Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger (en nee, niet alleen na onenightstands)

In een relatie, als je vrijgezel bent of als je al een (compleet) gezin hebt: 1 op de 5 vrouwen in Nederland raakt onbedoeld zwanger. Dat blijkt uit onderzoek van FIOM, een organisatie die hulp en informatie biedt bij ongewenste zwangerschappen.

Twintig procent van de vrouwen raakt ooit onbedoeld zwanger. 68 procent van die onbedoelde zwangerschappen is daarnaast ook ongewenst. Het aantal ongewenste zwangerschappen in Nederland is elk jaar ongeveer gelijk.

Advertentie

Vaste relatie en kinderen

Rond onbedoelde zwangerschappen blijken nog steeds veel misvattingen te bestaan. Bijvoorbeeld dat dit alleen voorkomt bij vrouwen die losse contacten of onenightstands hebben. Of dat het om onoplettende tieners gaat. Dat klopt lang niet altijd: 79% van de onbedoeld zwangere vrouwen die de online keuzehulp ‘Zwanger, wat nu?’ volgde, heeft namelijk een vaste partner. In 95% van de gevallen is deze partner ook de verwekker. Ook heeft 43% van deze vrouwen al één of meer kinderen.

Lees ook: 11x zo weet je dat je gezin compleet is

Praten

Onbedoeld zwanger raken is nog steeds een taboe, ziet het FIOM. Er wordt weinig over gepraat, waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je de enige bent die dit overkomt. Je kunt je gaan schamen en er daarom ook niet over praten, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Door er als vrouw over te praten, en als partner, vriendin of hulpverlener ook te luisteren zonder meteen te oordelen, kunnen vrouwen een weloverwogen keuze maken die bij ze past.

Opties bij een ongewenste zwangerschap

Maar wat nu als je zwangerschap niet alleen ongepland, maar ook ongewenst is, om wat voor reden dan ook? Welke opties zijn er dan?

 • De zwangerschap uitdragen en je kind zelf opvoeden
  Ondanks dat je zwangerschap niet gepland en gewenst is, kun je toch besluiten om ervoor te gaan en je kind zelf op te voeden. Als je ervoor kiest om je zwangerschap uit te dragen en je kind alleen of samen met je partner op te voeden, is het goed om snel een afspraak te maken bij de verloskundige. Je kunt een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt bellen om een afspraak te maken voor een intakegesprek. De verloskundige houdt je ongeboren kind de gehele zwangerschap in de gaten en is aanwezig tijdens de bevalling.
 • De zwangerschap uitdragen en je kind laten adopteren
  Afstand van je kind doen om deze door iemand anders op te laten voeden, is een hele grote stap. Je krijgt als ouder(s) dan ook een verplichte bedenktijd van drie maanden als je besluit je kind ter adoptie af te staan. Tijdens deze periode wordt je kind opgenomen in een pleeggezin. Besluit je na drie maanden toch voor je kind te willen zorgen, dan vindt er zo snel mogelijk een hereniging plaats. Wanneer je overweegt je kind te laten adopteren, is het verstandig contact op te nemen met een FIOM-bureau of Siriz.

Lees ook: Voordelen van een groot gezin (en de nadelen)

 • De zwangerschap uitdragen en je kind (voor kortere of langere tijd) onderbrengen in een pleeggezin
  Als je een rol wil blijven spelen in het leven van je kind, dan kun je kiezen voor een (tijdelijke) pleegplaatsing. De pleegouders worden gezocht in jouw omgeving, binnen je familie, bij bekenden of bij onbekenden. Bij een pleegplaatsing blijft de mogelijkheid van contact tussen jou als ouder en je kind bestaan. De juridische band blijft intact. In sommige gevallen kun je zelf het gezag blijven houden, in andere situaties kan gekozen worden voor gedeeld gezag, en soms zal het gezag door een voogd of de pleegouders uitgevoerd worden. Dit is afhankelijk van het soort pleegzorg waarvoor gekozen wordt.
 • De zwangerschap laten beëindigen: je kiest voor abortus
  Als je besluit om je zwangerschap af te breken, is het belangrijk om je zwangerschap zo snel mogelijk door een arts te laten vaststellen. Dit moet vanwege de wettelijke verplichte bedenktijd die geldt bij abortus. Als je langer dan 16 dagen overtijd bent, geldt een bedenktijd van vijf dagen. Ben je 16 dagen of minder overtijd, dan kun je direct een afspraak maken met een abortuskliniek, zonder tussenkomst van je huisarts. De bedenktijd is ingevoerd om je te beschermen tegen een overhaaste beslissing waar je later spijt van krijgt. Een abortus is mogelijk tot 24 weken zwangerschap.

Lees hier meer over wat te doen bij een ongewenste zwangerschap

Bron: FIOM – beeld: Shutterstock