Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10 geboden voor het kraambezoek

Als kersverse moeder wil je je baby natuurlijk vol trots te laten zien aan je familie en vrienden. Grote kans dat ook zij staan te trappelen om die kleine te bewonderen. Maar voor ze je huis onaangekondigd binnenstormen: zorg dat ze van deze regels op de hoogte zijn.

Advertentie
 1. Gij zult een afspraak maken

  Iedere bevalling is anders en iedereen moet op z’n eigen manier wennen aan het ouderschap. Waar de één vrij snel toe is aan gezellige drukte, wil een ander liever eerst een tijdje cocoonen met het gezin. Graag eerst even bellen dus, voordat je langskomt.

 2. Gij zult op tijd zijn

  Een ritme vinden met een kersverse baby is een van de lastigste dingen van het prille moederschap. Dus sta niet te laat en zeker ook niet te vroeg voor de deur, want dan schop je alles in de war.

 3. Gij blijft maximaal een uur

  Soms krijg je vooraf al voorzichtig een eindtijd meegedeeld, maar ook als dat niet het geval is, kun je beter niet te lang blijven plakken. Tenzij je bij je vertrek paniek in de ogen van de moeder ziet verschijnen, is een uurtje een goede richtlijn.

 4. Gij zult niet verkouden zijn

  Ben je snipverkouden of heb je last van een naar hoestje: maak vooral een nieuwe afspraak. Het is namelijk de bedoeling dat de baby gezond blijft en hij is over een paar weken ook nog heel schattig. Echt.

  Advertentie
 5. Gij zult de baby niet met ongewassen handen aanraken

  Hoe onweerstaanbaar dat ieniemienie mensje ook is, was eerst je handen voordat je hem vasthoudt of over zijn bolle wangetjes aait. Zijn weerstand is nog laag, dus op bacteriën zitten we niet te wachten. Zie punt 4.

 1. Gij zult de baby niet zomaar oppakken

  Wil je dat lieve minimensje dolgraag vasthouden? Vraag altijd toestemming voor je hem oppakt en wees niet beledigd als de moeder het liever (nog) niet wil. Niet alle moeders vinden het direct fijn om hun baby in andermans armen te leggen en het is haar goed recht om haar moedergevoel te volgen.

 2. Gij zult niets eten of drinken

  Verwacht in elk geval niet dat je wordt bediend. Staat er niks klaar, dan kun je ook voorstellen om zelf even koffie te zetten en beschuitjes te smeren.

 3. Gij zult uw eigen kind(eren) thuislaten

  Je kunt er dan zonder afleiding even écht zijn voor moeder en baby. Maar belangrijker nog: zo kort na de bevalling of na een gebroken nacht vindt ze stuiterende peuters met graaiende handjes vast too much.

 4. Gij zult geen foto’s van de baby posten op social media

  Zeker niet zonder overleg met de ouders, maar doe maar gewoon helemaal niet. Ook niet van de moeder trouwens. Gewoon niet.

 5. Gij zult geen ongevraagd advies geven

  Hoe goed bedoeld ook, hou advies en tips nog maar even voor je. Net zoals jij alles zelf moest ontdekken, geldt dit ook voor je net bevallen zus/vriendin/collega. Als ze je wijze raad nodig heeft, hoor je het vanzelf.

Bron: Popsugar, Beeld: Shutterstock