Lekkere tussendoortjes voor na schooltijd

Lekkere tussendoortjes voor na schooltijd

Komt je kind thuis uit school, dan is hij wel toe aan een tussendoortje. Niet te veel, want over een paar uur gaan jullie aan tafel. Daarom hier 6 lekkere en gezonde tussendoortjes voor na schooltijd.

1. Snoepgroente

snoepgroente
voor 2 personen

  • 6 cherrytomaatjes
  • 3 el Griekse yoghurt
  • een paar kleine bospeentjes
  • ½ paprika (kleur naar keuze)
  • ¼ komkommer

Zo maak je het:

Snijd de tomaatjes doormidden, doe ze in kom met de yoghurt en pureer alles met een staafmixer. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Maak de groente schoon en snijd ze in stukjes. Zet ze in een glas en serveer met de dip. Tip: deze supersimpele en lekkere yoghurtdip smaakt ook goed bij bijvoorbeeld kip of falafel.

2. Dipfruit

dipfruit

voor 2 personen

  • snufje kaneel
  • 2 el Griekse yoghurt
  • honing of suiker naar smaak
  • 1 appel

Zo maak je het tussendoortje:

Meng de kaneel met de yoghurt. Als je dat lekker vindt kun je er wat honing of suiker doorroeren. Daardoor smaakt de kaneel wat voller, maar echt nodig is het niet. Maak de appel schoon, snijd hem in partjes, verwijder het klokhuis en serveer met de kaneelyoghurt. Door de groente en fruit te serveren met een dipsausje lijkt het net snacken, maar is het (stiekem) gewoon heel gezond. Tip: appels zijn nog gezonder als je ze niet schilt. In de schil zitten onder andere veel vezels.

3. Veggie tosti

tosti veggie

voor 1 tosti

  • 20 gram spinazie (diepvries)
  • 20 gram fijne doperwten (diepvries)
  • 40 gram jong belegen kaas, geraspt
  • 2 kleine tortilla’s of flatbreads (Turkse supermarkt)

Zo maak je het:

Doe de erwten in een zeef en schenk er kokend water over.  Doe de spinazie erbij en laat alles in een half uurtje ontdooien. Druk er wat vocht uit en meng de groente met de kaas. Verhit een koekenpan (olie of boter is niet nodig) en leg een tortilla in de pan. Verdeel de helft van het kaasmengsel erover en druk er een tortilla bovenop. Bak op niet te hoog vuur een paar minuten zodat de kaas begint te smelten. Keer rustig om en bak ook de andere kant goudbruin. Serveer direct. Als je er meer tegelijk wilt maken kun je ze warm houden in aluminiumfolie. Ze worden dan wat minder knapperig, maar ze zijn nog steeds lekker.

Tip: een tosti lust iedereen en in dit geval krijgt je kind ook meteen weer wat groente binnen. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld erwten en gesneden paprika, plakjes tomaat (pas op; heet!) of wat maïs en kidneybonen voor een Mexicaanse twist.

4. Bananenpannenkoekjes

bananenpannenkoek

voor 10-12 stuks

  • 1 rijpe banaan, in stukjes
  • 1 ei
  • 225 g volkorenbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 300 ml melk
  • boter of olie

Zo maak je het tussendoortje:

Doe de banaan en het ei in een mengkom en mix met een mixer tot de banaan is gepureerd. Voeg de bloem en bakpoeder toe en daarna beetje bij beetje de melk. Mix rustig door tot een mooi beslag zonder klontjes. Laat 30 minuten afgedekt in de koelkast staan.

Verhit boter of olie in een koekenpan en schep er meerdere schepjes beslag in. Bak de kleine pannenkoekjes ca 3 minuten op middelhoog vuur of tot de bovenkant wat bubbeltjes vertoont en steviger wordt. Keer ze om en bak nog 2 minuten. Bak op deze manier al het beslag. Serveer ze direct of houd ze warm onder aluminiumfolie. Serveer ze met plakjes banaan en naar smaak honing of stroop.

Dit is natuurlijk gewoon een zoete traktatie. Maar door de banaan en de volkorenbloem bevat het meer en betere voedingstoffen dan een gemiddeld koekje bij de thee. Vezels zijn hiervan misschien wel de belangrijkste. Tip: je kunt de pannenkoekjes in het seizoen ook garneren met bijvoorbeeld rood fruit.

5. Blokjes energie

blokje energie

voor ± 40 stuks

  • 6 maïswafels
  • 250 g dadels zonder pit
  • 100 g cashewnoten
  • 50 g pure chocola
  • 20 g gemalen kokos

Zo maak je het:

Doe de maiswafels, dadels en cashewnoten in een keukenmachine en maal het heel fijn. Smelt de chocola, bijvoorbeeld in de magnetron of au bain marie, en schenk dit al malend bij het mengsel. Bedek een schaal met bakpapier en bestrooi met kokos. Schep het mengsel hierop en druk goed aan. Dek af en laat afkoelen in de koelkast. Snijd het mengsel in blokjes.

Alle mensen, en kinderen dus ook, hebben energie nodig. Het liefst eten ze als ze thuiskomen dan ook koek, snoep of bijvoorbeeld vla. Lekker zoet, lekker makkelijk.  Deze energieblokjes zijn beter. Het blijft suiker en zoet maar door de dadels (vezels) en noten (goede vetten) is het allemaal net even gezonder. En nog steeds heel lekker. Geef er een paar en niet meteen een dozijn. Het zijn namelijk geen lichte hapjes. De blokjes zijn een week houdbaar in een koekblik.

6. Vijgenkoekjes

vijgenkoekjes

voor ± 25 stuks

  • 250 g bloem, en extra om te bestuiven
  • 1 klein ei
  • 175 g boter, in blokjes
  • 75 ml vloeibare honing
  • 250 g gedroogde vijgen
  • scheutje appelsap
  • snufje gemalen kaneel of speculaaskruiden

Zo maak je het tussendoortje:

Doe de bloem met het ei en de blokjes boter in een keukenmachine en draai er kort een korrelig mengsel van. Voeg de honing toe en draai nog even tot een samenhangend deeg. Doe alles in een kom, kneed kort door en laat een half uur rusten in de koelkast. Kneed het deeg nog een keer kort door, druk het een beetje plat, bestuif met bloem en rol uit tot een min of meer vierkante plan van ca een halve centimeter dikte. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Maal de vijgen in de keukenmachine en voeg het appelsap en de specerijen toe. Verdeel dit mengsel over het deeg. Rol het deeg op en snijd in plakjes van iets meer dan een halve centimeter. Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes in ca 20 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen.

Ook deze koekjes zijn ouderwets zoet maar er zitten geen gekke dingen in. De vijg is lekker en vezelrijk. De koekjes zijn een week houdbaar in een koekblik. Tips: je kunt ook experimenteren met volkorenbloem voor een volkorenkoekje. Heb je geen zin of tijd? Er is ook kant en klaar deeg te koop. Met het vijgenmengsel maak je de koekjes net even voedzamer.