Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo maak je de eerste spreekbeurt een succes

Voor sommige kinderen is het in groep 3 al zover: de eerste spreekbeurt. Best spannend! Hoe help je je kind zijn spreekbeurt tot een succes te maken? En hoe voorkom je dat het jóuw spreekbeurt wordt? Onderwijsdeskundige Sonja Borgsteede geeft tips.

Advertentie

De eerste spreekbeurt

Voel jij bij het woord spreekbeurt al een knoop in je maag? Niet nodig. Zo’n eerste spreekbeurt is meestal vrij eenvoudig: aan de hand van een paar steekwoorden mag je kind in zijn eigen woorden vertellen over een onderwerp. Wil je hem helpen bij het maken van zijn spreekbeurt? Dit kun je doen.

Kies samen een onderwerp

De eerste stap is de onderwerpkeuze. Zorg dat je kind iets kiest wat hij echt leuk vindt en zoek samen naar zo’n onderwerp. Sonja: ‘Misschien komt je kind met onderwerpen die je zelf niet optimaal vindt, zoals tekenfilmfiguren of een spelletje. Toch kun je hem daar het beste in vrijlaten en hem bevestigen in zijn keuze. Check bij hem wat hij al over het onderwerp weet, wat hij in grote lijnen zou willen vertellen en denk daar samen verder over na. Wat vindt hij het állerleukst aan het onderwerp? Hoe kan hij dat laten terugkomen? En kun je bijvoorbeeld al wat logische hoofdstukjes bedenken die zeker moeten terugkomen in de spreekbeurt?’ Lees ook: Hoe help je jouw kind zelf keuzes maken?

Laat hem zijn eigen werkplan maken

Laat je kind een opzetje maken voor de spreekbeurt. Over welke dingen wil hij vertellen? Een lijstje met een stuk of vijf punten is genoeg. Help hem dit op te schrijven als hem dat nog niet lukt. ‘Het zou best kunnen dat dat niet meteen de meest relevante informatie is, maar het is belangrijk dat je kind bedenkt wat híj wil vertellen,’ aldus Sonja. ‘Het is leuker en leerzamer voor hem als hij zelf mag kiezen.’ Bovendien kan een spreekbeurt daar júist leuk en verrassend door worden.

Ga samen op zoek naar informatie

Als je kind zijn ‘werkplan’ af heeft, is het tijd om informatie te gaan zoeken. Dat kan op internet of in de bibliotheek. Dat laatste kost meer tijd, maar is extra leerzaam omdat je kind in een boek echt moet speuren naar informatie. Internet is een prima alternatief. Op www.hetklokhuis.nl vind je uitzendingen over allerlei onderwerpen terug en www.meestersipke.nl is een zoekmachine speciaal voor kinderen.

Bedenk ook samen met je kind welke plaatjes hij nodig heeft voor zijn spreekbeurt. Sonja raadt aan er altijd bij te blijven als je kind op internet naar informatie zoekt: ‘Zeker het zoeken naar plaatjes levert soms heel rare resultaten op en dan is het beter dat je erbij bent en die dus snel kunt wegklikken.’

Advertentie

Het voorbereiden van een spreekbeurt is ook een goed moment om je kind iets te leren over betrouwbare bronnen op internet. Ook al zit hij nog maar in groep 3, je kunt alvast in simpele taal uitleggen dat lang niet alles wat je op internet ziet echt waar is.

Maak een PowerPoint

Het hoeft niet, maar op sommige scholen is het de trend om een PowerPoint-presentatie bij je spreekbeurt te maken. Ja, zelfs in groep 3! ‘Vaak vinden kinderen dat hartstikke leuk en met een beetje hulp pikken ze ook snel op hoe het werkt,’ vertelt Sonja. Zorg dat er niet te veel informatie op de slides komt te staan. Een plaatje met wat kernwoorden is voldoende. Oefen ook samen met de PowerPoint: hoe je kind naar de volgende slide klikt en hoe hij zijn verhaal wil vertellen.

Houd een oefenronde

Geef je kind de tip zijn spreekbeurt niet helemaal uit zijn hoofd te leren, maar zijn verhaal in zijn eigen woorden te vertellen. Gebruikt hij moeilijke woorden in zijn spreekbeurt? Oefen daar dan mee en zoek samen naar de betekenis. Klaar? Houd dan thuis een oefenronde. Laat je kind zijn spreekbeurt bijvoorbeeld voor de spiegel houden of ga met z’n allen op de bank zitten als oefenpubliek. Sommige kinderen vinden het heerlijk om hun verhaal te doen, maar als jouw kind het heel spannend vindt, neemt een oefenronde met vertrouwd publiek de zenuwen al een beetje weg.

Te veel hulp

Bij een eerste spreekbeurt gaat het er vooral om dat het een leuke ervaring is voor je kind. Sonja: ‘Soms gaan ouders zich er te veel mee bemoeien. Dan leggen ze een bepaalde lat neer waar anderen weer overheen moeten. Daar prikken klasgenootjes en leerkrachten zo doorheen, zeker als de rest van de klas het wel zelf doet.’ Om dat te voorkomen is het handig om genoeg tijd te nemen voor de voorbereiding. ‘Als het op het laatste moment moet, krijg je als ouder al gauw de neiging om het snel even zelf te doen. Terwijl het voor je kind juist een goede oefening is om zelf alle stappen te doorlopen. Begin daarom een paar dagen van tevoren, dan trap je niet zo snel in deze valkuil.’

Advertentie

Bang voor eerste spreekbeurt

Vindt je kind het (te) spannend om voor de klas zijn verhaal te moeten vertellen? Probeer er dan samen met hem achter te komen wat hij nodig heeft om het wel te durven. Misschien mag hij de spreekbeurt samen met een klasgenootje doen of kan de juf eerst een stukje vertellen, waarna hij het stokje overneemt. Sonja: ‘Het moet wel leuk blijven. Durft hij écht niet, blijf dan niet pushen. Spreken voor een groep is een belangrijke vaardigheid. Als je daar te veel druk op legt, kan dat juist voor meer problemen zorgen.’ Bespreek in dat geval liever met de leerkracht hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat je kind de angst om een spreekbeurt te houden overwint.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting