Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

1 op 10 moeders houdt jaren last van baringspijn

1 op de 10 jonge moeders in Nederland heeft jaren na de bevalling nog last van allerlei pijnklachten die hun leven beïnvloeden. Zo blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Advertentie

Zes procent van de vrouwen heeft zelfs dagelijks last van ‘baringspijn’ in het bekken, de rug en de buik. Hierdoor moeten zij zich regelmatig ziek melden op hun werk of afspraken afzeggen.

Artsen ‘geschrokken’

In Nederland worden per jaar nu tussen 175.000 en 180.000 baby’s geboren. Anesthesiologen en verloskundig onderzoekers van het LUMC bestudeerden in 2016 de late gevolgen van de bevalling bij bijna 500 Nederlandse vrouwen. Zij schrokken van het hoge percentage vrouwen dat na hun bevalling nog kampt met pijnklachten.

LEES OOK: Ontzwangeren; dit doet je lijf na de bevalling

Invloed op dagelijks functioneren

Naast fysieke pijn kampen sommige vrouwen ook met psychologische klachten, aldus hoogleraar anesthesiologie prof. dr. Albert Dahan: ‘De groep met aanhoudende baringspijn heeft ook dikwijls last van depressie en angstige klachten. Er is veelvuldig bezoek aan de huisarts. De klachten beïnvloeden het dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld ook tijdens seksualiteit. ‘

LEES OOK: Seks na de bevalling

Schade aan weefsel

Zowel een natuurlijke bevalling als een keizersnede laat zware sporen na in het onderlichaam van de vrouw: er is vaak aanzienlijke schade aan weefsels, en daarnaast zijn ook huidzenuwen en spieren vaak beschadigd geraakt. De Leidse onderzoekers hopen met nieuw onderzoek de oorzaken van de late baringspijn beter te kunnen doorgronden, om zo klachten in de toekomst te voorkomen.

LEES OOK: ‘Bevalling heftiger dan duursport’

Bron: Telegraaf – Foto: Shutterstock