Belangrijke vitamines voor kinderen

Belangrijke vitamines voor kinderen

Kinderdiëtist Marianne Hoogervorst legt uit welke vitamines belangrijk zijn voor een gezonde ontwikkeling van je kind.

Wanneer je kind een gezond voedingspatroon heeft, dan levert dat voldoende vitamines en mineralen op. Maar om welke vitamines gaat het? En is het verstandig om je kind extra vitamines te geven voor een betere weerstand?

Belangrijke vitamines voor kinderen

Als je kind gezond en gevarieerd eet, krijgt hij dagelijks via de voeding alle vitamines binnen die nodig zijn om niet ziek te worden en zich goed te ontwikkelen. Het gaat onder andere om de volgende vitamines:

 1. Vitamine C

  Stimuleert de vorming van witte bloedcellen, deze zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem, oftewel de weestand. Deze vitamine zit vooral in groenten en fruit.

 2. Vitamine D

  Bij een te kort aan vitamine D is een kind vatbaarder voor ziekte. Het zit in vette vis, halvarine, margarine.

 3. Vitamine A

  Zorgt voor voldoende witte bloedcellen en daarmee een goede weerstand. Het zit in margarine, vis, zuivel en vloeibare bak en braadproducten.

 4. Vitamine B6

  Ook vitamine B6 zorgt voor een de aanmaak van witte bloedcellen en houdt de lymfeklieren waar de witte bloedcellen worden gemaakt in gezond. Het zit onder andere in: vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.

 5. Vitamine E

  Deze antioxidant beschermt de wanden van onze cellen tegen beschadigingen. Het komt voor in bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Multivitamines

Hoewel kinderen de meeste vitamines binnen krijgen als ze gezond eten, is het wel aan te raden extra vitamine D te geven. Hiervan kunnen kinderen onvoldoende opnemen vanuit de voeding. Het advies is om een kind 10 microgram vitamine D te geven tot een leeftijd van 4 jaar.

Als een peuter meer dan een halve liter opvolgmelk krijgt, dan heeft hij geen extra vitamine D nodig. Deze vitamine zit al aan opvolgmelk toegevoegd. Het geven van voedingssupplementen, zoals multivitamine-pillen die speciaal voor kinderen zijn bedoeld, is alleen nodig als je kind slecht eet of ziek is geweest. Voedingsproducten waaraan vitamines en mineralen zijn toegevoegd, kun je beter niet geven. Deze bevatten al snel te veel vitamines voor een kind.

Marianne Hoogervorst

Kinderdiëtist

Marianne Hoogervorst is kinderdiëtist en voedingsdeskundige en werkt bij Essential Balance, een voedings- en dieetadviesbureau. Ze informeert ouders over voeding en voedingsproblemen van peuters en schoolgaande kinderen.