Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Eetgedrag kind

Steven Pont: ‘Heb wat meer vertrouwen in het eetgedrag van je kind’

Als de klok zes uur slaat, start voor menig gezin hét strijdmoment van de dag: het avondeten. Maar hoe erg is het eigenlijk als je kind een keer z’n bord niet leegeet?

In samenwerking met expert

Steven Pont

Opvoedcoach

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedplatform nul18.nl. Hij geeft een kijkje in de psyche van het kind.

Advertentie

Wanhopige ouders

Als je je ouders wanhopig wilt maken, dan heb je daar als kind een aantal mogelijkheden voor. De eerste is natuurlijk door gewoon niet te doen wat ze willen. Maar dat hebben ouders vaak wel ingecalculeerd. Ze zijn zelf ook kind geweest en weten dat kinderen hun ouders echt niet overal in volgen.

Maar als je wilt dat ze zich zorgen om je maken, dan zijn er vier middelen die je daarvoor kunt inzetten: eten, poepen, huilen en slapen. Als het op een van deze vier vlakken niet goed loopt, dan weten ouders het vaak even niet meer.

Macht aan tafel

Vooral van eten wordt vaak een enorm thema gemaakt. Ik vrees dat dat vooral iets over onze maatschappij zegt, want in grote delen van de wereld halen kinderen het niet in hun hoofd een lastige eter te zijn. Eten gaat niet alleen maar over eten, eten gaat soms ook over macht. Juist omdat ouders zo aanslaan als hun kind niet goed eet, voelen kinderen dat ze juist daarmee de mogelijkheid hebben om macht uit te oefenen. Ze kunnen via hun bord een beetje macht terugpakken.

Ouders slaan vooral zo aan op eten omdat heel oude structuren in onze hersenen in diepe paniek raken als onze kinderen niet eten. Want vroeger kon elke dag de laatste zijn dat er eten was. Het kon morgen weleens niet lukken om een mammoet te vellen. Dus wat hebben geleerd? Als er eten is, dan móéten we eten. Onze hersenen zijn daarin dus een beetje dom. Die paniek is helemaal niet meer nodig, want ook morgen liggen er nog boterhammen in de broodtrommel.

Advertentie

Lees ook: Waarom je kind zijn bord niet hoeft leeg te eten

Gedoe eromheen

We hoeven onze kinderen dus niet te dwingen hun bord leeg te eten. Dat zouden we zelf ook niet willen als iemand anders voor ons heeft opgeschept. Stel, je eet in een restaurant en laat de laatste pizzapunt liggen. Maar dan komt er een ober die zegt dat hij pas afruimt als je die laatste punt ook opeet. Ik denk niet dat je er snel nog een keer gaat eten. En ook niet dat je die laatste pizzapunt opeet.

Er is onderzoek gedaan naar eetgedrag van kinderen, en wat bleek? Als ze de ene maaltijd wat minder eten, dan eten ze de volgende wat meer. We kunnen dus best wat meer vertrouwen hebben in het eetgedrag van onze kinderen.

Nutritional dwarfing, waarmee wordt bedoeld dat je in je groei achterblijft omdat je niet voldoende eet, komt hier nauwelijks voor. Kinderen worden vooral lastige eters door allerlei gedoe eromheen. Omdat hun ouders zelf lastige eters zijn. Of omdat ze tussendoor te veel te eten krijgen. Of omdat er vanuit die oude paniekhersenen dus zo’n druk op wordt gelegd.

Lees ook: Wat te doen als je peuter niet wil eten

Even wennen

Begrijp me niet verkeerd, ook eten moet je leren en nieuwe smaken zijn even wennen. Dat is nu eenmaal zo. Ik was ooit in Turkije, waar ik van mijn toenmalige schoonouders gevulde schapendarm op mijn bord kreeg. Ik werd weer een klein jongetje dat heel voorzichtig proefde en moest wennen aan de smaak (en natuurlijk aan het idee dat ik schapendarm aan het eten was).

Advertentie

We moeten dingen dus herhaaldelijk aanbieden, zodat kinderen aan smaken kunnen wennen. Dan kunnen we dat bijvoorbeeld eerst mengen met andere smaken, in een kleine hoeveelheid opscheppen of er een spelletje van maken. Maar zodra er macht wordt ervaren, komt er verzet. Kortom: we kunnen eten het beste zien als een onderdeel van de maaltijd. De rest van de maaltijd gaat op aan praten en grapjes maken.

Tekst: Steven Pont, Beeld: Getty Images

Steven Pont

Opvoedcoach

Steven Pont is oud-onderwijzer, ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut, mediator en auteur van verschillende boeken over en voor kinderen. Hij geeft op verschillende gebieden lezingen, trainingen en workshops, waarbij de relatie tussen de aard van het individu en de invloed van de omgeving (het systeem) steeds centraal staat.

Podcast:
Nul 18 Bennis en Pontcast

Redactioneel – offer – Buggy’s

Op zoek naar Buggy's

Bekijk nu