sterk kind

9 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind gelukkig is en sterk in zijn schoenen staat. Daarom negen opvoedtips die je kind sterk én zelfstandig maken. Zó kun je het zelfvertrouwen van je kind vergroten.

1. Moedig je kind altijd aan om zijn mening te uiten

Wees altijd eerlijk en direct tegen je kind, en moedig hem aan om dit ook tegen jou te  zijn. Laat je kind weten dat goede én duidelijke communicatie ontzettend belangrijk is. Op die manier leer je je kind om zijn gedachtes en gevoelens te uiten tegenover anderen.

2. Vertel je kind niet wat hij moet denken, maar hoe hij moet denken

Leer je kind dat hij niet alles wat hij hoort en leest zomaar klakkeloos moet aannemen. Het is goed om voor jezelf te denken, dingen in twijfel te trekken en zo je eigen mening te vormen. Op die manier leert je kind ook steeds weer nieuwe dingen en zal hij eerder zijn fouten toegeven.

3. Benadruk het belang van onderwijs

Laat je kind regelmatig merken dat het heel belangrijk is om naar school te gaan. Benadruk hierbij dat hij echt niet alleen maar tienen hoeft te halen: waar het uiteindelijk om gaat is dat hij zijn best doet, goed oplet, vragen stelt en zichzelf blijft ontwikkelen. Leer je kind dat het ook belangrijk is dat hij zich buiten school in onderwerpen blijft verdiepen die hij interessant vindt.

4. Leer je kind dat hij zijn eigen grootste concurrent is

Laat je kind weten dat alles mogelijk is, zolang hij maar zijn best doet. Natuurlijk zal niet altijd alles soepeltjes gaan: er zullen altijd obstakels op je kind zijn pad komen. Maar leer hem dat hij zich daar nooit door moet laten tegenhouden, en altijd door moet zetten. Het is belangrijk dat je kind weet dat hij alles kan bereiken wat hij maar wilt, en dat zich nooit moet laten tegenhouden door twijfels of negatieve gedachten.

5. Leer je kind dat het belangrijk is om financieel onafhankelijk te zijn

Laat je kind regelmatig weten het belangrijk is dat hij zichzelf later financieel kan onderhouden. Wanneer je niet afhankelijk van iemand bent sta je veel sterker in je schoenen en heb je ook nog eens de vrijheid om te doen én laten wat jij wilt. Om dit te kunnen bereiken moet je echter wel hard werken.

6. Laat je kind zichzelf zijn

Een van de belangrijkste levenslessen die je een kind kunt meegeven, is dat hij altijd zichzelf moet blijven. Geef je kind het zelfvertrouwen en de bevestiging dat hij kan zijn wie hij wilt zijn. Je kind is goed zoals hij is. Op die manier zal je kind veel zelfverzekerder in het leven staan. Ook zal hij op deze manier eerder anderen accepteren zoals ze zijn.

7. Leer je kind het belang van inlevingsvermogen

Deze les begint eigenlijk bij jezelf als ouder. Wees er altijd voor je kind, en probeer je altijd in zijn situatie te verplaatsen. Leer je kind dat hij dit ook altijd bij anderen moet doen. Wordt er iemand gepest in zijn klas? Vraag hem dan hoe hij zich zou voelen als hij in die situatie zou zitten. Leer je kind altijd om een situatie van meerdere kanten te bekijken, en niet alleen vanuit zijn perspectief.

8. Leer je kind dat hij onafhankelijk kan zijn

Het is natuurlijk hartstikke fijn om vrienden en familie om je heen te hebben. Maar je kind moet ook leren om gelukkig te zijn met zichzelf. Het is belangrijk dat je kind leert dat hij geen bevestiging van anderen nodig heet. Je kind kan zijn eigen beslissingen maken, en hoeft niet achter anderen aan te lopen.

9. Leer je kind dat hij een situatie moet accepteren óf veranderen

Het kan soms best even lekker zijn om ergens over te zeuren of te klagen. Toch is het belangrijk om nooit ergens te lang in te blijven hangen. Leer je kind dan ook dat zeuren over een bepaalde situatie uiteindelijk helemaal niks oplost. Of je accepteert de situatie zoals die is, óf je gaat je best doen om deze te veranderen.