Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Oefenen met lezen in de zomervakantie

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die in de vakantie niet doorgaan met lezen vaak terugzakken in leesniveau. Soms wel 1 à 2 AVI-niveaus. Dat wordt ook wel ‘zomerterugval’ genoemd. Daarom is het belangrijk om te blijven lezen in de zomer. Hier tips hoe je dat doet en hoe je het leuk houdt.

Advertentie

Oefenen met lezen in de zomervakantie

In de vakantie oefenen met lezen is goed voor álle kinderen, niet alleen voor kinderen met een leesachterstand. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen die niet lezen tijdens de zomervakantie in niveau gelijk blijven of zelfs achteruit gaan, terwijl kinderen die veel lezen na de vakantie een hoger leesniveau hebben. Zorg dus dat je kind ook in de vakantie blijft lezen.

Leesachterstand

Vooral voor kinderen met een leesachterstand is het extra belangrijk om te blijven oefenen. Wanneer je kind al het hele schooljaar op zijn tenen moet lopen om het niveau bij te benen, zal je je als ouder misschien extra bezwaard voelen. Zo van, mijn kind heeft zijn vakantie dik verdiend. Begrijpelijk. Maar bedenk je dat het voor je kind vervelender is om straks nóg meer leesachterstand te hebben

Hoe oefenen met lezen?

Om ervoor te zorgen dat het leesniveau van je kind tijdens de vakantie op peil blijft, zijn vooral de volgende punten belangrijk:

  • Zorg dat je het AVI-niveau weet waarop je kind leest. Kinderen weten dit vaak zelf al heel goed, maar je kunt het ook navragen bij zijn school.
  • Kies boeken die passen bij de leeftijd, het AVI-niveau en de interesse van jouw kind.
  • Probeer elke dag ongeveer tien minuten hardop te laten lezen, of samen hardop te lezen.
  • Praat samen met je kind over de inhoud van het boek, zo controleer je of je kind het verhaal heeft begrepen.
  • Zorg voor een rustig plekje, zodat je kind optimaal gebruik kan maken van het moment.
  • Houd de sfeer gezellig en wees niet te streng, het blijft tenslotte vakantie!

Hoe houd je oefenen met lezen leuk?

Is jouw kind echt geen fan van boeken lezen? Probeer dan eens één van deze tips:

Advertentie
  • Laat je kind eens lezen op de iPad of een e-reader, als je die hebt. Sommige kinderen vinden dit prettiger en leuker dan lezen in een boek.
  • Probeer voor de afwisseling eens een lees-app uit. Voorbeelden van leuke lees-apps zijn: Letterprins, Kees Komma, Letterlegger en Yoleo.
  • Op de website leesmevoor.nl worden digitale prentenboeken voorgelezen. De tekst staat daarbij ook in beeld. Je kind kan meelezen met de voorleesstem en proberen het tempo bij te houden.
  • Maak er een spelletje van tijdens het autorijden: geef je kind de opdracht om de borden onderweg hardop te lezen. Omdat de auto door blijft rijden móet je kind wel sneller gaan lezen.

Samen spelen en oefenen:

Redactioneel – Offer- Rugzak

Rugzak

Mini Unisex Rugzak
Shop nu