Buitenspelen is belangrijk

Buitenspelen is belangrijk

Als je kind een jaar of 6 is, wil hij buiten spelen in de buurt. Hoe bereid je je kind en jezelf goed voor op de grote, wijde wereld?

Buitenspelen is belangrijk

Buitenspelen is een prima remedie tegen (dreigend) overgewicht, werkt stressverlagend, verhoogt je concentratie en maakt je sociaal sterker. Wist je dat..

  • kinderen die in een groene omgeving wonen minder vaak bij de huisarts komen dan kinderen uit een minder groene omgeving?
  • tv en computer kinderen ervan weerhouden om vaak buiten te zijn?
  • ouders steeds minder vaak met hun kinderen de natuur in gaan?
  • verstedelijking er ook voor zorgt dat kinderen niet of nauwelijks in contact komen met de natuur?
  • kinderen van nu de helft minder in de natuur spelen dan twintig jaar geleden?
  • kinderen beter eten en slapen als ze regelmatig buitenspelen?
  • het speelgedrag van kinderen in de natuur gevarieerder en creatiever is dan binnen?
  • buitenspelen voor een sterk gebit en sterke botten zorgt? Dit komt door de vitamine D die je kind aanmaakt onder invloed van zonlicht.

 

Brrr.. het is koud!

Laat je niet weerhouden door een beetje slecht weer. Jij bent waarschijnlijk de enige die daar last van heeft, want kinderen vinden een beetje guur weer helemaal niet erg. Voor jou is dit de uitgelezen kans om je kind kennis te laten maken met de geur van regen.

Stamp samen door plassen en laat je kind de regen op zijn gezicht voelen. Als het onweert, luister dan samen bij de deur of het raam en tel de seconden tussen bliksem en donder. Maak bij sneeuw een wandeling en vang de sneeuwvlokjes op jullie tong. 8 leuke dingen om te doen als het regent. 

Is het écht te vies voor een uurtje buitenspelen? Haal de natuur dan naar binnen. Verhalen over dieren en planten kunnen een grote rol spelen bij het ontwikkelen van een band met de natuur. Lees je kind voor of geef hem of haar zelf (voel-)boekjes over harige rupsjes en stekelige egels.

Liever op de iPad dan buitenspelen in het bos

Nickelodeon, babytablets, iPads, Z@ppelin, internet.. Met zoveel aantrekkelijke media binnenshuis is het niet raar dat kinderen niet graag buitenspelen. Misschien loopt je kind al gamend of tv-kijkend niet direct warm voor een stevige boswandeling of een dagje strand, maar dat wil niet zeggen dat je ze hier niet toe kan verleiden. Het wordt al een stuk leuker als je er een spel van maakt: probeer zoveel mogelijk verschillende blaadjes te vinden, tel alle kleuren die je ziet in het bos, of begin een verzameling van bijzondere stenen of schelpen. Je kunt ook foto’s maken van bloemen of planten die je kind mooi vindt en ze samen inplakken in een album.

Veilig buitenspelen

De motoriek van peuters en kleuters is nog volop in ontwikkeling, bovendien hebben kinderen van die leeftijd weinig besef van gevaar. Je toezicht en begeleiding zijn dan ook erg belangrijk. Wijs je kind op risico’s, maar maak hem of haar niet onnodig bang en verbied niet te veel. Binnen een vertrouwde, afgebakende omgeving kan je kind goed zelfstandig spelen. Favoriet bij jonge kinderen: water, zand, takjes en stenen, waarmee ze bijvoorbeeld een dam kunnen bouwen en natuurlijk stoepkrijt! Zo maak je je tuin/balkon kindvriendelijk en veilig. 

Bouw het buitenspelen langzaam op

Kies een veilige plek uit waar je kind met zijn vriendje buiten kan spelen. Blijf erbij, maar loop af en toe even weg, zodat hij maximaal vijf minuten alleen is. Zo kun je testen of je kind (en het vriendje) op de afgesproken plek blijft. Gaat dat goed, dan kun je de tijd langzaam een beetje oprekken naar tien minuten of een kwartier. Natuurlijk is dit afhankelijk van je woonomgeving. Woon je in een grote stad, in een straat met veel verkeer, dan is dit lastiger en zul je je kind waarschijnlijk pas alleen laten spelen als hij wat ouder is. Volg daarin je eigen gevoel. Lees ook: Zo hou je je kinderen veilig in het verkeer.

Maak concrete afspraken

Wijs duidelijke punten in je wijk aan als grens. Paaltjes, ‘het huis met de kikker’ of het einde van de stoep. Hoe concreter, hoe beter. Vertel ook dat hij nooit met iemand mag meegaan, dat hij eerst aan mama of papa vraagt of hij een snoepje mag aannemen, dat hij niet in zijn eentje buiten mag spelen en het even moet melden als hij bij een vriendje thuis gaat spelen.

Help hem met zijn tijdsbesef

Kan je kind nog niet klokkijken of vergeet hij zijn horloge vaak? Help hem dan door bijvoorbeeld af te spreken dat hij thuiskomt als de lantaarnpalen aan gaan. Een kookwekker in zijn zak is ook een goede oplossing als je niet wilt dat ‘ie al te lang weg is. Maar houd er rekening mee dat je je kind meestal zelf even moet halen.

Kijk om het hoekje

Twijfel je of word je opeens onrustig, dan neem je natuurlijk (ongezien) een kijkje om te controleren of je kind op de afgesproken plek is. Het is een goede graadmeter voor jezelf om gecontroleerd los te laten en te kijken hoeveel vrijheid je kind aankan – want daar kun je ook te voorzichtig in zijn.

Prijs je kind als hij zich aan de afspraken houdt

Zeg bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat je op de afgesproken tijd thuis bent.’ Of: ‘Wat goed dat je naar huis bent gekomen toen je vriendjes ook naar huis gingen.’ Heeft hij zich niet aan de afspraak gehouden, laat hem dan meteen de gevolgen merken. Dat kan door hem een middag in de achtertuin te laten spelen, of door zelf weer mee te gaan naar de speeltuin: dat is voor veel kinderen niet echt stoer.

Blijf trouw aan je regels

Als het vriendje van vijf huizen verderop meer mag dan jouw kind, is het goed om je af te vragen of je niet te voorzichtig bent. Als jij vindt dat dat niet zo is, laat je dan ook niet verleiden tot het oprekken van je regels. Vertel je kind dat jullie je eigen regels hebben, en dat de papa en mama van zijn vriendje weer andere regels hebben.

Vertrouw niet te veel op zijn mobieltje

Vraag je kind om toch even thuis te komen na schooltijd, ook al heeft hij een mobiele telefoon. Veel kinderen van 8 en 9 jaar kunnen nog niet echt verantwoording dragen voor het ding. Hij wordt vergeten, niet opgeladen of hij zit nog in de jas die ze net hebben uitgetrokken tijdens het voetballen. Jij kunt je dan suf bellen en je zorgen maken, terwijl je kind heerlijk aan het spelen is. Als je kind eerst naar huis komt, kun je overleggen, zodat je meer grip op de situatie houdt. En je voorkomt dat je kind lang van huis is.

Neem scenario’s door

Vertel je kind wat hij kan doen als hij wordt geplaagd (naar huis komen of hulp inroepen van een andere moeder) of als hij valt (laat het vriendje naar jou komen). Als hij wat verder weg speelt, dan woont er misschien wel een vriendje in de buurt waar hij kan aanbellen. Sowieso is het altijd handig om hem jouw mobiele nummer uit z’n hoofd te laten leren of mee te geven. Het geeft hem een veiliger gevoel en jou meer rust.

M.m.v. psycholoog Tamar de Vos – van der Hoeven.