Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

16x originele coronaproof dingen om te doen in de kerstvakantie

Met de huidige coronamaatregelen zal het best een uitdaging zijn om je kinderen te vermaken deze kerstvakantie. Aangezien je ze niet 24/7 in de Netflix-trein wilt laten instappen: 16 originele activiteiten om van de kerstvakantie toch een feestje te maken.

 1. Kerstboompizza’s bakken

  Niet alleen heel leuk om samen met je kinderen te doen, maar ook nog eens hartstikke lekker! Gebruik kant-en-klaar pizzadeeg en snijd dit in de vorm van een kerstboom. Smeer er tomatensaus op en versier de pizzaboom met ingrediënten die jullie lekker vinden. Zo kun je snoeptomaatjes, mozzarellabolletjes of plakjes salami gebruiken als kerstballen en van reepjes paprika maak je slingers. Schuif de pizza in de oven en smullen maar! Lees hier nog wat tips over veilig koken met kinderen.

 2. Maak een kerststukje

  Zo’n kerststukje is misschien wat oubollig, maar je kinderen zijn er weer een uurtje zoet mee en het brengt jullie direct in kerstsferen. Ga naar de bloemist en haal al je benodigdheden in huis. Leg een zeil over de eettafel en laat je kinderen helemaal losgaan. Ook kun je op Pinterest nog heel veel andere DIY-kerstknutsels en -stukjes vinden die je met je kinderen kunt maken.

 3. Schminken

  De kerstman, een kerstelf of misschien wel de Grinch: haal een doos schmink in huis en tover je kind om tot een bekend kerstfiguur. Uiteraard mag je kind jou en je partner ook schminken. Zorg wel dat je de rest van de dag de deur niet uit hoeft…

 4. Verkoop oude spullen voor het goede doel

  Met Kerstmis is het belangrijk om ook aan andere te denken, toch? Zoek met je kinderen hun oude speelgoed uit en kijk wat er weg kan. Leg ze uit dat er veel kinderen zijn die het met een stuk minder speelgoed moeten doen en ze dus best wat weg kunnen geven. Verkoop het op Marktplaats en schenk de opbrengst aan een goed doel of breng de spullen met je kinderen naar een asielzoekerscentrum of het Leger des Heils.

 5. Kerstkaarten maken en versturen

  Scoor ergens goedkoop wat glitters, frutsels, stickers en stiften en laat je kinderen hun eigen kerstkaarten maken. Ze mogen deze kaarten dan versturen naar vriendjes uit hun klas of laat ze ze uitdelen aan eenzame ouderen in het bejaardentehuis. Zij blij, jij blij, ouderen blij.

 6. Say cheese!

  Kleed je kinderen – en het liefst jezelf en je partner – mooi aan en houd een heuse fotoshoot in huis. Je kunt er een shoot in kerstthema van maken, maar dit hoeft natuurlijk niet. Maak gekke foto’s op de wc, gezellig in de woonkamer en op momenten dat je kinderen het niet doorhebben. Je hebt een leuke dag met elkaar én houdt er ook nog eens mooie herinneringen aan over in de vorm van foto’s. (En als er een fatsoenlijk exemplaar tussen zit, heb je misschien ook nog iets voor aan de muur)

 7. Organiseer een kerstdisco

  Wacht tot het buiten wat donkerder wordt en zet alle kerstlampjes die in huis hangen aan. Kleed je kinderen in hun mooiste outfits, maak een Spotify-kerst-disco-playlist aan en zet wat hapjes en drankjes klaar – en vergeet voor jezelf die fles wijn niet. Iedereen klaar voor de kerstdisco? Gooi die (vastgeroeste) heupen los en dansen maarrrr!

 8. Maak een winter-wonderland-kijkdoos

  Weet je nog dat je vroeger regelmatig een kijkdoos mocht knutselen op school? Dit kun je natuurlijk ook met je kinderen doen. Haal wat watten in huis, karton, stiften, scharen, lijm, plakband, glitters en meer wat je kunt gebruiken om een echt winter wonderland te maken. Knip een deurtje in de kijkdoos en laat je kind vol trots aan iedereen z’n winterlandschap zien! Oh enne, nog veel wc-rollen liggen? Ook hier kunnen je kinderen meer mee dan je denkt.

 9. Ga (kerst)picknicken in de woonkamer

  Niets zo leuk voor kinderen als picknicken. Maar waarom alleen in de zomer? Picknicken kan ook prima in huis. Ga voor een speciale kerstpicknick. Bak samen met je kinderen kerstkoekjes, haal een lekkere kerststol in huis, maak warme chocolademelk en ga met z’n allen op een kleed in de woonkamer zitten. Heerlijk simpel, maar je kinderen zullen het fantastisch vinden.

 10. Bouw een kasteel in de woonkamer

  Verzamel oude dozen en kussens en laat je kinderen een fort of kasteel in de woonkamer bouwen. Niet genoeg dozen in huis? Bij de supermarkt kun je vaak gratis kartonnen dozen ophalen. Laat je kinderen er met stiften ramen en deuren op tekenen.

 11. Organiseer een speurtocht

  Het is even wat werk, maar je kunt voor je kinderen een leuke speurtocht organiseren in het bos, in het park of ‘gewoon’ in de straat. Verzin opdrachten zoals: ‘Zoek een spin en tel zijn poten.’ Of: ‘Zoek zoveel mogelijk slakkenhuizen.’ En als je het park of bos in gaat, kun je opdrachten geven als wie er in vijf minuten te meeste bladeren of steentjes vindt. Hier vind je tips hoe je het opzetten van een speurtocht het beste kunt aanpakken.

 12. Kerstbomen ruimen bij de buren

  Zijn je kinderen al wat ouder? Dan kunnen ze de het weekend na oud&nieuw langs de deuren van de buren om hun kerstbomen op te halen. Deze kunnen ze wegbrengen naar een inlever- of afvalpunt, gratis of tegen een kleine vergoeding. Zo maken ze zich nuttig, leren ze eventueel hoe ze zelf geld kunnen verdienen en doen ze alle buren ook nog eens een groot plezier.

  Lees ook: Dit zegt jullie kerstboom over jou als moeder

 13. Uitwaaien op het strand

  Ook lekker in de wintermaanden: uitwaaien op het strand. Zorg wel voor winddichte jassen, regenlaarzen, schone kleren. Check ook van tevoren of er een fijne strandtent in de buurt is waar jullie warme chocolademelk kunnen drinken om weer op te warmen.

 14. Dennenappels zoeken in het bos

  In deze tijd van het jaar ligt het hele bos vol dennenappels en kastanjes. Met dennenappels kun je ook nog eens mooie kerststukjes maken. Ga op dennenappelsafari met je kinderen en zorg dat je met een zak vol thuiskomt. Maak ze schoon en laat je kinderen ze beschilderen, spuit er glitter op en verwerk ze in een mooi kerststukje.

 15. Kersttekening met stoepkrijt

  Vraag je kinderen of ze een mooie kersttekening willen maken op de stoep met stoepkrijt om jullie stoep wat in kerstsferen te brengen. Deze taak nemen ze natuurlijk uiterst serieus! Laat ze bijvoorbeeld een mooie kerstboom tekenen met lampjes en slingers of een levensgrote kerstman in een arrenslee.

 16. Buurhonden uitlaten

  Zijn je kinderen gek op dieren? Laat ze dan aan buren vragen of ze hun hond mogen uitlaten. Zo doen ze iets vriendelijks voor hun buren, vermaken ze zich én leren ze (nog beter) omgaan met dieren. Als ze nu maar niet bij thuiskomst gaan jengelen dat ze een puppy willen…

Ook leuk:
Kerstontbijt met kinderen: ontbijtwolkjes
11x kindvriendelijke recepten voor het kerstdiner
15x makkelijke én gezonde recepten om samen met je kind te maken

Beeld: Pexels