Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Slimme tips zodat je kind zelf zijn billen leert af te vegen

Zelf billen afvegen, handen wassen na het plassen: hygiëne is belangrijk. Maar hoe breng je het je kind bij?

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Lastige klus

Als je kind naar school gaat, moet hij zelf zijn billen kunnen afvegen. De juf heeft namelijk (meestal) geen tijd om alle kleuterbillen te doen. Maar zelf je billen afvegen is best een uitdaging voor een kleuter. Hij is misschien bang dat hij het niet goed doet én motorisch is het ook nog lastig. Hij kan er vaak amper bij en dan schiet het papier nog eens alle kanten op. Ook lukt het niet altijd om alles goed weg te vegen. Met als resultaat remsporen of een vieze wc.

Advertentie

Leren billen afvegen

Veel kinderen die nét naar school gaan, vinden het enorm spannend om op school te poepen. Je kind zal de eerste niet zijn die met een poepbroek thuiskomt of juist op school niet wil poepen. Overleg met de juf. Sommige juffen willen namelijk wél de billen van je kind poetsen of even checken of het werkje grondig genoeg is gedaan. Dat kan je kind nét dat steuntje in de rug bieden om gewoon naar de wc te gaan.

Hoe leer je je kind zelf zijn billen te vegen?

 1. Begin vroeg met oefenen. Zodra je kind zindelijk is (meestal is dit met circa 2,5- 3 jaar), leer je hem hoe hij het beste zijn billen kan afvegen.
 2. Leer je kind hoeveel papier hij nodig heeft én hoe je het beste kunt vegen.
 3. Oefen veel, maar leg geen druk op je kind.
 4. Check na iedere veegbeurt zijn billen.
 5. Hou het leuk en deel veel complimenten uit.
 6. Word niet boos, ook niet na een ongelukje, dit werkt averechts.
 7. Geef eventueel een sticker als je kind het goed probeert.
 8. Vergeet niet dat hij goed zijn handen wast na het poepen.
 9. Herhaal, herhaal en herhaal.

Tips bij het billen afvegen:

 • Op de wc zittend je billen afvegen, net als volwassenen doen, is voor kinderen niet altijd de makkelijkste houding (wiebelig). Je kunt je kind ook leren om na het poepen te gaan staan, zijn neus richting z’n knieën te buigen en dan van voor naar achter te vegen.
 • Gaat je kind al naar school en is het vegen een probleem? Geef je kind dan vochtige doekjes mee, dit veegt makkelijker en hij voelt beter waar hij al geweest is. Let er dan wel op dat het biologisch afbreekbare doekjes zijn, want grote kans dat je kind vergeet dat ze in de prullenbak moeten. Tip: Hier vind je plasticvrije babydoekjes die van eucalyptusvezels zijn gemaakt
 • Tóch een ongelukje? Zorg dat je een tasje met reservekleding aan de kapstok van je kind hangt en laat hem ongelukjes melden bij de juf. Het stinkt namelijk niet alleen, het leidt ook tot pijnlijk, rode billen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Centrum Jeugd en Gezin

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijfster, moeder van zes kinderen en expert op het gebied van het zindelijk maken van kinderen.

Zij geeft trainingen aan pedagogisch medewerkers over zindelijkheid en organiseert samen met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ouderavonden voor ouders die hun kinderen willen helpen zindelijk te worden.

Voor ouders die advies of hulp nodig hebben is Debby beschikbaar voor consulten, die ook mogelijk zijn per FaceTime of Whatsapp video. De consulten leiden vrijwel altijd tot het gewenste resultaat.

Borstvoeding
Naast het werk rondom zindelijk worden geeft Debby voorbereidingscursussen over borstvoeding voor zwangeren. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je contact opnemen met Debby voor advies.

Debby is auteur van de volgende boeken:

 1. Zindelijk maken is kinderspel (2012, Forte Uitgevers): In dit boek staat hoe ouders en professionals kinderen op een liefdevolle manier kunnen helpen bij het zindelijk worden. Als je wilt kunnen kinderen ook op jonge leeftijd, rond 1,5 jaar uit de luiers zijn.
 2. Borstvoeding doe je zo! (2016, Forte Uitgevers): In dit boek begeleidt ze moeders rondom alle aspecten van borstvoeding. Hoe leg je een kind goed aan, zorg je voldoende melk en kun je de borstvoeding combineren met een baan buitenshuis.
 3. Op dit moment werkt zij aan haar derde boek met als onderwerp: hoe help je je kind op een liefdevolle manier met school. Een boek voor elke ouder die onderwijs belangrijk vindt en 15 minuten per dag tijd heeft voor zijn kind.
Podcasts: Video’s: Social media en websites: Publicaties:

Commercieel – Hema – Offer – Kinderjassen

Kinderjassen

Gevoerde roze kinderjas met capuchon
Shop nu