Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10 slimme trucjes die elke borstvoedende moeder moet weten

Wat zijn de beste manieren om moedermelk op te slaan? Hoe produceer je meer melk? Wat doe je om je stuwing te verlichten? Met deze slimme tips gaat het borstvoeding geven net even makkelijker en sneller. Doe er je voordeel mee!

 1. Draag twee laagjes

  Je hebt natuurlijk speciale voedingsshirts, maar misschien wil je het liefst weer ‘gewone’ kleren aan. Het voordeel van een voedingsshirt, is dat je niet je hele shirt hoeft uit te trekken als je wilt gaan voeden. Een andere oplossing als je bedekt wilt blijven, is om een (strapless) hemdje onder je shirt te dragen. Tijdens het voeden doe je het bovenste shirt omhoog, terwijl je onderste shirt iets naar beneden trekt. Nu kun je je baby aanleggen, en ondertussen bedekt het onderste shirt je buik en het bovenste shirt de bovenkant van je borst.

 2. Gebruik een grote sjaal

  Vind je het fijner om zowel de baby als je borst te bedekken tijdens het voeden, dan is een grote sjaal de ideaal. Het makkelijkste werkt een ronde colsjaal, want die hoef je niet vast te knopen, maar een normale grote sjaal, omslagdoek of grote hydrofiele doek ook. Knoop de doek rond je nek als mega slab en niemand die maar iets te zien krijgt. Ook handig als je baby tijdens het voeden snel wordt afgeleid door de omgeving trouwens.

  Check ook deze video waarin moeders praten over wel of geen borstvoeding geven in het openbaar.

 1. Een elastiekje als geheugensteuntje

  Soms ben je opeens kwijt aan welke borst je je baby als laatste hebt aangelegd. Zeker ’s nachts met je slaperige hoofd is een vergissing zo gemaakt. Geen drama natuurlijk, maar met een elastiekje om je pols voorkom je het. Wissel je van kant, dan wisselt je elastiekje gewoon mee, zo weet je altijd welke kant aan de beurt is.

 2. Borstcompressen zijn onmisbaar

  De oplossing om gênante momenten (lees: natte plekken) te voorkomen. Borstcompressen kun je daarom maar beter altijd bij je hebben. Of je nou wegwerp- of afwasbare exemplaren koop dat maakt niet uit. Stop altijd reserve-exemplaren in je tas, dan kan het niet misgaan. Tip: zo voorkom je lekkende borsten. 

 3. Laat kolven niet onnodig lang duren

  Een paar keer per dag kolven neemt natuurlijk de nodige tijd in beslag, maar vervolgens alle onderdelen grondig schoonmaken kost al helemaal veel tijd. Is ook niet nodig, want een keer per dag alles schoonmaken blijkt voldoende, mits je tussendoor alle onderdelen in een afgesloten plastic zak in de koelkast bewaard. Zorg wel dat je elke dag een nieuwe zak gebruikt en dat de koelkast en je handen schoon zijn. Dit zijn je rechten als het gaat om kolven op de werkvloer. 

 4. Moedermelk invriezen

  In de vriezer blijft je moedermelk drie maanden goed. Ideaal dus om een voorraadje aan te leggen. Gebruik een siliconen vorm om ijsblokjes mee te maken om de melk in kleine porties te bewaren. Door de soepele vorm, haal je de melkblokjes er makkelijk uit. Zorg wel dat je de melk op een steriele manier afdekt.

  Tip: zo bewaar je afgekolfde melk op de juiste manier.

 1. Witte koolbladeren tegen de stuwing

  Last van stuwing? Probeer dan eens deze ouderwetse, maar handige tip uit. Koop een kool en leg hem in de ijskast. Breek bij stuwing een blad af en stop hem in je bh. De pijn zal langzaam afnemen. Als het koolblad slap is geworden, vervang je hem door een nieuwe.

 2. Draag een lange kralenketting

  Voorkom dat je baby met zijn scherpe nageltjes zich aan je borst vastklemt, door tijdens het voeden een lange, stevige ketting te dragen. Je zult zien dat je baby die probeert te grijpen in plaats van je borst. Wel zorgen dat de ketting niet kan breken natuurlijk.

 3. Maak een kolf-bh

  Gebruik je een dubbele kolf, maak dan van je sport-bh een houder voor je kolfapparaat. Zo heb je tijdens het kolven je handen vrij. Je knipt in je sport-bh twee kleine rondjes ter hoogte van je tepels. De rondjes moeten groot genoeg zijn dat je kolfapparaat erdoorheen past, maar klein genoeg dat hij niet losschiet. Vind je zelf maken teveel gedoe? Er zijn ook kant-en-klare kolf-bh’s te koop.

 4. Stimulerende smoothies

  Gezonde voeding is een geweldige manier om je melkproductie een boost te geven. Maak regelmatig een lekkere havermout-smoothie met vers fruit voor jezelf. Dit is een eenvoudige en lekkere manier om je melkproductie een beetje te helpen.

Bron: Mommy’s bundle en Purewow Beeld: Shutterstock