Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
waarom-hobbys-goed-zijn

10x waarom hobby’s goed zijn voor je kind

Het is hartstikke goed voor je kind om een hobby te hebben. Niet alleen om lekker ontspannen bezig te zijn, maar ook voor de ontwikkeling. Zo leert hij omgaan met teleurstelling en doorzetten als iets niet direct lukt. En zo zijn er nog acht pluspunten.

Advertentie

Als kinderen bezig zijn met iets waar hun interesse ligt en waar ze goed in zijn, leren ze allerlei vaardigheden. Natuurlijk de skills die bij de hobby horen, maar ook belangrijke basisvaardigheden waar je de rest van je leven iets aan hebt. Hier komen ze.

Een hobby…

 1. Leert je kind geduldig te zijn

  Als je interesse bij muziek ligt, betekent dat niet dat je direct piano kunt spelen. Maar de interesse zorgt er wel voor dat je het sneller leert, omdat je vanuit jezelf gemotiveerd bent. Toch kost het tijd om noten te leren lezen en een liedje te leren spelen. Dan blijf je oefenen, omdat je het zo graag wilt, en daar is geduld voor nodig.

 2. Leert je kind omgaan met teleurstellingen

  Een wedstrijd verliezen of een tekening die mislukt: niet alles gaat altijd goed. En dat is heel gezond, want fouten maken is menselijk en daar leer je van. Teleurstellingen horen bij het leven en daarom kun je maar beter leren ermee om te gaan. Laat je kind dit zelf ondervinden en vertel hem dat je niet altijd de beste hoeft te zijn om het leuk te hebben. Kijken naar wat er wél goed ging en hoe het een volgende keer beter kan: ook dat hoort bij sport en spel. Van tegenslagen overwinnen word je mentaal sterk.

 3. Stimuleert je kind tot creatief denken

  Van hobby’s als tekenen en knutselen kan je kind leren origineel te zijn en out of the box te denken. Dat helpt hem ook op andere gebieden creatieve oplossingen te bedenken. Als kinderen hun creativiteit mogen ontwikkelen leren ze voor zichzelf te denken, initiatief te nemen en te luisteren naar hun nieuwsgierigheid. Doe niet te veel voor, zit er niet bovenop, maar laat je kind vooral zijn gang gaan met zijn fantasie.

  Advertentie
 4. Maakt je kind zelfverzekerder

  Een hobby kan ervoor zorgen dat je kind meer vertrouwen in zichzelf krijgt. Als je een doelpunt scoort of dat populaire liedje op de gitaar kunt spelen, voel je je echt even een held. Zie je wel dat je het kunt! Van nieuwe dingen leren en merken dat je ergens goed in bent krijg je een echte boost.

 5. Leert je kind initiatief te tonen en een besluit te nemen

  Nieuwe dingen leren betekent ook: uitproberen en kijken wat je moet doen om je doel te bereiken. Bij veel hobby’s worden kinderen gestimuleerd om hier zelf initiatief en besluiten in te nemen. Blijkt dit toch niet het gewenste resultaat te geven? Hup, nieuwe poging! En dan maar kijken hoe het op een andere manier lukt.

 6. Maakt je kind sociaalvaardig

  Niets zo goed voor de sociale ontwikkeling als een teamsport, wordt wel gezegd. Je kind leert ervan samenwerken, loyaal te zijn, elkaar te helpen, successen en tegenslagen te delen, wat teamgevoel is. Maar ook een individuele sport is goed voor de sociale vaardigheden, omdat je via je sport andere kinderen met dezelfde interesses ontmoet.

 7. Leert je kind door te zetten

  Een paard tekenen, de perfecte afsprong maken bij turnen, die ene breakdance-move… Als je ergens goed in wilt worden, moet je er iets voor doen. Oefenen, oefenen, oefenen. En als het niet lukt even mopperen en weer doorgaan. Als een hobby echt bij je kind past, maakt hem dat gemotiveerd om door te zetten tot hij zijn doel heeft bereikt.

  Advertentie
 8. Vergroot zijn zelfkennis

  Door een hobby ontdekt een kind waar hij goed in is en wat hij écht leuk vindt. Soms blijkt dat iets heel anders te zijn dan hij (of jij) dacht. Ook leert hij meer over zijn karakter en eigenschappen: is hij fanatiek, bescheiden, een echte leider of meer een afmaker, een teamspeler of juist een zelfstandig type? Zo ontwikkelt hij al vroeg zelfkennis en wordt hij zich bewust van zijn voorkeuren.

 9. Maakt je kind slimmer

  Veel hobby’s zijn ook belangrijk voor de ontwikkeling van de intelligentie. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat muziek maken het IQ verhoogt. Je kunt je kind op pianoles zetten, maar thuis samen muziek maken kan natuurlijk ook. Verzin eens samen een liedje, met tekst en melodie. Reken maar dat jullie daar blij van worden (en slim!). Maar er zijn meer hobby’s waarmee je je brein traint, denk bijvoorbeeld aan schaken.

 10. Maakt je kind vrolijk en ontspannen

  Van een leuke hobby word je simpelweg gelukkig. Dat geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Als je lekker bezig bent met iets waar je van geniet, vergeet je alles om je heen en kun je je helemaal uitleven en ontspannen. En dat werkt vaak nog lang door. Wie heeft dat nu niet nodig?

Meer weten? Zo vind je een geschikte hobby die bij jouw kind past.

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod