Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een hobby zoeken voor je kind

Wordt het gitaarles, volleybal, een knutselclub of schaken? Een hobby zoeken is best lastig als er zoveel te kiezen valt. Hoe help je je kind hierbij en welke praktische zaken zijn handig om mee te wegen?

Advertentie

Wanneer is iets eigenlijk een hobby?

Van sporten als voetbal of hockey tot ballet of muziek tot tekenen of andere creatieve activiteiten: een hobby is simpelweg een bezigheid die je met plezier uitoefent en waar je misschien ook wel beter in wilt worden. Scoor je uiteindelijk een doelpunt, kun je dat ene liedje spelen op de piano of na lang oefenen een vlinder tekenen, dan geeft dat een kick. Het uitvoeren van een hobby ontspant ook. Misschien komt er af en toe wat frustratie bij kijken als iets niet lukt, maar dat is helemaal niet slecht. Sterker nog: zo ontdekt je kind dat niet alles altijd in één keer goed gaat. En dus is de big smile extra groot als het na veel oefenen wél lukt.

Behalve leuk en ontspannend is een hobby zoeken dus ook goed voor de ontwikkeling. Je kind leert ervan om geduldig te zijn en om te gaan met teleurstellingen.

Belangrijk: kijk goed naar je kind

Sommige kinderen weten het ene moment zeker dat ze een muziekinstrument willen leren spelen, om een week later per se op tennis te willen. Zeg je snel toe, dan is de kans groot dat je kind het na een paar keer voor gezien houdt. Goed naar je kind kijken en ontdekken waar zijn interesses liggen kan daarom verschil maken. Wat past bij zijn karakter, wat doet hij graag, wat kan hij goed? Houdt hij van verkleden en heeft hij veel fantasie, dan is er misschien een theaterclub in de buurt. Barst hij van de energie, denk dan eens aan bijvoorbeeld atletiek.

Sommige ouders hebben de neiging om hun kind in een bepaalde richting te pushen, omdat ze vroeger zelf zoveel plezier beleefden aan een bepaalde sport. Of omdat de hele familie op voetbal zit. Voor kinderen is het belangrijk om zelf te ontdekken wat zij leuk vinden en waar zij goed in zijn. Je kunt je kind daarin begeleiden, vooral als hij jong is of moeite heeft met kiezen, maar dring niets op. Door goed te kijken naar zijn talenten en interesses kun je hem helpen een hobby te kiezen. Eén waar hij plezier aan beleeft, waar hij van leert en gemotiveerd van wordt. Of dit nou tekenen, balletles, yoga, schaken of scouting is, dat maakt helemaal niet uit.

Hobby zoeken = uitproberen

Kinderen kunnen zich al een hele voorstelling hebben gemaakt van een sport of andere hobby, terwijl de lessen in werkelijkheid heel anders gaan. Misschien denkt je kind dat hij bij karate direct allerlei spannende vechtmoves leert. Of heeft hij geen idee dat je de eerste tijd écht geen mooi geluid uit een viool krijgt. Laat hem er daarom eerst eens aan ‘snuffelen’. Bezoek open dagen van sport- of dansverenigingen, muziekscholen of toneelclubs en vraag een gratis proefles aan. Is er een vriendje dat al op een club zit waar je kind op wil, dan mag hij vast een keer komen kijken.

Een hobby zoeken: praktische zaken

Een hobby is leuk, maar kan allerlei praktisch geregel met zich meebrengen (zie hieronder). Zoek dit goed uit en neem het mee in je overweging. Het zou zonde zijn als je iets toezegt waarvoor je je in allerlei bochten moet wringen of wat helemaal niet haalbaar blijkt.

Maandagavond bardienst?

Bijvoorbeeld omdat je er simpelweg niet de tijd voor hebt. Veel hobby’s slurpen tijd: brengen, halen en regelmatig gaan kijken, want je kind af en toe aanmoedigen is wel zo leuk. Maar soms moet er nog meer: een bardienst draaien, helpen met schoonmaken in de club of met de belijning van de velden. Steeds meer clubs verlangen betrokkenheid van ouders. Wees je hiervan bewust en kijk of je hier tijd voor hebt of kunt maken.

Wat kost een hobby?

De ene hobby is duurder dan de andere, maar gratis zijn ze vaak niet. Zo ben je voor voetbal niet alleen contributiegeld kwijt, maar moet je ook voetbalschoenen en scheenbeschermers aanschaffen. Gaat je kind op paardrijles, dan moeten er een rijbroek, rijlaarzen en een veiligheidscap komen. Vooral als je meer kinderen hebt kunnen de kosten hoog oplopen. Voor gezinnen met weinig geld is er gelukkig het Jeugdsportfonds. Dit fonds betaalt het lidmaatschap van een sportvereniging en sportspullen, zodat elk kind de kans krijgt om te sporten.

Een volgeplande week

Volleybal, karate, streetdance en ook nog naar zwemles. En dat allemaal na schooltijd. Bij sommige kinderen zit de week volgepland en is er weinig tot geen ruimte voor spontane afspraakjes of een middag bankhangen. Bedenk daarom goed of je meerdere hobby’s met je kind uitkiest of het voorlopig laat bij één. Bij veel sporten train je één keer per week en is er in het weekend een wedstrijd. Hoeveel activiteiten je kind per week aankan, hangt onder meer af van zijn leeftijd en karakter. Kijk hier goed naar en bedenk wat het beste is voor je kind. Een hobby hoort leuk te zijn en geen verplichting.