Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

1 op de 5 ouders houdt zich niet bezig met de online veiligheid van hun kind

Van zorgen over de hoeveelheid schermtijd tot cyberpesten. Onderzoek wijst uit dat tachtig procent van de ouders denkt dat het riskant is om een kind een computer of smartphone te laten gebruiken zonder toezicht. Toch worden deze zorgen niet omgezet in actie.

Advertentie

Dat blijkt uit onderzoek van virusscanner Norton by Symantec. Aan het onderzoek naar het managen van de online-activiteiten van kinderen namen meer dan duizend ouders deel. Ouders maakten zich vooral zorgen over de tijd dat een kind voor een scherm besteedt (73 procent), het downloaden van kwaadaardige software (75 procent), de verleiding om met een vreemde af te spreken (61 procent) en online pesten (61 procent).

Geen grenzen

Een groot deel van de Nederlandse ouders vindt het belangrijk voorzichtig te zijn met de informatie die hun kinderen online zet. Zo zien ze gevaar in het delen van persoonlijke informatie met vreemden (69 procent) en het feit dat gedeelde content later tegen hun kind gebruikt kan worden (66 procent). Opvallend is wel dat 75 procent van de ondervraagden helemaal geen grenzen stelt aan de informatie die zij zelf delen over hun kinderen op social media.

Discussie over schermtijd

In gezinnen wordt de discussie over schermtijd net zo vaak gevoerd als die om bedtijd, zo stelt zegt Robert den Drijver, regional directeur Benelux & Nordics bij Norton. ‘Sommige ouders verbieden social media of gaming terwijl andere ouders hun kinderen vluchtige internationale vriendschappen zien sluiten online. In de hedendaagse digitale wereld worstelen ouders met het voorbereiden van hun kinderen op het veilig gebruiken van technologie.’

Beschermen

In het onderzoek is ouders ook gevraagd in hoeverre ze proberen hun kinderen online te beschermen. Hoewel ouders bezorgd zijn dat hun kinderen online niet veilig zijn, ondernemen ze weinig actie om die online veiligheid te verbeteren. Zo mogen veel kinderen op internet zitten zonder dat een ouder meekijkt, hun smartphone gebruiken buiten het zicht van hun ouders en maken ouders geen gebruik van het instellen van beperkingen om bepaalde apps of sites te blokkeren.

7 tips om je kind online te beschermen

 1. Stel regels en richtlijnen op
  Maak afspraken over schermtijd, het soort content dat je kinderen kunnen bekijken en gepast online taalgebruik.
 2. Laat je kinderen alleen onder toezicht online gaan
  Je zult je meer op je gemak voelen als je kunt zien wat je kind doet en tegelijkertijd kan je kind direct naar je toekomen als hij in de war, bang of bezorgd is.
 3. Ga een open gesprek aan
  Bespreek zaken als cyberpesten en online privacy, en vertel over de risico’s van het posten en delen van persoonlijke informatie, in het bijzonder foto’s en video’s op social media.
 4. Leer je kinderen na te denken voordat ze klikken
  Of het nu gaat om online video-websites, het ontvangen van een onbekende link in een e-mail of surfen op het web: herinner kinderen er aan niet zomaar op elke link te klikken.
 5. Ouderlijke controle
  Gebruik slimme software om bepaalde apps of sites te blokkeren.
 6. Geef het goede voorbeeld
  Kinderen zijn vaak geneigd ouderlijk gedrag te imiteren, dus laat ze zien hoe het wel moet.
 7. Gebruik beveiligingssoftware
  Help je kinderen door je apparaten te beveiligen tegen kwaadaardige websites, virussen, phishing en andere online bedreigingen.

Bron: Emerce Beeld: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer – Peuter dekbedden

Peuter dekbedden

Een zacht, katoenen dekbedovertrek
Shop nu