Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10 dingen waarmee je jezelf verbaast sinds je moeder bent

Als je een kind krijgt verander je als persoon, in allerlei opzichten. Dingen die je vroeger heel belangrijk vond, vind je nu niet meer zo interessant. Dingen waarvan je je niet kon voorstellen dat je ze kon, blijk je gewoon te kunnen. Je ontwikkelt allerlei nieuwe talenten. 10 dingen waarmee je jezelf verbaast sinds je moeder bent.

Advertentie
 1. Dat je jezelf ’s ochtends in 10 minuten klaarmaakt

  Vroeger stond je een uur voordat je van huis vertrok op om jezelf klaar te maken voor de dag. Let op: je had een heel uur voor jezelf nodig om te douchen, je aan te kleden, je op te maken en te ontbijten. Het idee dat je hier maar tien minuten voor zou hebben, bezorgde je spontaan een hartverzakking. Nu is dat de keiharde realiteit. Broek aan, mascara op, borstel door je haar en gaan! En je kan er nog best mee door ook. Wat heb je al die tijd moeilijk lopen doen, toen je nog geen kinderen had?

 2. Dat je zonder blikken of blozen een gigantische poepluier verwisselt

  Een poepluier verwisselen? Bij de gedachte alleen al kreeg je het vroeger Spaans benauwd. Inmiddels vind je die poepluiers nog wel het minst spannende van het hele moederschap. Zonder blikken of blozen verwissel je de ene na de andere spuitluier. Sterker nog, dat moment met je baby op de commode vind je stiekem alleen maar gezellig.

 3. Dat je op drie uur slaap die belangrijke presentatie op je werk gewoon rockt

  Drie uur slaap?! Vroeger was dat bijna een reden om je ziek te melden op je werk. Want op drie uur slaap kun je toch niet functioneren? Als je nu bij elke gebroken nacht jezelf ziek zou melden, zien ze je nooit meer op kantoor. Nee hoor, jij rockt gewoon die belangrijke presentatie, leidt die vergadering, of haalt die grote klant binnen op drie uur slaap. Vanavond haal je die paar uurtjes wel weer in, als je om negen uur je bed induikt.

  Lees ook: De bevalling in 8 cartoons: verwachting versus realiteit

 4. Dat je kan koken met een huilende baby op je linkerarm

  Einde van de dag betekent: spitsuur! Een vermoeide baby, eten dat op tafel moet komen, een peuter die van het kinderdagverblijf gehaald moet worden. Bij de gedachte alleen al zou je vroeger een paniekaanval gekregen hebben. Nu sta je met één hand de lepel door de pan te roeren, terwijl je met je andere hand de baby troost en je je peuter ondertussen aanwijzingen geeft hoe hij Juf Roos op de tv kan aanzetten.

  Advertentie
 5. Dat je om drie uur ’s nachts – als het nodig is – nog hartstikke scherp bent

  Doodse stilte, pikdonker en dan ineens om drie uur ’s nachts: ‘Weeeeeeeh!’ En klaarwakker ben je. Oké, wat moet er gebeuren? Troosten? Flesje? Speen? Bij jullie in bed? Alle mogelijkheden ga je binnen no time af. Een flesje klaarmaken in het holst van de nacht? Geen probleem. Je zou zelfs een moeilijke wiskundige berekening kunnen maken als het moest. Kind wakker, betekent mama wakker.

 6. Dat je van een kilometer afstand een poepluier signaleert

  Je hebt inmiddels een ware poepradar ontwikkeld. Zelfs als je kind in zijn eigen slaapkamer slaapt, kun je die poepluier nog ruiken vanuit jullie eigen kamer. Je hebt er een zesde zintuig voor gekregen. Zie je een kleine bolling bij z’n billen, ruik je een onaangename geur? Dan is het weer zo ver. Sterker nog: je hebt inmiddels een voorspellende gave ontwikkeld en weet precies op welk moment van de dag je kind zal gaan poepen.

  Lees ook: 12 onverwacht leuke kanten van het ouderschap

 7. Dat je soms oneindig geduld hebt (en soms ook niet)

  Je had het nooit van jezelf verwacht, maar zelfs na de 938e keer ‘mamaaaa!’ antwoord je nog geduldig met ‘wat is er, lieverd?’ Ook na de vijfde keer vragen of je peuter alsjeblieft z’n jas aan wil doen, omdat hij naar het kinderdagverblijf moet, blijf je geduldig. Met je partner daarentegen heb je steeds minder geduld, dat dan weer wel.

 8. Dat je in je kraamperiode zín hebt om je baby ’s nachts te zien

  Gebroken nachten? Je keek er als een berg tegenop. Niet zo gek natuurlijk, want niemand zit erop te wachten om midden in de nacht uit bed te moeten. Maar wat bleek? Je was na de geboorte zó verliefd op je kleintje, dat zodra je hem ’s nachts al een beetje hoorde kreunen jij direct in de aanslag stond om ‘m te verschonen en van een verse sloot melk te voorzien. Pure moederliefde.

  Advertentie
 9. Dat je kan genieten van uitstapjes naar het tuincentrum / de kinderboerderij / de speeltuin

  Zo stond je elk weekend dansend in de kroeg met een gin tonic, en zo sta je elk weekend naar geitjes te kijken op de kinderboerderij. En het mooiste van alles: je vindt het nog leuk ook. Je kleintje die geniet van de beestjes op de boerderij, vol verwondering naar de lichtjes in het tuincentrum kijkt of gilt van plezier als hij van de glijbaan afsjeest: je geniet er stiekem meer van dan van de zoveelste gin-tonic. Meestal dan. Oja, dit zijn trouwens de leukste winteruitjes voor het hele gezin.

 10. Dat je het uitslapen niet eens mist

  Je wilde er tijdens je eerste zwangerschap eigenlijk niet aan denken dat je nooit meer zou kunnen uitslapen. En nu is het gewoon de realiteit – op wat uitzonderingen na tijdens een weekendje weg zonder kinderen. Maar het gekke is: het maakt je niet eens zo heel veel uit. Je bent eigenlijk allang blij dat je er ’s nachts niet meer (zo vaak) uit hoeft. Een hele nacht ononderbroken slapen is het nieuwe uitslapen, toch?

Lees ook: 5x je verwachtingen over het moederschap versus de realiteit

Beeld: Shutterstock