Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Strips lezen slecht voor kinderen?

Sommige kinderen zijn alleen maar geïnteresseerd in strips. Maar zijn stripverhalen wel zo leerzaam? Is strips lezen slecht?

Is strips lezen slecht voor kinderen?

Vroeger werd nog wel eens gedacht dat strips een slechte invloed hadden op het taalgebruik en de woordenschat van kinderen. Inmiddels weten we dat dit niet zo is, en worden strips zelfs gebruikt in het taalonderwijs. Strips lezen is dus juist goed voor je kind.

Advertentie

Hoe leerzaam?

Stripboeken zijn zeker niet minder leerzaam dan gewone boeken. Zo blijkt uit een onderzoek van de Journal Of Child Language dat een kind in een stripboek twee keer zoveel nieuwe woorden leert als in een gemiddeld kinderboek. Het stripboek lijkt zelfs de educatieve waarde van een gemiddeld gesprek met een volwassene voorbij te streven, want een kind leert in een stripboek maar liefst vijf keer zoveel nieuwe woorden. Door strips en leesboeken af te wisselen leren kinderen bovendien dat lezen op veel manieren leuk kan zijn.

Waarom strips lezen?

Het lezen van een strip is een aparte vaardigheid: je leest woorden en bekijkt tegelijk wat de tekenaar in beeld uitdrukt. Nieuwe woorden worden ondersteund door een plaatje en een context, waardoor een kind de betekenis meteen oppikt. Voor kinderen die moeite hebben met lezen is dit extra handig, omdat ze ondersteuning krijgen van het beeld en het verhaal daardoor makkelijker en beter begrijpen. Ook kunnen ze de verhaallijn beter inschatten, omdat een stripboek voor vijftig procent of meer uit plaatjes bestaat. Stripboeken zijn ook ideaal voor beelddenkers, vanwege de korte zinnen en dialogen.

Ook op AVI-niveau

Er zijn tegenwoordig ook veel AVI-stripboeken op de markt, voor kinderen vanaf groep 1. Die worden speciaal geschreven volgens AVI-richtlijnen die ook op school gelden. Je kunt ze bij de meeste bibliotheken lenen. Sowieso een goede tip om je kind op een leuke manier aan het lezen te krijgen en te houden: schrijf hem in bij de bieb. Tot achttien jaar zijn kinderen gratis lid. Zelfs je baby kun je al inschrijven!

Boeken voor schoolkinderen: