Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderslot voor internet, hoe werkt dat?

Gamen, huiswerk maken, filmpjes kijken: voor je het weet, is je kind een groot deel van de dag op internet te vinden. Maar hoe weet je of hij veilig internet? En hoe werkt een kinderslot voor internet?

Advertentie

Wat is een kinderslot voor internet?

Hoe je het ook wendt of keert, je kind gaat internet gebruiken als hij groter wordt. Wil je voorkomen dat hij online rare dingen tegenkomt? Dan kun je een kinderslot voor internet installeren.

Met zo’n kinderslot voor internet kun je ouderlijk toezicht instellen: je kunt de toegang tot bepaalde websites blokkeren of aangeven welke websites wél toegankelijk zijn voor je kind. Zo kun je er bijvoorbeeld maar een paar websites selecteren. Ook kun je tijdslimieten instellen, waardoor je kind na een bepaalde tijd niet meer op internet kan. Je weet dan zeker dat er geen nachtelijke gamesessies komen.

Hoe stel je een kinderslot in?

  • Op de meeste routers kun je instellen dat internet na een bepaald tijdstip wordt uitgeschakeld. Dit kun je per apparaat doen. Zo voorkom je dat ook de wifi op jouw telefoon na kinderbedtijd uit de lucht gaat.
  • Je kunt het internet op diezelfde manier ook tijdelijk uitschakelen, bijvoorbeeld als je kind huiswerk moet maken.
  • Bedenk een sterk wachtwoord. Veel jongeren zijn superhandig met computers. Stel dus een sterk wachtwoord in, waarmee je de instellingen kunt aanpassen en dat je kind niet makkelijk kan kraken.
  • Wil je in de gaten houden wat je kind online precies doet? Dus welke sites en zoektermen hij gebruikt? Dat kan met speciale software en apps zoals Qustodio en Norton Family. Je kijkt dan als het ware achteraf mee met je kind. Via Kliksafe kun je een internetfilter instellen. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld gewelddadige filmpjes te zien zijn voor je kind. Let op: deze software en apps zijn vaak niet gratis.

Meer tips om veilig te internetten

  1. Praat met je kind over veilig internetgebruik. Leg uit wat internet is en hoe er misbruik van kan worden gemaakt. Leg bijvoorbeeld uit dat je kind beter geen mensen die hij niet kent kan toevoegen op social media, dat hij beter geen foto’s of video’s van zichzelf kan delen en wat cyberpesten is en hoe het werkt.
  2. Plak de camera af. Beveilig de camera tegen hackers die je kind ongemerkt filmen. De gemakkelijkste oplossing is om hem af te plakken.
  3. Gebruik YouTube Kids. Hier vind je categorieën voor verschillende leeftijden. Ook kun je de schermtijd beperken of bepaalde video’s blokkeren om veilig internetten te garanderen. Zo voorkom je dat je kind via het doorklikken bij video’s terechtkomt die niet geschikt voor hem zijn.

Lees meer: over veilig internetten voor kinderen

Bron: Veiliginternetten.nl

Advertentie
Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu