Kind groente laten eten

Kind groente laten eten

Hoe krijg ik mijn kind zover om (meer) groente te eten? Het is een vraag waar veel ouders mee worstelen. Daarom delen we hier onze gouden tips om je kind groente te laten eten.

Een kind (meer) groente laten eten, hoe doe je dat?

Heel veel ouders worstelen hiermee. Alle tips zoals groente verstoppen of pureren hebben ze vaak al geprobeerd, maar daar trappen kinderen niet altijd in. Hoe krijg je ze dan toch zover (meer) groente en fruit te eten?

Kinderdiëtist Stefan Kleintjes: ‘Het is niet erg als je kind óf geen groente óf geen fruit eet, het één vangt het ander wel op. Eet je kind allebei niet, dan kun je eventueel een voedingssupplement geven voor je eigen geruststelling. Zorg voor een gevarieerd aanbod. Kijk ook verder dan het traditionele. Er zijn zeker vijftig verschillende soorten fruit. Ga met je kind naar de exotische supermarkt, de markt of de boerderij en kijk wat er nog meer is. Laat je kind op een ongedwongen manier kennismaken met fruit of groente.

Je kunt het ook proberen door het in een andere vorm aan te bieden, als sap of als boterhambeleg. In de ecologische winkel vind je fruit- en groentesmeersels voor op brood.’

Laat ze aan hun helden denken

Kinderen zijn sneller geneigd om een gezonde keuze te maken als ze weten dat hun held ook altijd gezond eet. Dit blijkt uit een experiment dat wetenschappers tijdens een zomerkamp uitvoerden. Kinderen tussen de zes en twaalf jaar konden kiezen tussen patat of plakjes appel. In de eerste twee weken koos slechts 9,1% van de kinderen voor fruit. In de derde en vierde week kregen de kinderen vlak voor hun keuze foto’s te zien van superhelden. De kinderen kregen de vraag: ‘Zou deze held appel of frietjes bestellen?’ De gedachte was dat kinderen die in de veronderstelling waren dat hun helden gezond aten, zelf ook gezonder zouden gaan eten. Dit bleek te kloppen: na het zien van de foto’s koos maar liefst 45,5% van de kinderen voor een appel.

Snijd fruit in stukjes

Vaak wordt gedacht dat kinderen liever een snoepje willen dan fruit omdat ze snoep lekkerder vinden smaken, maar onderzoek laat zien dat dat niet altijd de reden is. Aan de leerlingen van acht basisscholen werd gevraagd waarom ze geen fruit aten in de kantine. De kinderen bleken hier twee redenen voor te hebben. De onderbouwleerlingen – die vaak hun melktanden aan het wisselen zijn – vonden het fruit niet makkelijk om te eten en de oudere kinderen vonden het er niet cool uitzien om hun tanden in zo’n grote appel te zetten. Na deze uitkomst kregen de scholen een apparaatje waarmee ze appels in gelijke stukjes konden verdelen. Het resultaat: het aantal verkochte appels steeg tot wel 71%.

Geef die groente een hippe naam!

Een simpele truc met een bewezen effect: verander de naam van groenten en kinderen lusten ze ineens wél. Voor een experiment werden in de kantines van twee basisscholen een maand lang groenten geserveerd onder de normale naam. De maand daarna gaven de onderzoekers op één van de scholen hippe namen aan de groenten. Broccoli werd bijvoorbeeld ‘Power Punch Broccoli’ en wortels ‘X-ray Vision Carrots’. Het resultaat loog er niet om: op de school met de hippe namen werd 99% meer groente gegeten.

Wees creatiever op het bord

Uit het onderzoek van de Amerikaanse Cornell University blijkt dat kinderen hun eten het liefst op het onderste deel van hun bord zien en bij voorkeur neergelegd in een leuke vorm of patroon. Ook geven kinderen de voorkeur aan veel (zes of zeven) verschillende kleuren op hun bord.

Plak er eens een sticker op

Wil je graag dat je kind sneller zijn bord leeg eet? Plak dan eens een sticker op zijn bord. Voor een experiment kregen kinderen tussen de acht en elf jaar de keuze uit een koekje en een appel. Onderzoekers probeerden de keuze van de kinderen te beïnvloeden door op sommige appels en koekjes een sticker te plakken. Wat bleek? Kinderen kozen twee keer zo vaak voor een appel als er een bekend figuur (zoals Elmo) op was geplakt.

BRON: Scientias