helpen is de actieoplossing thuis te oefenen in de vorm van een toneelstukje.

Commercieel – Hema – Offer – Kinderjassen

Kinderjassen

Gevoerde roze kinderjas met capuchon
Shop nu