Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

1 op de 10 vrouwen heeft moeder graag bij eerste bevalling

De meeste vrouwen bevallen met hun partner erbij, maar één op de tien vrouwen heeft ook graag haar eigen moeder bij de geboorte van het eerste kind. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Ouders van Nu. Het onderzoek werd gehouden onder 3.382 zwangere vrouwen en moeders van jonge kinderen.

Advertentie

Hoofdredacteur Hilde Tholen over het onderzoek: ‘Uit de resultaten blijkt verder dat we vrij open zijn over onze zwangerschap, maar wel kiezen voor zekerheid.’ Zo wacht 82% van de aanstaande ouders met het vertellen van het blije nieuws tot ze ongeveer elf weken zwanger zijn en de kans op een miskraam klein is. 81% van de toekomstige ouders kiest ervoor het geslacht te horen voor de geboorte. Ook geven de meeste Nederlandse vrouwen vooraf aan dat ze in het ziekenhuis (69%) willen bevallen en neemt het aantal thuisbevallingen ieder jaar af.

Pijnbestrijding

Nederland staat bekend als land waar weinig pijnbestrijding wordt ingezet tijdens de bevalling, in de praktijk durven vrouwen hier zeker om te vragen. 82% weet vooraf nog niet of ze om pijnbestrijding gaat vragen, 13% denkt van wel. In de praktijk heeft meer dan de helft (56%) van de respondenten een vorm van pijnbestrijding gehad. 67% van hen kreeg een ruggenprik.

Moeder mag er bij zijn

Bevallen doen we met onze partner (97%) en met afstand op twee staat de moeder (12%). Althans, bij de bevalling van het eerste kind. Bij baby nummer twee is die behoefte er minder en is oma lang zo vaak niet aanwezig.

Gewoon in bed

Ook voor de manier waarop we bevallen gaan we voor zo ‘normaal mogelijk’. Bevallen met een doula, hypnobirthing, op de baarkruk of in een bevalbad gebeurde ook nauwelijks; slechts 3% bracht haar baby zittend of in het water ter wereld. Nee, laat mij maar gewoon in bed bevallen, zei 73% vooraf. In werkelijkheid gebeurde dat in 63% van de gevallen, want bij 10% gooide een keizersnede roet in het eten.

Advertentie

Wat-laten-we-staan-lijst

Vroeger waren de regels simpel. Je kunt alles eten tijdens je zwangerschap. Tegenwoordig mijden we vooral alles wat rauw is. Ook energiedrankjes en leverproducten scoren hoog in de wat-laat-je-staan-lijst. Koffie (41%) en drop (25%) vinden we iets moeilijker te weigeren. Overigens: tijdens de eerste zwangerschap zijn we strenger qua voeding en wat we wel en niet eten dan bij de tweede. Stoppen met roken vinden we lastiger. 5% van de zwangeren rookt meer dan 6 sigaretten per dag. Alcohol daarentegen kan bijna iedereen laten staan.

De uitkomsten van dit onderzoek staan in de Ouders van Nu Zwanger Special die op dit moment in de winkel ligt. Een voorproefje:

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu